REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cum estompăm petele generate de soare la nivelul tenului

Cum estompăm petele generate de soare la nivelul tenului

Replica API 27 mai 2021 | 00:00 670

Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) fără protecție solară poate cauza apariția unor pete mai închise la culoare, care pot dispărea odată cu bronzul, dar care pot, totodată, să rămână pe piele și ani la rând.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a preveni apariția acestor pete, dar și pentru a reduce riscul de arsuri solare ori cancer de piele, alte probleme apărute în urmă expunerii la radiațiile UV, medicii dermatologi recomandă să se folosească o loțiune de plajă cu factor de protecție de cel puțîn 30. O asemenea loțiune de plajă acționează precum o barieră la nivelul pielii, care blochează radiațiile ultraviolete, împiedicându-le să pătrundă în piele, scrie doc.ro.

Dacă te-ai pricopsit deja cu pete cauzate de soare, poți folosi o serie de remedii la îndemână care depigmentează pielea, eliminând complet aceste pete maro inestetice.

Remedii pete cauzate de soare

Zeamă de lămâie – Aciditatea din sucul natural de lămâie are capacitatea de a decolora pielea pătată. Întrucât este foarte acidă, nu aplică zeamă de lămâie pe pielea uscată ori arsă de soare.

Stoarce zeamă de lămâie, înmoaie o dischetă demachiantă în ea, apoi folosește dischetă pe post de compresă. După câteva minute, poți îndepărta compresă cu zeamă de lămâie. Repetă operațiunea zilnic, preț de o săptămâna, iar petele cauzate de soare vor dispărea complet. Dacă apar reacții sau iritații, întrerupe folosirea. Cel mai indicat ar fi să discuți cu medicul tău dermatolog ori cu o cosmeticiană.

Coajă de pepene roșu – Pepenele are efecte calmante asupra pielii, o hidratează, este bogat în conținutul de vitamine, însă are și capacitatea de a depigmentă ușor pielea. Folosește interiorul cojii de pepene, cu care îți vei masă pielea preț de câteva minute. Repetă procedura o dată la 2 zile și rezultatele se vor vedea în timp.

Oțetul de mere – Aciditatea este cea care face și din oțetul de mere un aliat valoros împotriva petelor cauzate de soare. Pentru a-i spori eficientă, folosește-l împreună cu lămâia. Amestecă o jumătate de linguriță de oțet de mere cu o jumătate de linguriță de piure din lămâie (pune pulpă de lămâie în blender pentru a obține piure de lămâie). Aplică pastă pe petele de pe piele și las-o să acționeze peste noapte. Dimineață, clătește tenul. Repetă opreațiunea în fiecare seară, preț de 6 săptămâni, iar petele vor fi estompate sau chiar eliminate.

Vitamina E uleioasă – Această vitamina deschide nuanță pielii, așa că poate fi și ea folosită pentru a estompa petele cauzate de expunerea la radiațiile UV. Aplică vitamina E uleioasă direct pe pete și las-o să acționeze câteva minute. Clătește apoi și repetă procedura de două ori pe zi.

Aloe vera – Și gelul de aloe vera este eficient pentru estomparea petelor cauzate de soare. Acesta are proprietăți curative, așa că va contribui și la repararea pielii după expunerea la soare. Pentru îndepărtarea petelor de pe față, aplică aloe vera seară, la culcare, și lasă-l să acționeze până dimineață.

Pentru îndepărtarea acestor pete inestetice cauzate de soare poți apela și la proceduri cosmetice precum peelingul chimic ori crioterapia facială. Medicul dermatolog este cel în măsură să îți recomande cea mai bună soluție pentru cazul tău.

Nu ignora petele maronii cauzate de soare

Este important să cunoști toate semnele de pe pielea ta, inclusiv pe cele de pe față, pentru a determina dacă o formațiune este nouă, se dezvoltă sau se modifică în vreun fel - ceea ce ar putea fi un semn al cancerului de piele. Însă dincolo de alunițele de pe piele, reține că este foarte posibil, din cauza expunerii la soare, să îți apară pete maronii pe ten și pe alte zone.

Petele solare de pe față sau acele hiperpigmentări cu formă neregulată sunt cauzate de expunerea la soare. Aceste pete maronii arată, de regulă, precum niște pistrui, însă tind să fie mai mari. După timpul petrecut la soare, producția de melanină din celulele pielii noastre tinde să exagereze, în încercarea de a combate daunele produse de radiațiile UV/UVB.

