REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cum tratezi corect herpesul?

Cum tratezi corect herpesul?

Replica API 29 ianuarie 2021 | 00:00 1010

Multe persoane infectate, în prealabil, cu herpes se pot confruntă cu apariția leziunilor supărătoare, la nivelul gurii sau al zonelor genitale pe fondul slăbirii sistemului imunitar, cu precădere în sezonul rece, când organismul este atacat de virusuri din zona respiratorie și gastrointestinală. Sistemul imunitar duce o lupta persistența de limitare cât mai rapidă a unor posibile infecții și favorizează apariția recurentelor herpetice.

Sursă foto: Shutterstock

Există două tipuri de virus herpes simplex:

• tipul 1 (HSV-1), care generează leziunile orale cu vezicule

• și tipul 2 (HSV-2), care este localizat în zona mucoaselor genitale, unde se pot produce, pe lângă vezicule, și ulcerații mai extinse.

Ambele localizări sunt supărătoare și, în plus, se semnalează și inversiuni ale localizării virusurilor.

Cum se manifestă herpesul

Odată pătruns un virus herpes simplex în organism, el va rămâne în corp toată viață, la nivelul corpului celulelor nervoase, călătorind periodic în fazele de acutizare a infecției de-a lungul nervilor senzoriali, până la nivelul pielii, generând dureri ascuțite, prurit (mâncărimi), disconfort puternic. La nivelul pielii, se produce leziunea binecunoscută, cu edem și vezicule proeminente, pline cu lichid, extrem de contagioase. Acutizarea este favorizată de stres, scăderea imunității, dar și de traumatizarea zonei afectate sau adiacente - cum ar fi epilarea mai agresivă a zonei genitale, injectarea cu acid hialuronic a buzelor, etc.

Persoanele care recurg la mărirea buzelor prin asemenea procedee ar trebui să îi comunice medicului estetician că au infecția în organism și să aplice preventiv în zona în care știu că apare leziunea, cu câteva zile înainte și după injectare, unguent cu aciclovir (un medicament antiviral) și, eventual, să ia un tratament sistemic antiviral și doze zilnice mărite de vitamina C.

Și în timpul ședințelor de fizioterapie se pot reactivă leziunile herpetice, în urmă unor intervenții chirurgicale sau pe fondul unor alte afecțiuni acute (viroze, toxiinfecții alimentare, enteroviroze, etc.), de aceea, aceste persoane ar trebui să țină permanent în dulapul de medicamente un unguent cu aciclovir și să îl aplice preventiv în zona în care știu că apare de obicei herpesul.

Diagnostic herpes

De multe ori, leziunile herpetice sunt recunoscute prin aspect, dar unii medici pot recomandă recoltarea lichidului din vezicule și o cultură virală. Și testele de sânge pot depista anticorpii anti HVS1 sau HSV2.

Ce factori declanșează apariția unui herpes

Se presupune că ciocolată, consumată în cantități mari, poate declanșa un nou episod de herpes, din cauza argininei conținute, de asemenea, regăsită în mazăre sau alune. Un alt aminoacid - lizina - se pare că ar inhibă activarea virusului, printr-un efect indirect de scădere a nivelului argininei, această regăsindu-se în carnea de pui, cartofi, peste oceanic, cod, albuș, germeni de grâu, soia.

Informațiile sunt constatate statistic de către medici, iar mecanismele prin care acești aminoacizi ar influență replicarea virală nu au fost elucidate complet, prin studii de specialitate.

Herpes tratament

O prima măsură de stopare a replicării virale și reducerii severității exploziei herpetice este aplicarea locală de unguent care conține aciclovir, recomandat încă de la primele senzații de usturime sau mâncărime, care anunță reactivarea infecției cu virus herpes simplex. Anumiți plasturi speciali anti herpes inhibă, de asemenea, dezvoltarea necontrolată a virusului herpes simplex, ferind leziunea de contactul cu apă (care menține umiditatea la nivelul leziunii) și limitând contagiozitatea.

Local, se poate aplică lidocaină, pentru atenuarea disconfortului prin prurit și înțepături dureroase de la nivelul gurii.

Se pot administra vitaminele din complexul B și vitamina C, pentru stimularea imunitățîi; se consideră că vitamina C ar avea un efect antiviral puternic, iar vitaminele din grupul B ajută în reducerea inflamației fibrelor nervoase infestate de virsului herpetic.

Și tinctura de propolis are o acțiune antivirală similară. Aplicată local, cu un bețișor, poate avea efect regenerator și inhibă replicarea virusurilor, grăbind vindecarea leziunii.

Și administrarea mai îndelungată de lizina, care reduce, de fapt, nivelul de arginină din organism ar putea mari perioada de recurentă între apariția infecției și inhibarea înmulțirii virusurilor, conform studiilor efectuate la Universitatea Medicală din Maryland, Statele Unite ale Americii. Administrată în timpul crizei acute, lizina nu face minuni, însă limitează infecția la cele 5-7 zile, cât durează în mod normal, iar tratamentul ar trebui continuat încă o luna sau două, pentru a mari mai mult (până la dublare) perioada dintre recurente.

Medicația sistemică presupune administrarea orală sau injectabilă de aciclovir, valaciclovir, brivudina sau isoprinosine, care reduc mai rapid infecția cu virus herpes simplex. Medicii recomandă cure de medicamente antivirale și în afară episoadelor acute de herpes, care reduc recurentă pentru mai mult timp.

În episoadele acute de herpes, în paralel, se pot administra medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care reduc parțial inflamatia zonei și a structurilor nervoase implicate și durerea.

Nu există încă un vaccin disponibil, deși oamenii de știință lucrează la producerea unui astfel de produs farmaceutic, de larg interes, având în vedere că o persoană din trei prezintă infecția cu virus herpes simplex în organism, și care o poate transmite, mai ales în timpul actului sexual și în lipsa unor leziuni evidente. Trebuie precizat că virusul herpes simplex se transmite prin contactul corp la corp, contactul direct al pielii cu leziunea, prin sărut sau act sexual; el nu supraviețuiește în mediul obișnuit și nu poate fi "luat" de pe obiecte diverse.

Utilizarea prezervativului de către persoanele care se știu infectate ar putea reduce substanțial transmiterea virusului HVS2.

Femeile însărcinate trebuie să-i precizeze medicului că au prezentat un episod sau mai multe de herpes genital, pentru că se poate transmite la făt în timpul nașterii.

Aplicarea unguentelor cu hidrocortizon, a betadinei sau substanțelor cu iod, pastă de dinți, foi de ceapă, zeamă de cartofi nu ajută cu nimic vindecarea leziunii herpetice, unele accentuând iritaţia locală și încetinind chiar vindecarea leziunii, întrucât virusul herpes simplex se replică mai intens într-un țesut lezat și iritat.

Aplicarea de cosmetice (fond de ten, concealer, pudră) nu sunt contraindicate dacă sunt aplicate în condiții igienice, dar nu ajută decât la mascarea leziunii și nu "usucă" leziunea. Pentru a neutraliza culoarea roșie puternică a unei leziuni herpetice situate la nivelul pielii din jurul buzelor, se poate folosi un corector de culoare verde, tamponat apoi cu puțin fond de ten.

Unii fitoterapeuți recomandă infuzii concentrate de salvie, pelin, gălbenele, busuioc de câmp ori suc de lămâie proaspăt stors. Rezultatele sunt variabile de la o persoană la altă, nefiind fundamentate științific.

Ce trebuie să reții despre tratamentul anti herpes

Deși nu există în prezent un leac pentru oricare dintre cele două tipuri de virus herpes simplex, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul unor substanțe active. Este important să îți întrebi medicul sau farmacistul.

Tratamentele anti herpes sunt, deci, disponibile pentru a te ajută să ții sub control simptomele și pentru a reduce frecvența erupțiilor cutanate declanșate de virusul herpes simplex. Unele medicamente antivirale pot reduce, totodată, riscul de a transmite virusul la alte persoane.

Creme și unguentele antivirale sunt disponibile în farmacii pentru a trata leziunile herpetice, precum cele care apar în zona gurii. Aceste tratamente ar trebui să calmeze mâncărimile, durerea înțepătoare și disconfortul.

Medicul sau farmacistul îți poate recomandă unele dintre aceste medicamente antivirale: aciclovir, famciclovir, valaciclovir. Aceste medicamente sunt disponibile și sub formă de pilule sau sub formă de injecție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272