REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Culeţu: "Acesta este exemplul perfect al descentralizării. La Spitalul de la Eforie, oamenii rămân pe drumuri"

Culeţu: "Acesta este exemplul perfect al descentralizării. La Spitalul de la Eforie, oamenii rămân pe drumuri"

Replica API 9 decembrie 2013 | 00:00 168

Deputatul FC îl trage de urechi pe ministrul Sănătăţii

Deputatul FC îl trage de urechi pe ministrul Sănătăţii

Deputatul constănţean al Forţei Civice, Dănuţ Culeţu, i-a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în privinţa situaţiei cadrelor medicale de la Spitalul de Ortopedie Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud (SOTRM) din Eforie Sud. SOTRM a fost preluat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru "eficientizare", aspect care a oferit medicilor, în urmă cu câteva zile, preavizele. În acest sens, Culeţu a decis să ia atitudine şi a adresat o nouă întrebare lui Nicolăescu, întrucât, în urmă cu opt luni, ministrul Sănătăţii ar fi dat asigurări că spitalul va continua să funcţioneze: "Un mare semn de întrebare rezidă din faptul că la opt luni de la momentul în care ne-aţi dat asigurări că nu există un proiect de desfiinţare a acestui spital, ne aflăm din nou în situaţia de "a nu ne mai face bine niciodată", motiv pentru care solicit o analiză atentă măcar a celor întâmplate în ultimele zile în vederea restabilirii unei situaţii de normalitate", se arată în adresa oficială a lui Culeţu, care i-a adresat lui Nicolăescu următoarele întrebări: "Care este motivul legal şi profesional care a stat la baza emiterii preavizelor? Aveţi în vedere luarea unei decizii care să conducă la evitarea faptului ca astfel de abordări ale unei problematici să nu devină o practică? Având în vedere necesitatea existenţei unui asemenea spital la nivel naţional, cum justificaţi absenţa intenţiei de a fi preluat SOTRM de la autorităţile administraţiei publice locale la Ministerul Sănătăţii?", se arată în adresa deputatului. Contactat de "Replica" de Constanţa, Culeţu a "tunat şi-a fulgerat" la adresa guvernării, pe care o consideră ca fiind singura responsabilă de un previzibil dezastru economic naţional, prin accentul pus asupra descentralizării: "Oamenii (cadrele medicale - n.r.) de la Eforie rămân pe drumuri. Eu l-am mai întrebat pe Nicolăescu de mai multe ori cu spitalul acesta, nu e prima oară acum. De fiecare dată, mi-a zis că nu se va închide şi a spus că spitalul nu e subordonat ministerului şi l-a aruncat "în curtea" Consiliului Judeţean Constanţa. Uite! Uite, acum, exemplu cu descentralizarea asta, ce înseamnă ea. Este exemplul clar. E o nebunie ce se întâmplă. 30.000 de camioane trag mâine (luni - n.r.) pe dreapta, iar ministrul Liviu Voinea a ajuns să vorbească de deflaţie, adică de scăderea preţurilor. E puţin spus că frizează ridicolul, pentru că situaţia e dramatică, iar Guvernul susţine festivisme la televizor. Medicii de la Eforie sunt recunoscuţi nu doar pe plan local, ci şi naţional şi nu meritau un astfel de tratament", a declarat Culeţu.

Unde ar putea pleca medicii de la Eforie?

Într-adevăr, medicii de la SOTRM Eforie sunt recunoscuţi ca adevăraţi profesionişti. Pentru unii dintre aceştia, se încearcă deja un "colac de salvare", iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa riscă să rămână şi mai "chel", întrucât cel mai bine cotaţi medici constănţeni îşi "fac bagajele" pentru transferul la spitalul aflat în construcţie în localitatea Ovidiu. Mai mult, o parte dintre ei sunt şi investitorii viitoarei unităţi de tratament. Spitalul de medicină generală din Ovidiu este o investiţie privată, care "prinde rădăcini" pe DN2A, lângă sediul Bavaria Motors. Unul dintre investitori este dr. Nicolae Ciufu, chirurg în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, recunoscut şi apreciat de colegii din domeniu. Soţia sa este dr. Carmen Aida Ciufu, cunoscută pe plan local ca un bun radiolog, cu competenţă în ecografie, computer tomograf şi rezonanţă magnetică. Aceasta deţine un cabinet medical privat pe strada Flămânda. "A înfiinţat un cabinet medical individual de ecografie general", spun apropiaţii medicului. Migraţia medicilor din Constanţa la spitalul din Ovidiu este un fenomen aşteptat: "Acolo, vor lucra cei mai buni medici din judeţul Constanţa. Toţi vor să scape de condiţiile din Spitalul Judeţean, aceasta este motivaţia lor şi nu neapărat banii, mai ales că se vor închide anumite secţii spitaliceşti în judeţ, cum este cel de ortopedie, de la Eforie. La Ovidiu, vor funcţiona aceste secţii şi, fiind investiţie privată, aceşti medici îşi vor face datoria aşa cum ştiu ei mai bine", potrivit surselor noastre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272