Când o celulă produce melanină în exces, ea face că zona aceea să arate mai întunecată la culoare, formându-se astfel o pată solară pe piele. Primul pas, deci, în tratarea petelor cauzate de expunerea la soare începe cu prevenția: limitează expunerea la razele soarelui și aplică pe piele o loțiune cu protecție solară și nu uită să porți o pălărie cu boruri late, pentru a-ți proteja față și fruntea.

Soluții pentru a combate aceste pete solare sunt și peelingul chimic și anumite proceduri cu laser care pot fi efectuate în cabinetul medicului dermatolog. Procedurile de acest gen pot să ajute la estomparea petelor maronii de pe ten, însă în farmacii există și unele produse dermatocosmetice, care se aplică local și care "corectează" pigmentul pielii.

Ce trebuie să știi despre melasmă

Această este o condiție ce rezultă de pe urmă dereglărilor hormonale normale ce au loc în organism, iar aceste tulburări pot fi cauzate de numeroși factori, începând de la sarcina și până la contraceptive. Când melasma este cauzată de sarcina, medicii se referă la acest sindrom folosind termenul "cloasma". În sarcina, apar pe față și pe gât niște zone sau pete mai mari, în care pielea este pigmentată și are o culoare mai închisă.

Tratamentele cu laser sunt uneori recomandate pentru a trata melasma, însă în unele cazuri, ele pot agrava pigmentarea pielii. Alte tratamente prescrise de medicii dermatologi se bazează pe diferite combinații de substanțe, ce au în prim-plan tretinoinul și hidrochinona.

Nu există un tratament "unic" și universal pentru melasmă, deoarece nevoile pacientului cu aceste pete pe ten sunt diferite, în funcție de tipul și de severitatea daunelor de la nivelul pielii, în funcție de pigmentul pielii și de ce fel de proceduri poate tolera pacientul. Dacă ai melasma, cel mai bine este să te programezi la medicul dermatolog, pentru un plan de tratament care este personalizat în funcție de nevoile pielii și de tipul de îngrijire necesară pentru tenul tău.

Petele de bătrânețe pot fi și ele estompate

"Petele de bătrânețe" sau acele pete maronii similare cu pistruii apar pe pielea expusă la soare, că rezultat al vârstei și al expunerii la radiațiile UVB ale soarelui. Uneori mai sunt numite - în mod total eronat - pete hepatice sau pete de la ficat, însă medicii dermatologi subliniază că aceste pete maronii nu au nicio asociere cu acest organ. Petele de bătrânețe sunt în general benigne, însă din cauza aspectului lor variabil, pot face că un cancer de piele să fie mai dificil de depistat.

Dacă ai astfel de pete maronii generate "de bătrânețe", cel mai bun mod prin care le poți trata este să faci tot ce îți stă în putință pentru a le evita: redu expunerea la soare și aplică întotdeauna o crema sau o loțiune de calitate, cu factor de protecție solară. Opțiuni de tratament pentru așa-numitele "pete de bătrânețe" sunt numeroase:

• hidrochinona aplicată local - acest medicament este prima opțiune de tratament pentru melasma; se aplică pe piele și funcționează prin faptul că deschide pielea la culoare; hidrochinona este disponibilă sub formă de crema, loțiune, gel sau lichid.

• acid azelaic - medicul dermatolog poate să îți prescrie acid azelaic sau acid Kojic, pentru a ajută la deschiderea la culoare a zonelor cu melasma;

• vitamina C din unele fructe citrice poate să ajute, deschizând pielea la culoare;

• retinoizi

• alte opțiuni - procedurile cu laser și criochirurgia, care se efectuează în cabinetul medicului dermatolog, pot fi de ajutor în cazul persoanelor cu melasma; alte proceduri folosite pentru melasma sunt peelingul chimic, microdermabraziunea, tratamentul cu laser și altele.

• tretinoin și corticosteroizi - pentru a spori deschiderea nuanței pielii, medicul dermatolog poate prescrie un al doilea medicament; acesta poate fi tretinoinul sau un corticosteroid; în unele cazuri, este vorba de o combinație de mai multe medicamente sub formă de crema: hidrochinona, tretinoin și un corticosteroid.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272