rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fonduri nerambursabile. Avocata uneia dintre firmele participante la licitație: 'Dacă nu ești agreat în Constanța, nu ai ce căuta acolo'

Constanța, în pericol să piardă un proiect de milioane de euro: reabilitarea marilor bulevarde!

Primăria Constanța a demarat o serie de investiții aflate, încă, în etapa de pregătire în vederea finanțării în exercitiul financiar 2014-2020, care împreună vor contribui la realizarea viziunii de dezvoltare a municipiului Constanța și a zonei sale de influență. Printre acestea, se numără și un proiect major, împărțit în loturi, ce constă în lucrări de reabilitarea a infrastructurii rutiere, inclusiv prin amenajarea de căi de rulare dedicate transportului în comun, reabilitarea și crearea de facilități pentru deplasarea pietonală. Zona centrală este vizată, mai exact zona Bd. 1 Mai-Șoseaua Mangaliei, dar și Gara CFR și stațiunea Mamaia.

Pentru realizarea investițiilor este nevoie de elaborarea documentației tehnico-economică aferentă obiectivelor. Iar, în acest scop, municipalitatea a contractat o firmă pentru realizarea documentației. În noiembrie 2017, a semnat contractul, numai că, din varii motive, contractul a fost reziliat la inițiativa Primăriei Constanța, deși firma contractantă a dus la bun sfârșit cerințele. Este vorba despre FIP Consulting, din Onești, care s-a văzut nevoită să-și caute dreptatea în instanță. Primăria a pierdut de două ori procesul, iar acum a formulat o contestație în anulare. Va reuși, până la urmă, să depună proiectul prin Programul Operațional Regional 2014-2020-fonduri nerambursabile, până în martie, când este terminul limită, sau pierde un proiect de milioane de euro?!

Municipiul Constanța are în vedere investiții majore în infrastructura de transport și zone pietonale accesobile, sigure, pentru îmbunătățirea indicatorilor privind mobilitatea persoanelor și a mărfurilor, cu scopul de a crește calitatea vieții. Proiectul constă în lucrări de reabilitarea a infrastructurii rutiere, inclusiv prin amenajarea de căi de rulare dedicate transportului în comun, reabilitarea și crearea de facilități pentru deplasarea pietonală (trotuare, culoare de traversare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), crearea de piste pentru bicicliști, reorganizarea facilităților de stocare a autovehiculelor. Vorbim despre centrul Constanței, despre marile artere, precum bulevardul 1 Mai și Șoseaua Managliei și zona cuprinsă între Gara CFR Constanţa, Staţiunea Mamaia, stațiunile din sudul litoralului românesc și localitățatile ZMC.

Primăria a pierdut procesul pe fond. Recursul l-a formulat târziu!

În noiembrie 2017, administrația locală a încheiat contractul, în valoare de 69.000 lei + TVA, în urma unei licitații, cu SC FIP Consulting SRL din Onești, pentru Elaborare documentatie tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „Imbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia" (expertiza tehnică, studii de teren – studiu topografic, studiu geotehnic) și elaborare documentație tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bd. 1 Mai -Șoseaua Mangaliei" (expertiza tehnică, studii de teren – studiu topografic, studiu geotehnic). Documentații fără de care nu este posibilă realizarea proiectului. În ianuarie 2018, societatea a transmis în format electronic intreaga documentația aferentă contractului, aceasta fiind livrată inclusiv pe suport analogic. În aceeași zi a fost informată de Primăria Constanța că a reziliat contractul, pentru nerespectarea acestuia. Firma a formulat plângere prealabilă împotriva adresei, plângere ce i-a fost respinsă, fapt pentru care a acționat în instanță municipalitatea. Pe fond, Primăria Constanța pierdut, magistrații Tribunalului anulând, pe 7 iunie 2018, adresa nr. 15266/31.01.2018 emisă de primărie cu consecinţa obligării acesteia la respectarea dispoziţiilor din contractul nr, 146878/15.11.2017. Soluția nu a fost definitivă, așa că administrația locală a formulat recurs. Însă...mult prea târziu, fapt pentru care Curtea de Apel l-a respins, pe 15 noiemrbie 2018, ca tardiv formulat. Deși decizia este definitivă, Primăria Constanța a formulat contestație în anularea hotărârii Curții de Apel. Pe 28 februarie, judecătorii vor decide în acest caz.

