REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.8° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Constănţeanul Moga, membru în 'comisia Iordache': 'Prin modificările la Legile Justiţiei, magistraţilor li se conferă mai multe drepturi'

Constănţeanul Moga, membru în 'comisia Iordache': 'Prin modificările la Legile Justiţiei, magistraţilor li se conferă mai multe drepturi'

Replica API 4 decembrie 2017 | 00:00 374

Celebra comisie Iordache a finalizat miercurea trecută dezbaterile pe Statutul judecătorilor şi procurorilor, prima din pachetul de Legi ale Justiţiei. Legea intră săptămâna aceasta la vot în Camera Deputaţilor, apoi în Senat, după care va ajunge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Comisia Iordache continuă azi, de la ora 10.00, lucrările pe Legea 304/2004, privind organizarea judiciară.

Membru în această comisie, senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga a explicat că au existat şi există neînţelegeri pe tema legilor, însă ele nu se justifică. Comentariul a fost făcut în contextual în care, referitor la răspunderea magistraţilor, inclusiv partenerii de coaliţie, adică reprezentanţii ALDE, s-au arătat nemulţumiţi. “Modificările aduse la lege, adică formulările de acum, au venit din partea aociaţiilor profesionale, a magistraţilor. Spre exemplu, acum se menţionează că statului îi revine dreptul să se îndrepte împotriva magistratului vinovat. Înainte, în lege prevederea era formulată: statul se poate îndrepta împotria judecătorului...”.

Iată articolul 96, la care a făcut referire Nicolae Moga:

“Plata de către stat a sumelor datorate cu titlul de despăgubire se efectuează în termen de maxim 1 an de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune in regres prin Ministerul de Finanţe, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. Termenul de prescripţie a acţiunii în regres a statului împotriva judecătorului sau procurorului pentru erorile judiciare este cel din dreptul comun şi începe să curgă de la data achitării integrale a prejudiciului de către stat.

Competenţa de soluţionare a acţiunii in regres revine, în primă instanţă, Curţii de Apel Bucureşti - sectia civila. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acţiunea in regres îşi exercită atributiile la curtea de apel competentă sau la parchetul de pe lângă aceasta, acţiunea in regres va fi soluţionată de o curte de apel învecinata, la alegerea reclamantului.

Pentru exercitarea acţiunii in regres este necesară stabilirea existenţei relei-credinţe sau a gravei neglijenţe a judecătorului sau procurorului prin hotărâre penală definitivă sau în condiţiile prevăzute de art. 44-51 din Legea 317/2004 privind CSM, referitoare la verificări prealabile, cercetarea disciplinară, acţiunea disciplinară şi soluţionarea acesteia prin hotărâre definitivă”.

Moga a mai precizat că magistraţii nu ar avea de ce să nu fie mulţumiţi cu modificările ce vor fi aduse Legilor Justiţiei: „Li se conferă mai multe drepturi. Spre exemplu, un judecător care a stat în chirie, după pensionare nu poate fi dat afară din acea locuinţă..”.

Reamintim că a fost stabilită o comisie specială de modificare a Legilor Justiţiei - Comisia specială pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției, constituită prin votul Plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Vorbim despre trei legi care reglementează, simplificând, funcționarea puterii judecătorești: Legile 303, 304 și 317 din 2004.

Comisia este condusă de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, iar componenţa ei este următoarea:

Federovici Doina-Elena, senator, Grupul parlamentar al PSD;

Cazanciuc Robert-Marius, senator, Grupul parlamentar al PSD;

Țuțuianu Adrian, senator, Grupul parlamentar al PSD;

Moga Nicolae, senator, Grupul parlamentar al PSD;

Florea Oana-Consuela, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

Gilia Claudia, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

Halici Nicușor, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

Nicolicea Eugen, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

Popa Ștefan Ovidiu, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

Tănăsescu Alina-Elena, deputat, Grupul parlamentar al PSD;

Cupșă Ion, deputat, Grupul parlamentar al PNL;

Schelean-Șomfelean Valeria-Diana, deputat, Grupul parlamentar al PNL;

Scântei Laura-Iuliana, senator, Grupul parlamentar al PNL;

