Daniel Cercel, evazionistul care a cumpărat sute de firme pentru a prejudicia statul, încolțit de ANAF
Daniel Cercel, evazionistul care a cumpărat sute de firme pentru a prejudicia statul, încolțit de ANAF
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestO mulţime de așa-ziși afaceriști deştepţi folosesc umbrela insolvenţei pentru a scăpa de datorii sau pentru a da ţepe. Iar Daniel Nicolae Cercel este campion la tunuri de acest gen, preluând prin cesiune, contra unui comision de 5%-10%, părțile sociale ale unor firme pentru a le scăpa de debite. El a fost folosit drept paravan pentru a cumpăra firme falimentare, de la diverse persoane din ţară care s-au sustras anterior de la plata obligaţiilor fiscale la buget. ANAF îl vânează încă de atunci, la fel și lichidatorii judiciari, care încearcă să recupereze prejudiciul produs prin vânzarea a două terenuri ale firmei Orion Metropolitan, lichidată încă din anul 2008.
Două terenuri extravilane ale firmei Orion Metropolitan, deținută de Nicolae Daniel Cercel și Gabriel Cercel, pe care au închis-o încă din anul 2008, sunt în atenția lichidatorilor. Au scos la vânzare un teren în suprafață de 7.600 de mp și o microfermă, la prețul de 75.303 de lei. De asemenea, mai vând un teren extravilan de 3.200 de mp, cu prețul de 3.080 de euro, toate sunt situate în Limanu. Licitația este programată pentru data de 15 octombrie a.c.
E o nimica toată, față de datoria pe care Cercel o are la stat, de ordinul milioanelor de euro.
Cum acționa Daniel Cercel?
Daniel Nicolae Cercel a fost implicat, timp de un deceniu, în preluarea a sute de firme cu datorii din diverse județe precum București, Constanța, Cluj, Prahova, Sibiu, Iași, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Mehedinți și Argeș. De mai mulți ani se află în atenția ANAF, fiind suspectat că este un "samsar de datorii", preluând părțile sociale ale firmelor prin cesiune, contra unui comision de 5%-10%, cu scopul de a le elibera de datorii. Daniel Cercel Nicolae este menționat în arhivele ANAF ca lider al topului persoanelor cu cele mai multe cereri de insolvență.
Daniel Cercel și fratele său, Gabriel Cercel, au fost acuzați de procurori, în urmă cu mai bine de 10 ani, că în perioada 2009 – 2010, au preluat sute de societăți comerciale, care aveau de achitat bugetului de stat sume mari de bani, folosind pentru declararea noilor sedii sociale ale acestora contracte de comodat şi contracte de vânzare-cumpărare. În urma verificărilor, s-a constatat că acestea erau falsificate.
În realitate, erau „săgeți” folosite de ani de zile pentru falimentarea frauduloasă a sute de firme, având printre clienți politicieni de rang înalt și cauzând statului prejudicii uriașe.
Daniel Nicolae Cercel figurează în cadrul unor firme cu datorii mari către stat, care au fost discret înstrăinate de politicieni precum Cristian Boureanu, finul lui Dorin Cocoș, un sponsor al lui Sorin Oprescu și chiar membri ai familiei lui Victor Ponta.
Prin mâinile lui Cercel, în vârstă, astăzi, de 35 de ani, au trecut 500 de firme, toate având restanţe la bugetul de stat, în valoare de peste un milion de euro. Iată câteva dintre acestea. Domeniile de activitate pentru care reţeaua de evazionişti îl utilizează pe Cercel sunt dintre cele mai diverse: de la construcţii până la comerţ cu alimente, fructe şi legume, băuturi alcoolice şi chiar petrol. După ingineriile lui Cercel, s-a schimbat legea. Guvernul a încercat să elimine practica vânzării firmelor cu datorii, iar Oficiul Registrului Comerţului (ORC) este obligat ca vânzarea unei societăţi către terţi să fie notificată de îndată şi pe cale electronică Fiscului. Acesta are la dispoziţie 30 de zile legale pentru a face opoziţie în instanţă la vânzarea firmei, pentru a-şi recupera debitele.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News