Avocatul societății FIP Consulting: Nu eram agreați de primărie

Avocatul societății din Onești a declarat, pentru Replica, faptul că întreaga documentație a fost executată ca la carte și, pentru că a întârziat trei zile cu predarea acesteia, administrația locală a decis, de la sine putere, să rezilieze contractul. ”Am încheiat un contract pentru două tronsoane principale din Constana, cu Primăria, contract pe care l-a reziliat de la sine putere și am atacat în instanță decizia de reziliere. Am câștigat, s-a soluționat și recursul în favoarea noastră, pentru că avocații primăriei au formulat tardiv recursul, iar acum au formulat contestație în anulare”, a spus avocata. ”S-a încheiat un contract pentru studii de teren, studii geo topo și expertiză tehnică, în urma unei licitații. L-am executat, am predat ce aveam de predat și în ziua în care am predat s-a reziliat contractul, pentru că am întârziat cu 3 zile predarea. Normal, trebuia să perceapă penalități, nu să rezilieze, fără niciun motiv”, a continuat apărătorul.

A doua licitație câștigată de Urban Scop, contract atribuit în februarie

În momentul în care cele două erau în litigiu, Primăria Constanța a decis să reia licitația, atribuind contractul firmei Urban Scop. Contract atribuit ilegal, spune avocata. ”În momentul în care noi eram în litigiu cu primăria, aceasta a organizat, ilegal, licitația de execuție a acestor studii de teren și proiectarea. Iar proiectarea pentru aceste obiective a fost atribuită luna aceasta. Cine proiectează, va trebui să termine documentația în mai puțin de o lună de zile, astfel încât să poate fi trimisă și cererea de finanțare, să se obțină și acordul de la mediu în mai puțin de o lună. Este imposibil pentru că trebuie să facă, din nou, aceste studii de teren care nu au vrut cei de la primărie să-l recepționeze de la noi. Interesul Primăriei Constanța ar fi fost să accepte documentația noastră. Dar, se reia documentația, asta dacă nu o copiază pe a noastră, care am trimis-o electronic și sper, spre binele lor, să nu preia. Cu siguranță asta se va întâmpla, pentru că nu are cum să le facă, poate doar dacă nu s-au apucat deja, de mult, pe baza înțelegerilor avute. În mod normal, în minim trei luni se face documentația, pentru că trebuie studii de teren, studii geoforaje, studiu topo, ridicări topo, expertiză tehnică, acord de mediu care durează cel puțin 30 de zile până la emitere și altele”, a mai declarat avocata.

Avocata: ”Dacă nu ești agreat în Constanța, nu ai ce căuta acolo”

”Noi am întâmpinat dificultăți mari. Probabil nu trrebuia să ne băgăm, nu eram agreați, tema principală a fost să se respingă orice vine de la noi și să câștige altcineva. Opozantul principal este doamna Merlă (n.red. Ani Merlă, Directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa), care a zis nu. Când s-a făcut comisia de recepție, doamna Merlă a condus discuțiile, este șefă acolo, ea a semnat tot, toate comunicările s-au făcut prin doamna Merlă. Și atunci, toți oamenii au respins orice venea de la noi. Noi lucrăm cu multe primării, am câștigat premiul european pe mobilitate, pe studii de fundamentarea unor proiecte, nu suntem o firmă oarecare. Abordare de genul acesta nu am mai întâlnit nicăieri ca în Constanța. Dacă nu ești agreat în Constanța, nu ai ce căuta acolo. Îmi pare rău că am pierdut o grămadă de vreme, aceleași studii am făcut în multe alte părți și au câștigat proiecte care au fost finanțate. Ei bine, la Constanța nu sunt bune”, a conchis apărătorul firmei FIP Consulting.

Va reuși Primăria Constanța să depună proiectul pentru fondurile nerambursabile?

Reprezentanții Primăriei Constanța nu au explicat motivele care au condus la realizarea contractului cu firma FIP Consulting, însă speră ca, până în martie, SC Urban Scop să execute contractul., astfel înbcât să se poată depună proiectul până la termenul limită. ”Cei care au câștigat contractul, nu vor face doar acele studii, ci mult mai mult, este o listă întreagă. Sperăm să se încadreze în termen și să reușim, până-n martie, să depunem proiectul”, a spus Ionela Hapciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

SC Urban Scop s-a înființat în anul 2006 și are sediul în București. Dorel Vasile Daneci este administratorul, iar asociat mai apare și Cătălina Florea Gondea.

