REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constanţa continuă să plătească ‘oalele sparte’ din mandatele trecute: câţi bani dă primăria pentru italienii de la Fin.Co.Ge.Ro, să scape de poprire

Constanţa continuă să plătească ‘oalele sparte’ din mandatele trecute: câţi bani dă primăria pentru italienii de la Fin.Co.Ge.Ro, să scape de poprire

Replica API 27 iulie 2019 | 04:32 565

Se anunţă o şedinţă interesantă la finele acestui luni (30 iulie 2019), cu o nouă rectificare bugetară. În linii mari, primarul Decebal Făgădău propune consilierilor municipali să aprobe mai mulți bani pentru școli, iar suma de la Registrul spațiilor verzi să fie mutată la capitolul “realizare parcări”. Însă, în afară de aceste ajustări, lista menţionează şi câteva alocări surprinzătoare, nesesizate de consilierii opoziţiei pe care cotidianul “Replica” i-a chestionat: plata unei sume de bani către Fin.Co.Ge.Ro.

Amintim că bugetul local al municipiului Constanța pe anul 2019 a fost aprobat în ședința din aprilie a.c., ulterior fiind rectificat în două rânduri, în ședințele din mai a.c. și iunie a.c. La această dată este necesară o nouă modificare, urmare a modificării subcapitolelor de venituri și cheltuieli. Potrivit proiectului de hotărâre adus în fața consilierilor locali, rectificarea bugetului local se dorește a fi modificat la venituri la suma de 799.602 mii lei – fiind în creștere față de ultima rectificare -, iar la cheltuieli la suma de 799.602 mii lei. La aceste cheltuieli este “prinsă” şi o sumă de 2.515 mii lei – despre care primarul Decebal Făgădău nu a dorit să comenteze foarte mult, afirmând doar că are la bază “o hotărâre judecătorească” şi că “au fost zeci de procese” cu Fin.CoGe.ro.

De pe portalul instanţelor de judecată, aflăm următoarele detalii din procesul primăriei cu Fin.Co.Ge.Ro: “Validează poprirea înfiinţată în Dosarul de executare nr.241/2008 de către B.E.J.vStoica Constantin-Adrian faţă de terţul poprit Direcţia Generala Regională a Finanţelor Publice Galaţi prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa”. Ca umare a acestei decizii, Primăria Constanţa este obligată să vireze suma mai sus menţionată. Conflcitul dintre primărie şi investitorul italian a început în anul 2000, când primarul de la acel moment, Gheorghe Mihăieşi, a semnat un contract de concesiune a unui teren de aproximativ 50.000 mp pentru ridicarea unui ansamblu rezidenţial în Faleză Nord. Conform documentului, Primăria Constanţa ar fi trebuit să realizeze pe cheltuiala sa lucrările pentru utilităţi, lucru despre care Mihăieşi a afirmat, ulterior, că a fost “o greşeală”. În anul 2001, noul primar al urbei, Radu Mazăre, a contestat contractual parafat în mandatul lui Gheorghe Mihăieşi, iar de aici a urmat dezastrul: Fin.Co.Ge.Ro a deschis mai multe procese, care au ajuns să se judece şi în prezent. Pe de altă parte, există dosare în care Fin.Co.Ge.Ro, la rândul său, este acuzat că nu a acţionat cu bună credinţă, utilizând chiar şi un document falsificat pentru a putea participa la licitaţia de concesionare a terenului din Faleză Nord (vezi detalii AICI).

Se punea problema, la un moment dat, că pretenţiile solicitate în instanţă de italieni vor falimenta oraşul Constanţa (detalii AICI).

Interesant de menţionat că investitorul italian nu este în conflict doar cu Primăria Constanţa. Fin.Co.Ge.Ro SpA Catania s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Londra şi cer daune statului roman, solicitând despăgubiri de 327 milioane euro pentru faptul că autorităţile nu ar fi respectat o serie de tratate internaţionale şi de înţelegeri scrise, încheiate în ultimii 20 de ani între firma italiană şi autorităţile locale din Brăila, Constanţa şi Galaţi. Referitor la oraşul Constanţa, italienii au reproşat faptul că fostul primar Radu Mazăre ar fi promis în scris că va construi utilităţi în valoare de 8 milioane de euro pentru un mare complex imobiliar şi turistic pe malul mării, însă, ulterior, municipalitatea a informat că nu are banii necesari, deci nu va mai investi, nota, în 2017, adevarul.ro.

