REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.8° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Copilul tău are afte? Care poate fi cauza și cum le tratezi

Copilul tău are afte? Care poate fi cauza și cum le tratezi

Replica API 7 septembrie 2020 | 00:00 1153

Aftele bucale sunt leziuni minore, necontagioase, care apar la nivelul cavității bucale (fie pe obraji, fie pe interiorul buzelor ori sub limba) și care se vindecă de la sine în câteva zile.

Cu toate că acesta sunt inofensive, cauzează totuși disconfort la nivelul cavității bucale, iar copilul poate refuză chiar să mănânce din cauza acestor afte. Mâncărurile sărate, cu aciditate crescută, precum și cele crocante pot cauza disconfort sporit, de aceea e bine să se evite în această perioadă, scrie doc.ro.

Cauze afte bucale la copii

Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției aftelor bucale la copii, însă o serie de factori pot contribui la apariția acestora:

Sistem imunitar slăbit

Rănirea cavitatii bucale cu alimente/ obiecte sau prin mușcare

Alergii alimentare

Stres

Anumite infecțîi virale sau bacteriene

Anumite medicamente

Deficit de vitamine/ minerale (în special deficit de acid folic, fier ori vitamina B12).

Simptome afte bucale la copii

În general, aftele bucale se manifestă astfel la copii:

Leziuni de culoare albă în cavitatea bucală

Leziuni de culoare galbenă, cu o baza roșie, la nivelul cavitatii bucale

Disconfort la mestecat din cauza leziunilor

Refuzul copilului de a mânca.

Diagnosticare afte bucale la copii

Medicul pediatru va examina cavitatea bucală a copilului și va constată prezența aftelor bucale. Acesta poate recomandă analize de sânge, dar și biopsie (recoltarea de țesut este necesară doar în cazuri foarte severe, atunci când dimensiunile aftelor sunt extrem de mari și medicul suspectează o problema mai gravă).

Tratament afte bucale la copii

În general, nu e nevoie de tratament pentru că aftele se vindecă de la sine în câteva zile, însă există și situațîi în care vindecarea poate dura până la 2 săptămâni. Se recomandă atenție sporită la spălatul pe dinți, dar și folosirea unui păi pentru consumul de băuturi ori alegerea unor alimente cu textura cremoasa, pentru a nu se agresa suplimentar leziunile. Se vor evita alimentele picante, sărate și cele cu aciditate crescută, care sporesc disconfortul resimțit.

E important că cel mic să se hidrateze corespunzător, pentru că deshidratarea poate agrava simptomele cauzate de aftele bucale.

Glicerină boraxata, aplicată direct pe afte, poate ameliora simptomele cauzate de aceste leziuni, însă totodată poate să accelereze și vindecarea acestora.

Dacă cel mic acuză dureri, îi poți administra un paracetamol pentru ameliorarea durerilor.

Când e cazul să apelezi la medic din cauza aftelor copilului

În unele situații, este necesar să apelezi la ajutor medical de urgență. Acest lucru se petrece dacă apar semne ale unei infecții la nivelul aftelor.

Mergi la medicul pediatru de urgență dacă cel mic are de-a face cu următoarele simptome din cauza aftelor bucale:

Dureri mari

Umflarea aftelor, inrosirea acestora și creșterea temperaturii în zona respectivă

Aftă supurează

Apare febra.

Remedii naturale afte la copii

Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de afte, dar și pentru accelerarea procesului de vindecare a acestora, poți folosi și remedii la îndemână.

Comprese cu gheață – aplică pe aftă dureroasă un cub de gheață, astfel încât să calmezi durerea resimțită de cel mic.

Folosește frunzele de fenicul în mâncare – adaugă în mâncarea preparată pentru cel mic și frunze de fenicul. Acestea sunt adesea folosite pentru tratarea aftelor bucale, cu toate că nu există dovezi științifice care să confirme eficientă lor.

Apă de gură cu bicarbonat de sodiu – dizolvă puțin bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și pune-ți copilul să își clătească gură cu acest amestec. Bicarbonatul este de natură alcalină, ceea ce înseamnă că poate neutraliza aciditatea de la nivelul cavității bucale, care favorizează aftele bucale.

Oferă-i celui mic iaurt – îndeamnă-ți copilul să consume iaurt dacă are afte bucale. Bacteriile benefice din iaurt vor îmbunătăți sănătatea cavității bucale, în timp ce efectul de răcorire pe care consumul de iaurt îl are va ameliora durerea.

Folosește ceai de mușețel – mușețelul conține substanțe cu proprietăți antiseptice, extrem de benefice în tratarea aftelor bucale. De asemenea, acesta are și proprietăți calmante și accelerează vindecarea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272