REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
14.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Constănțene, fii mai ardelean! Mediul antreprenorial local se duce la vale

Constănțene, fii mai ardelean! Mediul antreprenorial local se duce la vale

Replica API 20 august 2015 | 00:00 203

Iulian Gropoşilă

„Vechiul regat” păstrează încă o distanțare majoră din punct de vedere economic față de vestul țării, mult mai dezvoltat. Diferențele de atitudine și abordare își spun cuvântul, iar, inerent, nivelul de trai diferă de la o regiune la alta. Cel mai bine trăiesc bucureştenii şi cei din vestul României, iar economiștii spun că diferenţele uriaşe de dezvoltare vor continua să se adâncească! În acest context, se face referire și la regiunea de sud-est, în accesului la mare sau la Dunăre și unde veniturile medii nu vor depăși până în 2018 1.800 lei, lunar, comparativ cu locuitorii Capitalei, care vor „sări” de 3.000 lei.

Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, diferenţele mari dintre regiuni se văd cel mai bine atunci când vine vorba despre nivelul de salarizare, dar și de percepția despre mediul antreprenorial.

Gropoșilă: „La noi se merge cu peșcheș”

Economiştii acuză autorităţile că au risipit banii care ar fi putut ajuta și nu au direcţionat investiţiile spre zonele sărace ale țării.

„ În primul rând, datorită faptului că, acolo, autoritatea publică a înțeles că normalitatea comunității înseamnă atragerea de investitori, din păcate, până acum. La noi nu a fost normalitate comunitară. Investitorii au intrat, să spun așa, cu scâncete în comunitatea noastră, avem atâtea exemple... Jucători mari de afară, care au venit și care au trebuit să dea comisioane consistente pentru a putea să facă afaceri la noi în zonă. Eu am atras atenția în nenumărate rânduri că diferențele acestea vor fi evidente, din ce în ce mai mult, dacă administratorii, primarii comunităților nu vor înțelege că trebuie să fie deschiși față de investitori și întreprinzători. În primul rând față de întreprinzătorii locali! Să aibă o relație bună cu aceștia și să le creeze toate premisele pentru dezvoltarea afacerii. Dezvoltarea afacerilor locale înseamnă atragerea de alte investiții și, de asemenea, trebuie să renunțe la abordarea levantină, bizantină, a majorității primarilor din zona noastră, care cer peșcheș atunci când investitorii vor să investească în comunitate”, a spus președintele patronatului IMM Constanța, Iulian Gropoșilă, pentru Replica.

Totodată, acesta consideră că orașul nostru se va dezvolta în continuare, odată cu perspectiva schimbării administrației locale, însă, indiferent de context, va rămâne în continuare în urma unor orașe precum Cluj sau Timișoara.

„Acum nu trebuie nici să anunțăm Apocalipsa. Constanța se va dezvolta, cu siguranță. Din păcate, se va dezvolta mai încet decât Timișoara și Cluj! Eu am spus în anii anteriori, am fost acolo și am văzut care e atitudinea autorităților față de mediul de afaceri din Cluj, Timișoara, Arad, Sibiu, Oradea... este incredibil, este o diferență incredibilă între abordarea pe care o au cei din administrație de acolo față de întreprinzători și cei din zona noastră. De altfel, sperăm ca, odată cu schimbarea acestei administrații extrem de păguboasă pentru Constanța și începem să vedem deja efectele ei, cei care vor veni și care vor dori să intre în competiția pentru Primărie vor avea ca prim obiectiv dezvoltarea mediului de afaceri. Noi, ca patronat, ne vom asigura că aceștia asta vor dori, pentru că dacă am pierdut primul tren din 2000, acum în 2016 cu siguranță să nu mai fie cazul!”, ne-a mai spus Gropoșilă.

Stăm prost din toate punctele de vedere. Constanța, orașul din care să-ți iei tălpășița!

Potrivit proiecției principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză, până în 2018, numărul mediu de salariați va crește în regiunea sud-est, de la 517.000, câți sunt în prezent, la 550.000. Și așa regiunea va rămâne în urma nord-vestului, de exemplu, unde vor exista 663.000 de salariați și care, în prezent, are cu 100.000 de mai mulți decât în regiunea sud-est. București-Ilfov va înregistra un salt de la 944.000 la 996.000.

Și șomajul ne dă dureri de cap. În regiunea sud-est, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, la sfârșitul acestui an se vor înregistra 69.000 de șomeri, comparativ cu cei 45.000 estimați pentru regiunea nord-vest. Pentru finalul anului 2018, se estimează 60.000 de șomeri pentru regiunea sud-est, în timp ce în regiunea nord-vest ar putea fi doar 40.000.

În prezent, la Constanța, câștigul salarial mediu este de 1.655 lei și, până în 2018, ar putea ajunge la 1.940 lei. Spre comparație, câștigul salarial mediu în Cluj este acum de 1.777 lei și, până în 2018, ar putea ajunge la 2.259 lei!

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272