Click pe imagini:

A.C., F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NOROCUL VOSTRU E CA NU CANDIDEZ .
0
0
Primaria Constanta a pierdut procesele cu ajutorul si suportul exclusiv al avocatilor care au avut datoria sa-i apere interesele. Din pacate au procedat contrariul si au luptat impotriva intereselor noastre cot la cot cu avocatii FinCo . . . . Studiati mai atent dosarele dlor. procurori. Ar fi interesant sa vedem daca si de ce unii dintre judecatori au inchis ochii la o asemenea marsavie.
1
1
Titlu corect este : "Constanteni platesc luxul de a avea primari P.S.D".Votati P.S.D.ca de restul se ocupa partidul inpreuna cu primari lui.
4
0
utilitati in valoare de 8 mil euro care nu s-au facut. Numai aia 8 mil calculati la zi cu penalitati si dobanzi, nu mai zic despagubiri...
4
0
Praf in ochi. Fatalau a fost la inaugurarea complexului. Sunt prieteni
8
2
Toti parlitii de asa zisi investitori patroni italieni au venit aici si si-au deschis firme cu capital social 200 lei si toti primarii le-au oferit facilitati si cadeau pe spate cand auzeau ca sunt italieni ! Vedeti si cu terenuri cumparate si revandute la supra pret, ce au facut !! Si la ei in tara sunt morti de foame si fara munca !!!
8
2
Casutele construite de broscari, fara fundatie, se vand cu preturi cuprinse intre 480.000 euro si 860.000 euro. Si au 90 de unitati locative ! Si prostii de constanteni platesc oalele sparte de Mihaesi si Mazare.
11
0
Dosarul fincogero era si in 20008 cind dl actual primar era vice. Nu mai spuneti ca nu se stia sau alte tampenii. Acum se plateste de 10 ori mai mult pt ca nu s a platit la timp
14
4
Salariul primarilor este stabilit prin lege, nu ii simpatizez, dar nici sa acceptam manipularea analfabetilor care comenteaza peste tot.
5
11
Niste nenorociti, analfabeti .....
3
0
chiar daca a luat spaga,nu mihaiesi e de vina ci hotul mazare care nu a vrut nici in ruptul capului sa accepte o investitie in oras. Nu conteaza ce a facut mihaiesi ci ca din cauza hotului mazare plateste populimea.In cazul asta, curios este ca nici mihaiesi nici hotul mazare nu au dosare penale. Aloo justitia spagara ce faceti ??? Muie voua cu cacat !!!
15
2
Bai, cititi articolul! Buba este din mandatul lui Mihaiesi. Oilor!
11
10
Unul s-a imbogatit si sutele de constanteni platesc. Ia sa-l lasati lefter pe mihaiesi sa vedem daca mai are putere sa-si tina nevasta tanara langa el ! Din pacate la ce legi ati facut, nu plateste vinovatul.
20
2
pensionarii c a aia l au votat pe mazare
13
6
Ati crezut ca sinteti smecherii lumii si ati vrut sa le - o puneti Italienilor ,pai aia voi cind va duce- ati , ei se intorceau ,acum platiti numai ca sint banii di impozitele noastre pe care le tot mariti si cu care ar trebuii sa face- ti ceva ptr oras . Incompetenta si furaciunile voastre din BANII nostri se platesc !
12
1
Are bani Constanta ca doar este "oras bogat" .Si Fagadau are un salariu frumusel,de 186 000 lei,ca doar el si l-a stabilit.Numai ca nu primarul plateste bagubele produse de ei.Platim noi.Ti-ai dracu de primari prosti si hoti !
26
2
idiotii s au gasit cu cine sa lucreze... cu mafia din catania....
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367