REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

De ce se îmbolnăvesc de cancer tot mai multe persoane sub 50 de ani

De ce se îmbolnăvesc de cancer tot mai multe persoane sub 50 de ani

Replica API 21 septembrie 2022 | 00:00 1088

Cercetătorii au investigat factorii sunt îngrijorați de numărul tot mai crescut al cazurilor de cancer la persoane sub 50 de ani, așa că au investigat factorii de risc.

Cancerul apare atunci când mutațiile genetice determină creșterea necontrolată a celulelor și pot apărea în orice organ sau țesut al corpului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunea este a doua cauză principală de deces la nivel mondial.

În timp ce cancerul afectează, în mod obișnuit, persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste, studiile arată că, începând cu anii 1990, incidența anumitor tipuri de cancer a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani în multe părți ale lumii.

Cancerele cu debut precoce prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv infertilitate, afecțiuni cardiovasculare și cancere secundare, precum și efecte secundare ale tratamentului pentru cancer.

Înțelegerea factorilor de risc pentru cancerele cu debut precoce ar putea ajuta la prevenirea, detectarea precoce și tratamentul acestora. Recent, cercetătorii au efectuat o revizuire a diferitelor studii pentru a determina posibilii factori de risc pentru cancerul cu debut precoce.

Ei au observat că factorii stilului de viață la începutul vieții, cum ar fi dieta, obezitatea și expunerea la mediu, pot contribui la riscul de cancer de debut precoce.

Dr. Andrew K. Dingwall, profesor de biologie și patologie a cancerului și medicină de laborator la Universitatea Loyola, a declarat pentru medicalnewstoday:

„Studiul oferă [o viziune substanțială] asupra impactului pe care dieta, exercițiile fizice și mediul înconjurător l-ar putea avea în dezvoltarea cancerelor cu debut precoce.” Studiul a fost publicat în Clinical Oncology.

Tipurile de cancer studiate

Pentru revizuire, cercetătorii au analizat mai întâi datele globale din anii 2000 până în 2012 privind incidența a 14 tipuri de cancer care au crescut în incidență în rândul adulților sub 50 de ani. Acestea au inclus:

cancer mamar

cancer colorectal

cancer endometrial

cancer esofagian

cancer la cap și gât

cancer de rinichi

mielom multiplu

cancer pancreatic

cancer de prostată

cancer la stomac

cancer tiroidian

Cercetătorii au examinat apoi studii care investighează posibili factori de risc pentru cancer, alături de literatura care descrie caracteristicile clinice și biologice ale tumorilor canceroase cu debut precoce și mai târziu.

Ei au recunoscut că incidența crescută a cancerului cu debut precoce ar putea fi parțial legată de metodele de screening.

Stilul de viață și riscul de cancer

După analizarea literaturii de specialitate, cercetătorii au observat că dovezile tot mai mari sugerează că pot exista intervale de câteva decenii între deteriorarea celulară inițială și detectarea clinică a cancerului.

Ei au mai observat că creșterea numărului de cancere cu debut precoce se corelează cu tendințele actuale ale stilului de viață. Ei au remarcat că astfel de schimbări, care au început la mijlocul secolului al XX-lea, ar fi putut afecta incidența cancerului cu debut precoce din anii 1990, deoarece efectele lor ar fi durat timp să se acumuleze.

Factorii stilului de viață care pot crește riscul de cancer includ:

Dieta occidentală care este definită ca fiind bogată în grăsimi saturate, carne roșie, carne procesată, zahăr și alimente ultraprocesate, dar sărace în fructe, legume, cereale integrale și fibre;

Rate mai mici de alăptare și consum crescut de lapte formulă;

Consum crescut de alcool;

Obiceiuri de fumat, inclusiv obiceiuri personale și fumatul pasiv sau expunerea in utero;

Somn redus în rândul copiilor datorită luminilor puternice pe timpul nopții;

Munca în ture de noapte, deoarece aceasta crește incidența factorilor de risc de cancer, cum ar fi obezitatea și diabetul;

Modificări ale reproducerii, inclusiv vârsta redusă, numărul redus de nașteri, vârsta crescută la prima și ultima naștere și creșterea utilizării contraceptivelor orale;

Inactivitatea fizică și stilul de viață sedentar;

Creșterea ratei de diabet de tip 2.

Cercetătorii au mai scris că opt dintre cele 14 tipuri de cancer studiate se referă la sistemul digestiv, indicând importanța microbiomului oral și intestinal în riscul de cancer.

În special, ei au evidențiat nutriția, factorii de stil de viață și utilizarea mai mare a antibioticelor ca factori care afectează microbiomul și cresc riscul de cancer, scrie doctorulzilei.ro.

Cum crește stilul de viață riscul de cancer?

D. Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea Johns Hopkins, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today:

„Factorii stilului de viață, cum ar fi obezitatea, lipsa activității fizice și alimentația necorespunzătoare, sunt asociați cu un risc crescut de cancere multiple. Probabil că acești factori cresc riscul de cancer atât direct, cât și indirect. De exemplu, ele pot provoca o inflamație crescută și pot influența sau perturba procesele de reglare celulară, crescând astfel direct riscul și pot provoca alte boli cronice care apoi, la rândul lor, cresc riscul de cancer.”

Cum să îți scazi riscul de cancer

Medicii recomandă următoarele modificări ale stilului de viață, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii:

Evitarea dietelor în stil occidental bogate în alimente foarte procesate, grăsimi animale, deserturi și carne roșie în exces

Evitarea zaharului

Practicarea de exercitii fizice regulat

Evitarea fumatului

Evitarea alcoolului

Consumul de alimente și băuturi nutritive bine echilibrate

Somnul de calitate cu un program regulat și evitarea luminii puternice noaptea

Evitarea muncii în ture de noapte cât mai mult posibil

Vaccinarea împotriva microorganismelor care cauzează cancer, cum ar fi HPV și HBV

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272