REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Dancu susţine confiscarea maşinilor celor care nu au permis, dar se urcă la volan

Dancu susţine confiscarea maşinilor celor care nu au permis, dar se urcă la volan

Replica API 2 septembrie 2011 | 00:00 137

Pe DN38, jale mare cu accidentele

Pe DN38, jale mare cu accidentele

Modificarea Codului Rutier, despre care se tot vorbeşte în ultimul timp, naşte reacţii în rândul şoferilor, dar şi al poliţiştilor. Modificările respective vizează eliminarea punctelor de penalizare, înăsprirea amenzilor, dar şi mărirea perioadei de suspendare a permisului de conducere, pentru viteză excesivă şi violenţă în trafic şi sancţiuni pentru şoferii pe care poliţiştii nu îi pot opri la timp, după constatarea încălcării legii. Mai mult, este posibil ca viitoarea legislaţie în domeniu să prevadă confiscarea autoturismelor după modelul unor ţări din occident, deşi, momentan, acest lucru, în opinia oficialilor Poliţiei Rutiere, contravine Constituţiei. Comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa ne-a oferit câteva lămuriri, dar şi unele opinii personale cu privire la respectivele modificări.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre eliminarea punctelor de penalizare pentru şoferi? Este această măsură una benefică sau reprezintă un regres?

Constantin Dancu: Sunt de acord, pentru că pe noi ne-ar scuti de o muncă în plus, mai ales că această normă reprezintă o evidenţă. Oricum este o muncă neînsemnată. Eu îmbrăţişez această idee, dar totodată aş vrea ca sancţiunile să fie înăsprite.

Rep.: Noile modificări prevăd şi mărirea perioadei de suspendare a permisului de conducere pentru viteză excesivă şi violenţă în trafic. Ce părere aveţi?

C.D.: Total de acord cu asta. Consider că este una dintre cele mai bune măsuri, iar dacă se va aplica, şoferii vor fi mult mai atenţi la respectarea regulilor de circulaţie. Este şi normal, pentru că atunci când îl loveşti pe şofer în dreptul de a conduce, data viitoare va evita să mai încalce regulile rutiere.

Rep.: Ce părere aveţi despre confiscarea maşinilor şi a căruţelor implicate în accidente?

C.D.: Şi cu asta sunt total de acord. Ca o părere personală, susţin ideea şi o consider nemaipomenită. De cele mai multe ori, la conducere fără permis avem persoane depistate, care au câte 4-5 dosare pentru această faptă, şi continuă să conducă. De exemplu, în localităţile de pe DN 38, spre Negru Vodă, avem foarte multe situaţii şi accidente rutiere provocate de aşa-zişii "conducători auto", totodată fiind vorba despre foarte multe accidente mortale. Dacă li s-ar confisca maşinile, este mai greu pentru unii să mai conducă.

Rep.: Dar confiscarea unui autoturism nu este o măsură neconstituţională?

C.D.: Dar luarea unei vieţi nu este tot neconstituţională? Părerea mea, este o interpretare greşită. Maşina folosită la comiterea unei infracţiuni trebuie să poată fi confiscată.

Rep.: Dar cu căruţele cum rămâne?

C.D.: Cu căruţele la fel. Să nu uităm că societăţile de asigurări se îndreaptă împotriva căruţaşului, dacă acesta se face vinovat de producerea accidentului sau dacă şoferul are CASCO. Am avut situaţii în care când o astfel de societate de asigurări i-a scos la vânzare casa unui proprietar de căruţă, care a provocat un accident rutier. I-au vândut casa ca să îşi recupereze paguba.

Rep.: Sunt unele situaţii în care unii şoferi au provocat accidente, dar maşinile nu erau ale lor. Pentru aceştia ce măsură credeţi că ar trebui luată?

C.D.: Ar trebui sancţionat proprietarul maşinii, nu şoferul. Ar fi o măsură foarte bună, pentru a scăpa de anchete care să demonstreze cine era la volan. Proprietarul să plătească, dacă nu ştie cui îi încredinţează maşina, exact ca în Germania. Trebuie să ne uniformizăm legilor europene. În Olanda, de exemplu, unde nu prea există limită de viteză, dar sunt unele porţiuni unde s-au impus limite, poate să îşi confişte maşina, dacă depăşeşti viteza limită. A fost o cauză, la un moment dat, în care un individ a câştigat la un concurs o maşină de mare viteză. Nu s-a bucurat prea mult de ea, pentru că a mers numai 30 de kilometri, după care l-au oprit şi i-au confiscat maşina, pentru depăşirea limitei de viteză.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272