F.I.P. Consulting S.R.L. este controlată de Radu Andronic, fost consilier în Ministerul Comunicaţiilor sub mandatului lui Valerian Vreme. În perioada 2012-2014, Andronic a deținut poziții de conducere în Ministerul Transporturilor, CNAIR și CFR SA, iar din 2014 s-a specializat pe servicii de consultanță în mobilitate urbană, planificarea mobilității, proiectare și consultanță pentru proiectele de investiți ale autorităților publice locale și consultanță pentru sisteme de transport public local. În prezent FIP Consulting ofera servicii integrate de consultanță și proiectare pentru zeci de municipalități din România.

Mirela PASCAL

vineri, 22 februarie 20193139
Comentarii

12CTA(22 feb 18:06)
Acesti domni care spun ca au realizat lucrarile prevazute in contractele reziliate le-au realizat din Bucuresti. Daca ii intrebi unde sunt bulevardele despre care vorbesc habar nu au unde sunt.
22Andu(22 feb 16:54)
Sa speram ca o sa fie reabilitata zona Gara pentru ca este o poarta de intrare in oras si este foarte aproape de centrul orasuui
06Babu Stalpisor(22 feb 15:59)
Daca le asfalteaza confort urban ca la fantasio sau la sensul giratoriu primarie mai bine lle lasa asa. Confort urban asfalteaza cu asfalt facut cu cingo. Incompetenti! Retardati! Nu stiu sa faca reteta de asfalt
31Ala e centru orasului(22 feb 15:57)
Zona centrala este vizata, mai exact zona Bd. 1 Mai-soseaua Mangaliei, dar si Gara CFR si statiunea Mamaia. Centrul NU ESTE ACOLO
22Primaria Constanta(22 feb 15:47)
Mai lasatima ma cu milioanele vroastre pai voi vreti sa va astup voua gaurile din strada fara sa imi iasa nimic si ce spuneti ma fonduri europene nam nevoie.Ma voi credeti ca eu lucrez pe salariu despre gropi ele sunt necesare pentru voi.
36Geo(22 feb 14:24)
Mai bine ar aduce investitori sa faca fabricii sa de-a locuri de munca ca e mort economic orasul asta a ajuns sa aibe doar firme de paza brutarii farmacii patiseri covrigarii restaurante frizerii amanet shaormeri sa umplut constanta de machidoni .
15muie pesede !(22 feb 14:17)
@08:57 : daca ai vedea cifrele reale al jafului in Constanta ai sa remarci ca miliardele de euro sunt multe !!! Muie dragnea maledivu, muie pesede !!!
214Agreabil Daca esti de al lor(22 feb 10:44)
Pentru cine nu stie, a fi agreat inseamna sa dai 3 sfert din bani primiti de la buget pentru proiect la partid si sa faci cu sfertul ramas proiectul, de asta se asfalteaza cu 5 cm de material in loc de 15 si apar gropi dupa prima ploaie.
512Mok. Ion tampon(22 feb 09:32)
Aoleu Merla asta este romanca. Nu stiam ca si romanii fura . Va n gat de de hoti stricati si koorve
514Ilie(22 feb 09:24)
Sa bagi un machidon intr-o primarie si sa te astepti sa nu fure, asta-i culmea prostiei !
316Nu e singular cazul(22 feb 09:02)
La primaria constabta se intampla multe, entru ca primarul o tine in brate pe Merla , a carui sot detine Oil Depol service, firma cu profit 10 milioane de euro pe an. Ce cauta aceasta femeie functionar la stat dc are acasa intr un an 10 milioane de euro. Cauta contracte pentru ea si sotul asta cauta. Bai procurorilor sunteti tampiti, verificati ma. Celalalt actor din constanta smecher este Babu, care prin firmele controlate de fratele cel bogat face presiune pe toata lumea privata sa ia contracte. El conduce este intermediar de arnajamente in constanta, prin el se duc banii si mai sus la sefu.
310constantean(22 feb 08:57)
Miliarde de euro??? Aberati.
518dna(22 feb 08:42)
machedonii idioti conduc orasul si normal ca fratele lui babu trebue sa cistige tot
318Hotii(22 feb 08:22)
Ne-au furat tara, viitorul copiilor nostri, prezentul nostru..Cat sa mai rezistam oameni buni? Daca azi am schimba toata clasa politica si i-am inchide pe hoti, Romaniei ii trebuiesc 20 de ani sa-si revina dupa jaful existent! Deci, cat mai rezistam?
424Sarcasm inplm(22 feb 01:13)
Noua ne place caconstanta sa arate ca suburbii din cairo cu oameni murdari care umbla-n gunoaie. Noi nu investim,noi facem bani. Repede, ca nu se stie.
mai mult...Replica
13 iul 13:18ReplicaUn apropiat al Mariei Stavrositu a MURIT de COVID 19

