REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Cum au supt soții Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primăria Cobadin!

Cum au supt soții Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primăria Cobadin!

Ana Maria LIPAN 25 noiembrie 2023 | 00:00 4136

Societatea PG Delta Electron SRL, controlată de soții Elena şi Florin Pocora, a chemat în judecată comuna Cobadin, în speranța că va mai stoarce niște bani de la UAT-ul care o contractase pentru executarea unor lucrări de reabilitare a drumurilor, în anul 2018. Firma a solicitat în instanță ajustarea valorii acordului-cadru încheiat, cu suma de 757.710,05 lei, pe fondul majorării prețului materialelor folosite pentru realizarea proiectului. Magistrații nu doar că nu i-a dat dreptate, ci chiar a obligat-o să plătească administrației locale nu mai puțin de 2.766.739,12 de lei, daune pentru nefinalizarea unor lucrări și executarea necorespunzătoare a altora. 

Cum au supt sotii Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primaria Cobadin!Elena Pocora

Firma controlată de soții Elena și Florin Pocora a reușit de-a lungul anilor să obțină numeroase contracte semnificate cu primăriile din județul Constanța. Unul dintre cele mai importante a fost cel încheiat cu comuna Cobadin, în anul 2018, pentru executarea lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitare a străzilor din localitate. PG Delta Electron SRL a încasat atunci nu mai puțin de 4.977.194,997 de lei fără TVA, respectiv 5.922.862,05 de lei cu TVA. 

Au cerut sume suplimentare de bani, în repetate rânduri

Problemele au apărut însă la scurtă vreme după încheierea contractului, care a fost apoi modificat prin mai multe acte adiționale. Astfel în aprilie 2019, valoarea contractului a fost suplimentată cu suma de 272.984,18 lei, ajungând la un total de 6.247.713,21 de lei. Două luni mai târziu, în iunie, a avut loc o nouă majorarea în valoarea de 345.105,91 lei, urmând ca în august 2020, firma să mai solicite o mărire, care a făcut ca acordul-cadru să ajungă la total 6.748.378,09 de lei.

Cum au supt sotii Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primaria Cobadin!Primăria Cobadin

Învățată să ceară și să primească, în aceeași lună, PG Delta Electron SRL, a mai înaintat o adresă prin care a solicitat autorității locale ajustarea prețului contractului, pe fondul majorării prețului la materia primă, mixtură asfaltică, necesară în desfășurarea lucrărilor. UAT-ul a adus această situație în atenția Agenției Naționale a Achizițiilor Publice, care a decis că o asemenea modificare nu respectă legislația în vigoare. 

Contractul a fost reziliat de UAT, din cauza lipsei de seriozitate a firmei

Contractul a sfârșit prin a fi reziliat, în 2020, de către Comuna Cobadin, pe motivul nerespectării termenului de execuție a lucrărilor, care fusese oricum prelungit printr-un act adițional, nefinalizarea tuturor sarcinilor prevăzute de contract și nedepunerea, în original, a suplimentării valorii și prelungirii valabilității poliței Garanției de bună execuție, deși UAT-ul o solicitase. 

Cum au supt sotii Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primaria Cobadin!foto cu rol ilustrativ

Mai mult decât atât, societatea a și refuzat să prezinte graficului de execuție a lucrărilor.

Firma a pornit o acțiune în instanță împotriva UAT-ului

Societatea controlată de mâna dreaptă a fostului edil al orașului Năvodari, Matei Nicolae, a acționat în instanță Comuna Cobadin, solicitând obligarea UAT-ului la plata sumei de 757.710,05 de lei, fără TVA, reprezentată de suplimentările prețului cordului-cadru încheiat cu aceasta. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, pe 3 septembrie 2020, l-a scurt timp după ce contractul a fost reziliat. 

Cum au supt sotii Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primaria Cobadin!foto cu rol ilustrativ

Magistrații i-au respins însă cererea, decizând în schimb să oblige firma la plata unor despăgubiri către localitate, în valoare de nu mai puțin de 2.766.739,12 de lei, cu titlu de daune-interese pentru neexecutarea lucrărilor pentru care fusese contactată, respectiv executarea necorespunzătoare a unora dintre acestea. 

PG Delta Electron SRL vrea să scape de această obligație, depunând apel împotriva hotărârii instanței, pe 19 iulie a.c. Prima ședință din noul dosar, înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, a avut loc pe 24 noiembrie a.c. Soluționarea cauzei a fost amânată, un nou termen fiind de judecată fiind stabilit pe 16 februarie 2024. 

Lucrări realizate în bătaie de joc

Nu este prima dată când PG Delta Electron și-a bătut joc de lucrările pe care a fost contractată se le execute. De exemplu, Primăria Năvodari anunţa, la începutul anului 2015, câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea DJ 226 (Năvodari-Lumina). Astfel, proiectul a fost adjudecat, la acea dată, de Asocierea SC PG Delta Electron SRL – SC Teloxim Con SRL, pentru suma de 37.785.718,37 lei, fără TVA. Interesant că, încă de la acel moment, reprezentanţilor Primăriei Năvodari li se atrăgea atenţia că Teloxim este în insolvenţă. Chiar şi aşa, reprezentanţii primăriei au încredinţat contractul, declarând că nu vor exista probleme. Mai mult, adăugau aceştia, la depunerea documentelor pentru participarea la licitaţie, reieşise că nici una dintre firmele din asociere nu ar avea datorii.

