REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
14.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

De ce poartă șoferii constănțeni ochelari de soare noaptea? Sunt cocalari sau... drogați? Ce spun specialiștii

De ce poartă șoferii constănțeni ochelari de soare noaptea? Sunt cocalari sau... drogați? Ce spun specialiștii

Replica API 25 iunie 2016 | 00:18 631

Consumatorii de canabis văd iepurași, iar cei de ecstasy – girafe!

Consumatorii de canabis văd iepurași, iar cei de ecstasy – girafe!

Consumul de droguri nu este periculos doar pentru persoana în cauză, ci și pentru cei din jur, mai ales când vorbim despre șoferi. Aici, specialiștii antidrog au punctat și faptul că unii conducători auto, care sunt depistați că poartă ochelari de soare la volan s-ar putea să fie sub influența stupefiantelor. De ce? Pentru că, întrucât au pupilele dilatate, orice lumină, inclusiv cea a farurilor vehiculelor din trafic, este deranjantă. În acest sens, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa, a lansat o campanie de prevenire a consumului de droguri, fiind vorba despre mai multe dispozitive de depistare a substanțelor în salivă, care vor fi puse la dispoziția polițiștilor rutieri.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa, a lansat, în data de 24.06.2016, campania de prevenire a consumului de droguri ,,Litoral fără droguri - 2016”, ediţia a XIV-a. Campania a demarat cu o sesiune de formare în domeniul drogurilor adresată unui număr de 25 de poliţişti rutieri din cadrul IPJ Constanţa. Totodată, specialiştii ANA îi vor instrui pe aceştia cu privire la utilizarea testelor de depistare rapidă a drogurilor în salivă, care se vor aplica conducătorilor auto în trafic. "Astăzi demarăm activitățile de prevenire a consumului de droguri, în perioada sezonului estival. Începem aceste activități cu campania Litoral fără droguri, ajunsă la a 14-a ediție. Anul trecut au fost desfășurate 30 de activități de informare, organizate 16 puncte de informare, ne-au sprijinit 30 de voluntari antidrog, au fost distribuite 700 de chestionare, 6.000 de fluturași și 6.000 de prezervative. Am avut 10.000 de beneficiari direcți. În cadrul campaniei Litoral fără droguri, pe lângă ANA, care este inițiatorul campaniei, avem parteneri Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, dar și Direcția de Tineret și Sport", a declarat comisarul șef de poliţie Marius Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa. La conferința de presă, organizată vineri, 24 iunie, au fost prezenți și Carmen Șerbănescu - şef al Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Constanța, Cosmin Guriţă, inspector administraţie publică din cadrul CPECA, dar și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Claudiu Teliceanu.

Dispozitivele care depistează substanțe în salivă, folosite de polițiștii rutieri

"Nu este pentru prima oară când Poliția Rutieră folosește dispozitive de identificare a metabolicelor de droguri din salivă. Acest dispozitiv va fi disponibil în campanie. Este o modalitate ușor de realizat. Are 3 hârtii care recoltează propriu – zis proba. Se dă pe limbă, de 2 – 3 ori. Se recoltează saliva, se pune în dispozitiv, se apasă butonul pentru ca reactivii să intre în contact cu saliva și se așteaptă rezultatul. La fiecare test trebuie să apară o linie în dreptul substanței de control, pentru a arăta dacă testul este valid și apoi, în funcție de fiecare substanță în parte, apare sau nu linia. Așa ni se arată dacă persoana respectivă are prezentă o anumită substanță în salivă. Este un test de screening, care orientează lucrătorul de poliție să meargă mai departe", a declarat dr. Bogdan Gheorghe din cadrul Agenției Naționale Antidrog. "Nu se vor aplica la toți participanții la trafic, ci doar la cei care prezintă o simptomatologie. Adică au semne de suspiciuni de substanțe psihoactive. Adică la testul cu aparatul Drager rezultatul este zero, dar subiectul abia se poate ține pe picioare, este distrat, nu este coerent, are pupile dilatate etc..", a adăugat comisarul șef comisar de poliţie Marius Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa. Precizăm că aceste teste au și o marjă de eroare, motiv pentru care nu sunt luate drept probe juridice. Însă, ajută polițistul să se orienteze. Acesta le va folosi când există suspiciuni. Mai multe campanii de verificare în trafic vor fi derulate la malul mării, în această vară. De asemenea, în cadrul acestei campanii, se vor desfăşura activităţi de informare a tinerilor cu privire la riscurile consumului ilicit de droguri, prin crearea unor puncte de informare în staţiunile de pe litoral, prevenirea infracţiunilor săvârşite pe fondul consumului illicit de droguri prin testări antidrog în trafic şi dezvoltarea de abilităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, prin atragerea tinerilor către activităţi sportive (beach volei). Campania se va derula în perioada 23.06 - 01.09.2016, pe întreg litoralul românesc, iar la activităţi vor participa şi voluntarii antidrog îndrumaţi de specialişti ai CPECA Constanţa.

dr. Bogdan Gheorghe

Consumatorii de canabis văd iepurași, iar cei de ecstasy – girafe!

"Consumul de droguri afectează simțurile vizuale, simțurile de coordonare psihomotorie, simțul auditiv. Prin urmare, dacă un astfel de consumator se află la volan există riscuri foarte mari și pentru cei din jur, pentru participanții la trafic. Este foarte periculos să conduci un vehicul după ce ai consumat canabis pentru că este posibil să ai halucinații, să vezi iepurași roz. La consumul de ecstasy vezi girafe. Deci, efectele sunt foarte grave. Pentru noi este important să tragem un semnal de alarmă asupra riscurilor pe care poate să le aibă consumul de droguri", a mai declarat medicul Bogdan Gheorghe, care a explicat și de ce anumiți consumatori poartă noaptea ochelari de soare: "Un alt semn care poate fi văzut extrem de rapid este dimensiunea pupilei. Pupila este organul cel mai sensibil în cazul consumului de droguri. Mai exact, își pierde posibilitatea de a se adapta la condițiile de lumină, iar în funcție de substanța consumată, dimensiunea poate fi diferită. În cazul unui consum de heroină, pupila are dimensiuni foarte mici, aproape cât gămălia unui ac și nu se poate modifica. În cazul unui consum de droguri de genul ecstasy sau amfetamine, pupila este foarte mărită și, din acest motiv, sunt mulți conducători auto care noaptea poartă ochelari de soare. Nu neapărat ca o fiță, ci ca o necesitate pentru că în momentul în care ochiul nu se poate adapta, când vine un vehicul din sens opus cu luminile aprinse, la nivelul ochiului apar niște dureri extraordinar de mari, sub forma unor înțepături. Acesta este motivul pentru care poartă ochelari de soare, pentru a diminua efectul luminii".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272