Gorghiu Alina Ștefania, senator, Grupul parlamentar al PNL;

Ion Stelian-Cristian, deputat, Grupul parlamentar al USR;

Dircă George-Edward, senator, Grupul parlamentar al USR;

Marton Arpad-Francisc, deputat, Grupul parlamentar al UDMR;

Ambrus Izabella-Agnes, deputat, Grupul parlamentar al UDMR;

Cătăniciu Steluța-Gustica, deputat, Grupul parlamentar ALDE;

Bădulescu Dorin-Valeriu, senator, Grupul parlamentar al PMP;

Vasile Daniel, deputat, Grupul parlamentar al minorităților naționale.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ha, ha, ha. Senatorul melcilor de Brebeni cu partie de ski, un fost alcoolic recuperat, penelist de mucava, devenit ulterior carpa lui Mazare, un individ slugarnic, tepar si hot notoriu, ce si-a tepuit fostul asociat, pe Moisoiu Dan. O zdreanta ce a capusat ani de zile RATC, prin Coiciu si Mitran, infiltrat in TvNeptun, praduitor al terenurilor din Mamaia Nord, vezi Marina Regia. Asociat in infractiuni cu Sarbu Ilie, Ponta Victor si Stroe Felix, si-a numit proasta Serban Daniela director economic la CNAPMC, iar pe Gherasim il vrea secretar de stat, ca nu ii mai ajunge linia de microbuze din CT
1
0
Taranoiul atarnator, nelipsit de la orice eveniment unde se poate hali gratis.
1
0
Jigodia-i javra pana moare, nu se dezminte. Rahatul asta a fost presul fratilor Mazare, a fost sluga lui Constantinescu si pupincuristul lui Stroe. Nemernicul asta se ruga sa mance pe gratis la cantina ziarului Telegraf si cersea bonuri de benzina la dir Tv Neptun. E o javra de tot rahatul care se crede senator. Un cacat, asta e!
1
0
Detasat cel mai mare toparlan din Parlament, vesnic subiect al glumelor.
3
1
Cine are telecabina la ion corvin brebeni in pafurea de la sf.andrei ...moga este proprietar de telecabina acolo verificati spysele mele
1
2
Vectra construct , Imobiliare si Vectra agregate ,sa traiasca bai Moga ,
1
2
d nu senator ce ati fumat ca vreau si eu!
2
0
Tovarase Moga , sunteti in eroare ! De la inceputul mandatului , aparati pe hotii din PSD-ALDE ! De la pacalirea alegatorilor , pacaliti si tara , deoarece tara inseamna nu numai PSD-isti , ci si oameni simpli , muncitori , pensionari , care vor un trai mai bun si nu hotie , cum vrea PSD-ul ...
4
1
Procurorii nu sunt magistrati, acestia trebuie sa fie egali avocatilor! Justitia se face numai de catre judecatori insa, orice reprezentant al actului de justitie trebuie sa raspunda in adevaratul sens al cuvantului!
7
1
Daca si subinginerul asta , un betiv ordinar , imbogatit cu terenuri de dereglatul psihic si betivul cu drena de NY , a ajuns sa faca parte din comisia juridica , s-a dus dracului tara asta de rahat...
18
2
un dobitoc
8
4
raspunderea magistratilor e bine venita asa poate o sa raspunda si CCR pentru unele mici derapaje
6
3
Magistratul trebuie sa raspunda pentru ceea ce face. Magistratul este vinovat de tot raul petrecut in ultimii 28 de ani. De la procesul ceausestilor justitia a jucat un rol foarte important in distrugerea acestei tari. De justitie s-au folosit si comunistii. Cu ajutorul justitiei au fost maziliti Antonescu, Gh Bratianu, Maniu etc. Nu vreau sa fac o paralela. Astazi nu am fi ajuns aici daca domnii magistrati isi faceau treaba. Cum sa furi o tara intreaga si nimeni sa nu te intrebe nimic? O parte consistenta a magistraturii procurori si judecatori se face vinovata de starea natiunii.
8
0
Prostul si betivul a stabilit soarta noastra
17
2
Pai se putea ca si noi,constantenii,sa nu avem prostul nostru in acea comisie criminala!
18
3
Un taran 100% autentic.
15
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272