REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

COVID-19: Medicamentul Molnupiravir aduce speranță în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2

COVID-19: Medicamentul Molnupiravir aduce speranță în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2

Replica API 19 martie 2021 | 00:00 1392

Infecțiile respiratoria precum gripa, virusul respirator sincitial (VRS), precum și COVID-19, sunt niște provocări în sine pentru medicina modernă, mai ales în ceea ce privește tratarea simptomelor odată ce apar.

Sursă foto: Shutterstock

Deoarece infecțiile și simptomele specifice virusurilor respiratorii sunt, de obicei, de scurtă durată, sistemul imunitar se angajează în mod rapid în suprimarea multiplicării virale. Așadar, pentru a reduce severitatea simptomelor, dar și durata infecției, este neceasară administrarea, încă din primele zile, a unui medicament antiviral. În momentul de față, pentru infecția SARS-CoV-2, pacienții primesc tratament cu Remdesivir și anticorpi monoclonali, scrie doc.ro.

În ceea ce privește medicamentele antivirale pentru infecții respiratorii, acestea se administrează de regulă persoanelor recent expuse la virus, cum ar fi în urma contactului cu membrii familiei sau cu colegii de muncă. De exemplu, unele medicamente antivirale pentru gripă pot reduce transmiterea virusului cu până la 80%, dacă sunt administrate la timp.

Un nou tratament împotriva COVID-19 a fost testat și a trecut cu succes de faza a doua a studiilor clinice umane. Rezultatele sunt promițătoare, iar oamenii de știință sunt încrezători că acesta poate fi de ajutor atât în tratamentul și prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cât și în ceea ce privește alte virusuri periculoase.

Molnupiravir este un medicament dezvoltat de companiile Ridgeback Biotherapeutics LP și Merck & Co., iar obiectivul principal al acestuia este de a reduce durata infecției COVID-19. Acest efect, precum și alte beneficii obținute în urma tratamentului cu Molnupiravir, vor fi examinate în detaliu după ce se aduc la cunoștință datele finale în urma studiilor clinice.

Pentru infecția COVID-19, anticorpii monoclonali au dovedit rezultate eficiente în ceea ce privește blocarea transmiterii virusului, dar, spre deosebire de medicamentele antivirale convenționale, aceștia nu pot fi administrați la domiciliu. Anticorpii monoclonali nu vin sub formă de pastille sau alt tip de tratament ce poate fi auto-administrat de către pacient, imediat după expunere, ci necesită o vizită la medic.

Medicamentul Molnupiravir pare să rezolve această problemă. Conform datelor preliminare, este eficient împotriva infecției COVID-19 și poate fi consumat de către pacient, din confortul casei sale. În plus, cercetătorii sunt de părere că medicamentul este eficient și împotriva noilor variante de virus.

Ce este Molnupiravir și cum acționează?

Molnupiravir a fost dezvoltat inițial ca medicament de prevenție și tratament pentru MERS și SARS-CoV, la începutul anilor 2000. Ulterior, acesta a fost folosit în tratamentul împotriva multor altor virusuri care se folosesc de ARN-polimerază, o enzimă pe care o deține și virusul SARS-CoV-2. Această enzimă copiază materialul genetic al virusului și îl reproduce într-un material genetic nou, pentru a produce ARN mesager care dictează producția de proteine virale.

Molnupiravir este un medicament tautomer, adică își poate asuma două forme, una ce se aseamană cu uracilul (un acid nucleic), iar a doua, cu citozina (bază azotată pentru acizii nucleici). Grație acestui comportament tautomeric, efectul medicamentului ar putea fi esențial pentru împiedicarea secvențierii și multiplicării virale, ceea ce duce la scurtarea infecției și la limitarea transmiterii.

Potrivit studiilor1 inițiale pe acțiunea Molnupiravir in vitro asupra SARS-CoV-2, cantitatea de virus a scăzut în raport cu cea de medicament administrată. Mai mult, expunerea repetată a Molnupiravir la populațiile virale a dus la un proces rapid de sterilizare, ceea ce confirmă faptul că niciuna din mutațiile aleatorii ale virusului nu opun rezistență la medicament. La momentul efectuării acestor studii, testarea pe șoareci de laborator și pe subiecți umani nu era încă disponibilă pentru Molnupiravir, dar studiile clinice pe oameni au început în iunie 2020.

Reducerea titrului de anticorpi SARS-CoV-2 după folosirea Molnupiravir

Potrivit unui comunicate de presă2 detaliat emis de compania Merck & Co., rezultatele preliminare ale studiilor clinice asupra efectelor Molnupiravir se arată promițătoare. Studiile sunt efectuate pe adulți infectați cu virusul SARS-CoV-2, care nu au avut nevoie de internare și care au manifestat simptome în decursul a șapte zile de la expunere.

Potrivit informațiilor furnizate până în prezent, administrarea unei doze întregi de Molnupiravir duce la scurtarea perioadei de infecție cu virusul SARS-CoV-2, la pacienții cu simptome de boală. Așadar, la cinci zile de la administrarea dozei, 0% dintre pacienți au fost testați pozitiv pentru virus, în comparație cu 24% din cohorta care a primit un medicament placebo. Chiar dacă studiile sunt de mică amploare, rezultatele sunt foarte încurajatoare, iar scurtarea perioadei de boală este extrem de importantă, pentru că poate limita, de asemenea, riscul de transmitere și de dezvoltare de simptome severe.

Comunicatul de presă emis de Merck & Co. a apărut la scurt timp după un studiu3 pe efectele inhibitorilor de polimerază pe dihori, având în vedere că dihorii pot transmite virusuri în mod asimptomatic, deci asemănător oamenilor. Oamenii de știință susțin că acest tip de medicamente pot preveni atât infectarea pe cale comunitară, cât și severitatea bolii.

Rezultatele obținute în urma studiilor pe Molnupiravir reprezintă o oportunitate de eficientizare a tratamentelor anti COVID-19. Acest medicament se administrează pe cale orală și poate preveni internarea și chiar ușura simptomele. Totodată, acest lucru înseamnă că există șansa reducerii numărului de pacienți internați la ATI și fluidizarea circuitelor din spitale.

Pe lângă limitarea transmiterii virusului, Molnupiravir poate fi un tratament eficient împotriva gripei, Ebola, precum și a altor infecții virale periculoase. În concluzie, dezvoltarea acestui medicament pare a fi un progres major în managementul virusurilor respiratori și care poate facilita, de asemenea, gestionarea infecției COVID-19. Cu toate acestea, specialiștii recomandă administrarea Molnupiravir în paralel cu alte terapii, pentru a evita dezvoltarea rezistenței virale la medicament. În prezent, se așteaptă cu interest rezultatele finale ale fazei doi din studiile clinice, pentru ca medicamentul să poată fi introdus, în siguranță, pe piață.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272