Maria Stavrositu, fost politician din Constanţa, este în doliu! Aceasta a anunţat că un cunoscut de-al ei a murit...4738

13 iul 12:22ReplicaANCHETĂ LA COSTINEȘTI: Un TÂNĂR a MURIT în condiții SUSPECTE!2900
13 iul 12:23ReplicaBORCEA şi SĂVULESCU, încă un proces DUBIOS. Se JUDECĂ cu Ministerul JUSTIŢIEI1547
13 iul 12:39ReplicaCaravana Regista, aplicația care reduce birocrația în sectorul public, ajunge în Constanța

Câte documente sunt înregistrate anual în instituția dumneavoastră? Cât de des se depășește termenul de...257

13 iul 00:27ReplicaLa pescăria din Mamaia poţi să PARCHEZI direct în MARE!2110
13 iul 00:26ReplicaO societate cu un angajat 'PLĂMĂDEŞTE' un HOTEL cu 6 etaje la promenada MAMAIA1597
13 iul 11:16ReplicaUSR Constanța, în JOC de GLEZNE. Pe mâna cui merge PNL?

Visul unei alianțe puternice de dreapta care să aibă reale șanse în lupta cu Decebal Făgădău, actualul primar al...1766

13 iul 00:08ReplicaŞofer, după ce a PRODUS un ACCIDENT: Nu credeam că mai sunt BEAT!1145
13 iul 00:11ReplicaUn tânăr drogat, ignorat de trecători. VIDEO!1582
13 iul 00:00ReplicaALO, Primăria! Când adunaţi MAIDANEZII din FALEZĂ Nord?

Cu toate că pe marginea acestui subiect s-a scris foarte mult, iată că nimeni nu face nimic. Este vorba despre...551

13 iul 00:00ReplicaVIOLETA ALEXANDRU este ÎNGRIJORATĂ de ce a găsit pe LITORAL1104
13 iul 00:00ReplicaAu ÎNNEBUNIT NEBUNII! BĂTAIE cu CÂRJE între SOȚI602
Vremea
20°20° - 21.5° luni, 13 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 7.9 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 iul 00:00SportCraiova, victorie uriașă cu FCSB! Oltenii continuă drumul spre titlu

...497

13 iul 00:00SportImpresionant! Simona Halep a fost inclusă de revista Forbes într-un top select

Simona Halep, cea mai bună tenismenă a României, a fost inclusă în topul Forbes al celor mai influenți tineri sub...406

13 iul 00:00SportAthletic Bilbao a învins în deplasare Levante, scor 2-1, în LaLiga

Formaţia Athletic Bilbao a învins, duminică, în deplasare, cu scorul de 2-1, echipa Levante, într-un meci din etapa...276

13 iul 00:00SportTottenham a învins Arsenal Londra, scor 2-1, revenind de la 0-1

Formaţia Tottenham Hotspur a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, echipa Arsenal Londra, într-un...281

Local
13 iul 20:48LocalUn avion a aterizat forțat în Delta Dunării

În dimineața zilei de 12 iulie a.c., un aparat de zbor de mici dimensiuni (în care se aflau 2 persoane, pilotul și...1247

13 iul 20:48LocalA ars o casă în Topraisar

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 12 iulie, pentru a limita și lichida...596

13 iul 20:48LocalCovid-19 în România: 456 noi cazuri de îmbolnăvire

755

13 iul 20:48LocalRAZII în zonele aglomerate din Constanța

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum...1101

13 iul 20:48LocalCoronavirus: 99 de persoane internate la Constanţa

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 542 de persoane...814

13 iul 20:49LocalCod GALBEN de ploi torențiale în Dobrogea

Județele Constanța și Tulcea se află sub cod galben de furtuni și ploi torențiale până luni, 13 iulie, ora...1936

13 iul 20:48LocalAccident cu victimă, la intrare în Mangalia

Pompierii din cadrul ISU "Dobrogea" au fost solicitați să intervină în urma unui accident între două autoturisme,...906

