REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

DE CE NU s-a ÎNGHESUIT nimeni să reabiliteze MUZEUL de ISTORIE

DE CE NU s-a ÎNGHESUIT nimeni să reabiliteze MUZEUL de ISTORIE

Replica API 28 septembrie 2021 | 00:28 1631

Consilierii județeni constănțeni sunt convocați în ședință extraordinară miercuri, 29 septembrie a.c.. Pe ordinea de zi, aceștia au de votat un număr de 27 de proiecte de hotărâri, printre care și actualizarea indicatorilor tehnico-economici, faza SF/DALI aferenți proiectului ,,Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Impunătoarea clădire ce găzduiește Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța localizată în inima municipiului, mai exact în Piața Ovidiu, va intra într-un proces de modernizare. În acest sens, consilierii județeni au pe masă și proiectul prin care se dorește actualizarea indicatorilor tehnico-economici, faza studiului de fezabilitate și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție.

De ce nu au fost ofertanți

Vă reamintim faptul că, la începutul lunii iulie 2021, CJC a demarat achiziția publică de servicii de proiectare și asistență tehnică dar, din lipsă de ofertanți, procedura a fost anulată conform raportului nr. 26198/26.07.2021. Având în vedere faptul că o posibilă cauză pentru neparticiparea ofertanților la procedura de achiziție ar putea fi valoarea estimată a serviciilor menționate anterior, CJC a solicitat proiectantului documentației tehnico-economice — faza DALI (documentației de avizare a lucrărilor de intervenție), analizarea și, după caz, actualizarea capitolului 3 — Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică din devizului general a1 investiției.

Valorile proiectului nu mai sunt de actualitate

Prin răspunsul nr. 28472/16.08.2021, proiectantul inițial a confirmat că valorile prezentate în devizul proiectului estimate la nivelul anului 2016 nu mai sunt de actualitate la data prezentei. Mai exact, valoarea totală a serviciilor de proiectare și asistență tehnică, la nivelul anului 2016 era: proiectare 330.800,00 lei bară TVA + asistență tehnică 172.800,00 bară TVA = 503.600,00 lei fără TVA, iar ulterior actualizării, noile valori sunt: proiectare 968.380,00 lei bară TVA + asistență tehnică 120.000,00 bară TVA = 1.088.380,00 lei bară TVA, rezultând astfel o diferență de 584.780,00 lei față de estimarea inițială. Cuantumul suplimentării servicii lor de proiectare va putea fi stabilit cu certitudine numai după aprobarea finanțatorului și atribuirea propriu-zisă a contractului de prestări servicii, iar contravaloarea va fi suportată de la bugetul local.

CJC a obținut certificatul de urbanism pentru reabilitatea muzeului

După o perioadă neagră în care lucrurile parcă nu doreau să se așeze, reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța intră în linie dreaptă. Vă reamintim că, Consiliul Județean Constanța a solicitat și obținut la municipalitate certificatul de urbanism pentru reabilitarea imobilului localizat în Piața Ovidiu, în data de 8 august a.c.

Obiectivul proiectului urmărește impulsionarea dezvoltării locale

Obiectivul general al proiectului urmăreşte impulsionarea dezvoltării locale prin reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, parte componentă a patrimoniului cultural național. Pornind de la obiectivul general de mai sus, prin realizarea acestui obiectiv investițional se urmăreşte în mod special: Reabilitarea Muzeului de Istorie națională și Arheologie Constanța; Restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare; Restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului; Dotări interioare (instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție); Dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil; Activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia, în cadrul proiectului; Creșterea numarului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural.

Stelian Gima: S-ar putea lăsa cu plângeri!

Prezent în studioul Replica de Constanța, Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța a declarat:”Pentru Muzeul de Istorie și Arheologie au fost demarate procedurile care din motive ce țin de câștigătorul licitației au fost anulate. Urmează a fi plângeri făcute, sunt niște etape care se află în întârziere, sper din totul sufletul să putem demara cât mai repede lucrările de consolidare a clădirii”, a spus acesta.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Simplu: muzeul e bantuit!
0
0
Simplu,pentruca nu are de inlocuit borduri ,ceva dale moderne si mai ales nu se toarna betoane ....In rest munca multa si nu face
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218