REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Cum ne putem infecta cu coronavirus la plajă și în locurile aglomerate, chiar dacă sunt spații deschise?

Cum ne putem infecta cu coronavirus la plajă și în locurile aglomerate, chiar dacă sunt spații deschise?

Replica API 1 august 2020 | 20:19 4972

Tot mai multe autorități locale decid că măștile trebuie să fie purtate și în spațiile publice deschise, dacă sunt aglomerate. O astfel de măsură intră în vigoare de sâmbătă, 1 august, și în stațiunile de la malul mării, mai ales pe faleză, în piețe și alte locuri aglomerate unde nu se poate păstra distanța fizică de 2 metri.

De ce este utilă purtarea măștii inclusiv în aer liber? Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, explică: „Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer - că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat - prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm - categoric trebuie să o aruncăm”, spune Carmen Dorobăț.

La rîndul său, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat la Digi24 că virusul trăiește pe aceste particule de praf, nisip etc. suficient timp cât să poată fi preluat, inhalat și să ajungă în alveolele respiratorii ale pacienților. „Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție - atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a punctat Ioana Stăncel.

Încă 14 zile cu peste 1.200 de cazuri pe zi. Scădere înceată, abia după 1 sepembrie

În privința evoluției epidemiei în România, Ioana Stăncel cred că o aplatizare a curbei poate să apară cel mai devreme în trei săptămâni, dar va fi o aplatizare la un nivel înalt al indicatorului zilnic de incidență a cazurilor pozitive. O scădere relativ înceată poate apărea abia după data de 1-15 septembrie.

„Nu cred că vom ajunge pentru toate aceste trei săptămâni la indici peste 2.000 (de noi cazuri zilnice - n.r.), dar cred că vom rămâne, cel puțin pentru următoarele 14 zile, undeva între 1.200 și 1.500 de cazuri noi depistate pe zi. Avem și un indice cumulat la 7-14 zile foarte mare, în unele dintre ultimele zile a fost indicatorul cel mai mare la nivel european de număr cumulat la nivel de cazuri pozitive în ultimele 7 sau 14 zile”, a atras atenția expertul în politici de sănătate publică.

La rândul său, Carmen Dorobăț spune că sunt doi parametri care îngrijorează în raportările zilnice referitoare la evoluția epidemiei din România: creșterea numărului persoanelor la terapie intensivă, peste 400, și pe de altă parte, este indicele de pozitivitate, de asemenea mare: dacă la 21.000 de teste apar peste 1.300 de pozitivi, cum s-a întâmplat joi, înseamnă un indice mai mare decât a fost zilele trecute.

„Să ne gândim că la ATI nu se eliberează atât de ușor locurile, este vorba de spitalizări mai îndelungate. Sigur, acolo unde nu apare un deces”, a menționat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Totuși, Carmen Dorobăț este optimistă. „Eu cred că profilul pacientului și înțelegerea cetățenilor deja s-a schimbat. La Boli Infecțioase la Iași sunt persoane care la 48 de ore se pot externa și care nu doresc să se externeze, pentru că se simt mai în siguranță în spital”, a arătat medicul, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
fagadau ,strazile sunt cel mai mare focar de covid. TI se lipesc talpile de trotuar asa de infecte sunt .Un mic exemplu; micile terase de la muzeul de arta in jos sunt nu unu doua focare de infectie!!!!!Fagadau cred ca nici fa milia ta nu te mai voteaza
2
1
Sau aparatul de respirat autonom cu butelie de aer Restul sunt prostii ineficiente
1
1
La 38 de grade cu soare sa fii nebun sa tii masca pe gura ca poti muri de sufocare ! Orban, un idiot !
6
2
Si cu mastile de pe piata cum este?Filtreaza au ba?Dar daca n-i se vand masti noi ce contin coronavirusul ca sa le iasa socoteala de injumatatire a planetei?
3
2
Nu mai ies din casa pana nu scot chistia cu purtaul mastii.Nu merg la cumparaturi,nu cheltui.Strictul necesar si atat.Si or s-o dea de gard toti.Nu vreau sa merg in supermarket si in alte locuri sa nu pot respira.Astia vor sa stam numai in casa.Daca iesi fara masca risti amenzi.Nu pot purta masca eram sa lesin in autobuz.Nu te ajuta nici dracu daca iti este rau.Boicot. Nu ies,nu port,nu mai cumpar nimic.
9
5
Nu crezi ca masca este foarte deranjanta? As vrea sa te vad cum respiri printr-o masca imbibata cu transpiratie la 40 grade C si cum ti se inroseste pielea si te mananca de-ti vine sa dai cu masca de pamant. La ce interval de timp ar trebui schimbata cand ea se uda instantaneu de transpiratie si nu mai poti respira? Ca sa nu mai spun ca inspiri bacteriile care se dezvolta in propria transpiratie. Vai de capul tau de asa-zis medic trecut prin facultate ca gasca prin apa.
11
4
Puneti masca pe fata si slefuiti un perete. Scoateti masca si uitati va in oglinda. Daca ce vedeti va convinge ca mastile filtreaza virusi inseamna ca sunteti credinciosi. Masca nu filtreaza nici praf.
14
4
lasati plajele libere ,fara sezlonguri si baldachine care ocupa spatiul degeaba si nu o sa mai fie asa aglomeratie,obligati magazinele sa puna la intrare masti si manusi gratis , autobuze mai dese,gara sa nu fie transformata in dormitor etc
26
1
luati-o la muie cu stirile astea fake
14
7
Pana la urma mijloacele de protectie sunt foarte simple,doar ca o parte din oameni se simt lezati ca trebuie sa se spele si sa poarte draculuii masca aia,sa nu se inghesuie ca viremii,adica efectiv sa se comporte civilizat. E pandemie la dracu' nu e ceva facut de PSD sau chiar prostii de la PNL ! O lume intreaga sufera si se trezesc cativa romanasi ghiolbani sa faca spume . Pai sa faca spume in pragul mortii,daca nu vor sa respecte reguli simle dar sa taca,sa dea coltul fara sa ne deranjeze pe noi majoritatea.
16
5
Noi scriem pe aici de mult timp despre cloaca de la plaja, dar foamea de bani face ca plajele sa fie deschise. Asta e...
25
1
Faga daca ar raspunde penal pt ce ineptii scoate si ar tine limba in gura
9
0
Asteptam un comentariu de la specialisti si anume cum NU ne putem infecta cu ajutorl deciziilor CCR
13
5
Astea sunt vorbele unor medici, sefi de spitate, dar noi ar trebui sa ascultam de vorbele lui Fagadau, specialist in motoare Diesel si boli de femei. El zice ca purtatul mastii omoara turismul de pe litoral. Turismul de pe litoral este deja mort, cu frumoasa participare a primarului si a primariei. Litoralul e un focar de infectie incepand de la strazi si parcuri pana la bucatariile restaurantelor
26
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272