13 iul 20:48LocalCentrul Cora Brătianu, 'CĂLCAT' de POLIȚIȘTI și JANDARMI

Polițiștii constănțeni însoțiți de cei locali și jandarmi au verificat atât magazinul Cora, cât și cele din...2179

13 iul 20:48LocalDeblocare de ușă în Constanța

918

Politică
Interviuri
6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4612

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5883

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3841

Monden
13 iul 00:00MondenBrooklyn Beckham se căsătorește! Cine e iubita milionară a fiului cel mare al soților Beckham

Fiul cel mare al soților Beckham, Brooklyn, și-a găsit, se pare, aleasa inimii și a decis să o ducă în fața...430

13 iul 00:00MondenAishwarya Rai, fostă Miss World, infectată cu COVID-19. Socrul, soţul şi fiica ei au şi ei noul coronavirus

Trei generaţii ale uneia dintre cele mai faimoase familii de actori de la Bollywood sunt infectate cu COVID-19,...342

13 iul 00:00MondenCum reușește Sharon Stone să se mențină tânără

327

13 iul 00:00MondenDemi Moore și-a făcut biroul în baie. Și-a pus canapeaua lângă cadă să poată lucra în liniște

Demi Moore și-a șocat admiratorii după ce aceștia au descoperit că actrița de 57 de ani, care a jucat în filmul...368

13 iul 00:00MondenRobert De Niro: „Pandemia mă lasă fără bani”. Actorul susține că ajunge la sapă de lemn

Actorul de 76 de ani, Robert De Niro a recunoscut pentru NY Post că e afectat direct la buzunar de criza...429

13 iul 00:00MondenOperaţiunile de căutare a actriţei Naya Rivera, reluate duminică

297

Mapamond
13 iul 00:00MapamondCoronavirus: Masca devine obligatorie în spaţiile publice închise în Croaţia

Croaţia a anunţat sâmbătă că purtatul măştii va deveni obligatoriu de săptămâna viitoare în majoritatea...252

13 iul 00:00MapamondCoronavirus: Rusia raportează 6.611 noi infecţii

Rusia a raportat sâmbătă 6.611 noi cazuri de coronavirus, urcând bilanţul infecţiilor la nivel naţional la...252

13 iul 00:00MapamondBill Gates: Tratamentele pentru COVID-19, să ajungă la persoanele care au nevoie, nu la cei „care oferă mai mult“

270

13 iul 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia a depăşit pragul de 70.000 de morţi

Brazilia a depăşit pragul de 70.000 de morţi din cauza coronavirusului după ce a înregistrat vineri 1.214 decese...258

13 iul 00:00MapamondWashingtonul salută ancheta OMS privind originea coronavirusului în China

Statele Unite au salutat vineri ancheta lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra originilor...274

13 iul 00:00MapamondO eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie

281

Sănătate
13 iul 00:00SănătateCeaiul de fenicul: beneficii și mod de preparare

Ceaiul de fenicul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Semințele de fenicul sunt folosite atât în scopuri...267

13 iul 18:02SănătateUleiul esențial de pin: beneficii și recomandări

Uleiul esențial de pin este obținut din acele de pin și are o mulțime de proprietăți curative, motiv pentru care...249

13 iul 00:00SănătateCum te ajută propolisul să ai o imunitate la cote maxime

275

13 iul 00:00SănătateBronșita: remedii naturale eficiente

Bronșită este o infecție la nivelul pasajelor bronhice, care transportă aer către plămâni. Această infecție...262

13 iul 18:40SănătateVârsta peste 35 de ani a mamei, cauza infertilității moderne

Vârsta este unul dintre factorii-cheie care prezic capacitatea de a concepe. O femeie atinge un vârf al fertilității...256

13 iul 00:00SănătateSubstanțe de care să ne ferim și care ne cresc colesterolul

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consumă, din două motive: cresc nivelul de...325

13 iul 17:56SănătatePlante medicinale și alți aliați care au beneficii pentru imunitate

Sistemul imunitar, atunci când este expus la ceva care ar putea fi potențial dăunător, intră în acțiune,...263

13 iul 00:00SănătateStresul ocupațional, gestionat prin crearea limitei între serviciu și casă

Persoanele care au un loc de muncă foarte solicitant pot gestiona stresul profesional prin stabilirea unor limite clare...270

13 iul 00:00SănătateStudiu: Vitamina K, asociată cu o viață mai lungă

287

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT