REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Dacă RATC nu se "însănătoşeşte", municipalitatea plănuieşte să o vândă

Dacă RATC nu se "însănătoşeşte", municipalitatea plănuieşte să o vândă

Replica API 18 iunie 2013 | 00:00 89

Mazăre: Reducem preţul biletului la 1,50 lei, iar în octombrie reanalizăm

Mazăre: Reducem preţul biletului la 1,50 lei, iar în octombrie reanalizăm

Prima zi dintr-o săptămână ce se anunţă caniculară a început cu şedinţa Consiliului Local al municipiului Constanţa. Printre cele mai interesante proiecte de hotărâre propuse pentru aprobare s-au aflat cel privind reducerea tarifelor de călătorie în mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa (RATC) şi la stabilirea nivelului comisioanelor pentru vânzarea de bilete, proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de administrare al RATC, iar cel mai controversat a fost proiectul privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Constanţa a terenului pe care se află baza sportivă "Badea Cârţan", în vederea realizării obiectivului "Sală polivalentă Constanţa".

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a avut înainte de începerea şedinţei o întrevedere cu sindicaliştii RATC. Acesta a susţinut în cadrul sedinţei că RATC este o societate bolnavă din cauza managementului defectuos, şi că pe fostul pe fostul director RATC, Dumitru Coiciu, l-a dat afară că a avut o plângere hilară, că îi era lene să ducă 5.000 de copii xerox. Edilul a mai susţinut că în opinia sa cel puţin jumătate din călători nu plătesc bilet. Proiectul de hotărâre privind reducerea tarifului de călătorie a fost votat, iar preţul unui bilet se reduce de la 1,75 lei, la 1,50 lei. "Am votat în primul rând ceea ce îi interesează pe călători, o reducere a preţului, pentru că până acum lumea circula cu un leu dat şoferului. Reducem preţul biletului la 1.50 lei până în luna octombrie când vom reanaliza să vedem ce se întâmplă. În acelaşi timp le spun aşa constănţenilor: nu mai mergeţi fără bilet. Indiferent cine vă spune, şoferul, controlorul, că mergeţi fără bilet, nu mai mergeţi pentru că o să veniţi să plângeţi la mine. Vor fi controale cu jandarmi, autobuzele vor fi trase pe dreapta, uşile închise, controlaţi şi cine nu are bilet pleacă autobuzul cu ei. Ideea este ca această societate să o facem să funcţioneze cum trebuie, sănătos şi vom continua scăderea tarifului, a preţului. Eu vreau să ajungem să mergem cu un preţ mic, iar Maxi Taxi să fie ceea ce trebuie să fie de fapt, un transport calitativ superior şi la un tarif superior. Acum ele sunt răsturnate, transportul cel mai ieftin îl face Maxi Taxi şi în nişte condiţii proaste, dar omul se duce pentru că este preţul mai mic. Cocoşat, strâmb, opreşte din 10 în 10 metri - merge cu el. RATC trebuie să facă acest transport de bază pe un tarif mic, dar pentru asta trebuie să plătească toţi bilet şi RATC să funcţioneze nemţeşte, cu oameni mai puţini, că asta am aprobat în restructurare, cu o eficientizare a conducerii Regiei", a declarat primarul Radu Mazăre. Discuţiile pe care edilul le-a avut purtat cu sindicaliştii au privit însănătoşirea societăţii, în caz contrar va urma vânzarea! "Cumpără un neamţ, un evreu, pe sârmă mergeţi, nu mai avem probleme nici cu transportul, nici cu motorina", a spus Mazăre. Acesta a primit asigurări că în câteva luni RATC va fi adusă pe linia de plutire, iar primarul s-a arătat încrezător în această promisiune. Cât despre disponibilizările din cadrul Regiei, edilul a spus că nu este vorba de o concediere colectivă, ci de 60 de persoane care ies la pensie şi nu va veni nimeni în locul lor.

Proiect de 6 milioane de euro pentru ca RATC să nu mai fie o "societate bolnavă"

Fie că vorbim despre un management defectuos sau rea-voinţă, fie că vorbim despre călătorii care nu plătesc bilet, toate aceste lucruri au dus la distrugerea Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa. Găsirea vinovaţilor este ultima grijă, atât timp cât ştim foarte bine că nu vor păţi nimic şi, în plus, ar fi o mare pierdere de timp, care ar putea ajuta la repunerea RATC-ului pe "propriile picioare". Viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, se ocupă, potrivit primarului Radu Mazăre, de atragerea a 5 sau 6 milioane de euro pentru îmbunătăţirea Regiei prin instalarea de camere în autobuz, un sistem de taxare cu cartele magnetice, dar şi prin reabilitarea a aproximativ 80 de staţii. "5-6 milioane de euro camere în autobuz, sistem de taxare ca cel de la munte de la teleschi, cu cartele magnetice şi atunci când omul urcă în autobuz, îi citeşte şi îi descarcă automat călătoria, plus că o să reabilităm aproximativ 80 de staţii. Cred că în jumătate de an o să începem implementarea programului, licitaţia şi cam în vreo 10 luni ar trebui să înceapă munca, ceea ce vine în avantajul RATC-ului dacă reuşesc să se gospodărească, dacă nu, vânzare. Vindem RATC-ul, păstrăm un control al preţului biletului, dăm subvenţia în continuare privatului. O să vedem ce se întâmplă peste 3 luni, dacă semnalele sunt bune, eu nu spun să facem profit, dar îţi dau autobuze, subvenţie, trebuie să încasezi banii din bilete şi să plăteşti motorina şi salariile. Dacă nu eşti în stare să faci lucrul acesta în timp ce Maxi Taxi plăteşte şi au şi maşina, înseamnă că e o problemă. Eu sper să o scoatem la liman", a mai spus Mazăre. Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa a transmis vineri o solicitare către Primăria Municipiului Constanţa şi către Consiliul Local, cu privire la acordarea reducerii de 50% pentru elevi la transportul local în comun. Despre acest subiect s-a discutat în cadrul şedinţei extraordinare, iar reducerea de 50% pentru elevi a fost amânată până când se va şti de unde vor veni aceşti bani pentru subvenţie.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272