Cum au supt sotii Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primaria Cobadin!foto cu rol ilustrativ

Trei ani mai târziu, adică în 2018, drumul era încă neterminat. Totul a fost stopat când Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că lucrările sunt greşit proiectate. În luna aprilie a acestui an, de revoltă, mai mulţi şoferi au ieşit pe acest drum, încercând să astupe chiar ei gropile din carosabil. Chiar şi aşa, Pocora de la PG Delta Electron a continuat să prindă contracte bănoase de la stat. Spre exemplu, Primăria Grădina a atribuit pe 16 aprilie 2018 un contract privind achiziția publică „executarea unor lucrări de primă înființare rețea canalizare în localitatea Grădina”.

Zeci de contracte cu statul!

PG Delta Electron SRL este o firmă deosebit de activă în mediul imobiliar constănțean. În paralel, soții Pocora continuă și afacerile cu statul. Pe 3 iunie 2021, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit firmei lor, PG Delta Electron SRL din Năvodari, un contract pentru reabilitarea drumului de acces la dana 12 a Portului Basarabi, în valoare totală de 1.199.546,56 lei, fără TVA. Firma a primit peste 40 de contracte de la stat în ultimii ani, în valoare de peste 10 milioane de euro.

Cum au supt sotii Pocora, ilegal, milioane de lei de la Primaria Cobadin!Nicolae Matei

PG Delta Electron a fost înființată în anul 1994 și are sediul în orașul Năvodari, pe strada Taberei, numărul 1. Administratori și asociați îi regăsim pe Pocora Cornel Florin (50%) și Pocora Elena (50%). Firma se ocupă cu lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. În anul fiscal 2022, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de afaceri de 27.098.248 de lei, profit  în valoare de 12.367.664 de lei și datorii ce se ridică la suma de 14.769.809 de lei.

Cornel Florin Pocora, cunoscut în trecut ca fiind mâna dreaptă a fostului primar al orașului Năvodari, Matei Nicolae, a realizat de-a lungul timpului și mai multe proiecte imobiliare de mare amploare, printre care amintim hotelul de 4 stele Almar Luxury din Mamaia Nord, care a fost scos la vânzare pe site-urile de specializare la prețul de 4 milioane de euro, dar și mai multe blocuri în zona Mamaia Nord. De asemenea, Elena Pocora este asociat unic și administrator al firmei Litoral Sun Tour SRL, care are ca obiect de activitate hoteluri și alte facilități de cazare similare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toate cascadoriile și mizeriile pe care le scrieți sunt pentru ca a-ți cerut sponsorizări și nu vi sa dat ,dar și reclama negativa tot reclama este.
1
0
are fata de sugativa
2
0
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost, este câinele de pază... Care latră!!! Contra Cost!!!!
2
1
Sa ii Sugeti MAYMUTZYKA TOATA lu Pokora nea RELU KATELU PURCELLU si nea GYGY KARYGY
0
2
Rabla asta numai pe la Bio Bio la piscina in Mamaia o ardea . Nikos o f***a , dzeu sa-l ierte si barbasu statea la bar cu ospatarele
9
0
asa zise firme fra oameni de specialitate cu cateva utilaje inchiriate ,vechi si harbuite ,fac contracte cu administratiile publice pe bani multi si lucrari proaste ei stiu dinainte ca nu sunt controlati si ...sug dublul din contract pe parcursul lucrarilor!
4
0
Ziar de ca..t ce sunteti daca va plateam pentru santaj scriati de bine de noi ! De cati bani am luat de la Florin Chelaru si de la Finul nostru Surdu Marian de la Navodari nu crieti ca mancati si voi de acolo va face parte Chelaru si Dumitrascu din furaciune ! Interesati-va de relatiile noastre de la DNA Constanta si apoi sa vad daca mai aveti curaj sa scrieti de rau de noi ! Da , avem Hotel Almar la Navodari , da facem evaziune fiscala la greu , construim P+ 11 pe strada D 10 dar il onoram pe Dumitrascu Castel si PMP , pe Chelaru si PSD , pe Galbau si PNL ,pe Georgiana de la Urbanism ( cumnata noastra ) si daca ma straduiesc ii agat si pe aia din opotitie de la PNR si USR ( flamandul de Antonariu Stefan ) Daca vrem il legam oricand pe “ Lalau “ de ce probe avem dar mai” e treaba” de facut cu el !
11
1
Oare cine era primar in 2018??? Asa se va auzi și de proiectul cu sala de sport din Cobadin... Cocos a obținut finanțarea dar ce sa vezi actualul a suplimentat contul firmei câștigătoare cu 3 milioane recent ...ca sar fi scumpit materiale iar sala e neterminată deși trebuia încă fin 2022 finalizata conform contractului. Una peste alta ....sa vedeți surprize și când se va construi noua Primărie în fata actualei primari ca deeee la că-ți a angajat numai au loc 18 functi ....iar noi plătim taxe pt a face ce vrea el ,pt a își îndeplini promisiunile ... Sai fie rușine noroc cu deficitul de 1 miliard de euro lasat de Cocos..
5
1
Ce vă mai pricepeți voi la femei...ha ha ha
4
1
Elena m a s**t pe mine
4
3
Cred ca ai greșit sensul suptului ….
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468