REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cum combatem infracționalitatea juvenilă!

Cum combatem infracționalitatea juvenilă!

Replica API 7 aprilie 2022 | 23:05 1426

În contextul cazului de minori din localitatea constănțeană Costinești, care au fost surprinși sustrăgând mai multe peturi cu băuturi alcoolice și sucuri, din incinta unui local din localitate, psihologii explică comportamentul tinerilor. Potrivit psihologului Roxana Cernea, acțiunea adolescenților reprezintă un semnal de alarmă pentru familia celor trei, iar un astfel de comportament trebuie să se intervină specializat.

Odată cu trecerea timpului și modificarea stilului de viață, tinerii generațiilor actuale și-au adaptat comportamentul la vremurile actuale. Dacă în trecut, copiilor nu li se acorda atât de multă atenție și erau educați să asculte de părinți, iată că astăzi, minorii apelează la diferite metode prin care să atragă atenția persoanelor din jur.

În contextul cazului prezentat de reporterii Replica luni, 4 aprilie a.c., în care un grup de tineri a fost surprins sustrăgând din incinta unui local din Costinești câteva peturi ce conțineau băuturi alcoolice și sucuri, psihologii au explicat comportamentul tinerilor.

Psiholog Roxana Cernea

Psihologul Roxana Cernea, a declarat pentru Replica de Constanța, că adolescența este o etapă sensibilă a vieții, în care părinții ar trebui să fie foarte atenți la schimbările de dispoziție la care adolescenții sunt predispuși și la acțiunile acestora.

Adolescența este prin particularitățile ei, etapa de vârstă a marilor încercări și descoperiri în care tinerii încearcă noi senzații. Unii adolescenți ,care nu au beneficiat de suficient sprijin parental și supravegherea familiei, ajung să înțeleagă greșit această libertate. Absența limitelor duce la încălcarea tuturor normelor sociale, ceea ce duce la comportamente deviante”, a declarat pentru reporterii Replica, psihologul Roxana Cernea.

Roxana Cernea a ținut să atragă atenția părinților la anturajul în care adolescenții se regăsesc. Potrivit acesteia, acțiunile adolescenților sunt descrise ca fiind cauza lipsei de atenție, iubire, respect și protecție.

Pe baza carențelor în educație, a modelelor greșite, a unor anturaje dubioase care pot reprezenta influențe nefaste pot să apară componente de consum de substanțe interzise, consum de alcool, vandalism, etc. Aceasta este de fapt un strigăt de ajutor al adolescentului după atenție, iubirea și protecția persoanelor relevante pentru ei.

Psihologul Roxana Cernea a mai adăugat că un tânăr care recurge la astfel de gesturi, cum sunt acțiunile tinerilor din cazul de la Costinești prezentat, este nevoie să se intervină specializat.

Când un tânăr ajunge să aibă astfel de comportamente trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru familie că lucrurile nu merg în direcția potrivită și este cazul să se intervină specializat. Pentru familiile care se confruntă cu astfel de adolescenți problematici membrii familiei pot apela pentru sprijin și consiliere și la rețeaua de profesori consilieri școlari ai CJRAE Constanța, prezenți în școlile din județ”, a declarat psihologul Roxana Cernea.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai cine doamna psiholog sa ii educe, ca doamna Adela Costea merge cu nasu pe sus si copii sunt copii strazilor, nemancati , niste ordinari de copii injura fumeaza bea ar trebui implicata protectia copilului
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272