REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

De la post la dieta normală: cum faci tranziția fără să îți pui în pericol sănătatea?

De la post la dieta normală: cum faci tranziția fără să îți pui în pericol sănătatea?

Replica API 24 decembrie 2020 | 00:00 1220

Ai ținut postul Crăciunului și acum nu te poți gândi decât la bunătățile care te așteaptă la masa de Crăciun? Iată cum e bine să procedezi pentru a te întoarce la dieta normală fără să ai probleme de sănătate.

Sursă foto: Shutterstock

Trecerea de la post la o alimentație îmbelșugată poate cauza probleme serioase de sănătate, mai ales în cazul persoanelor vârstnice sau care suferă deja de afecțiuni digestive, renale sau ale pancreasului, scrie doc.ro.

Specialiștii ne recomandă să facem trecerea de la post la alimentația normală cât mai treptat cu putință, astfel încât organismul să facă față cu bine acestei provocări. După un post de 40 de zile, cum este Postul Crăciunului, reintroducerea bruscă a alimentelor greu de digerat precum carnea sau produsele lactate poate cauza dezechilibre în organism.

Indigestiile, dar și problemele renale sunt doar două dintre pericolele la care te expui înfruptându-te imediat ce se încheie postul din toate preparatele interzise în zilele în care ai postit. Nutriționiștii susțin că organismul are nevoie de cel puțin trei zile de tranziție înainte de a te reîntoarce la obiceiurile alimentare care presupun consumul de carne, grăsimi și alte alimente pe care le mănânci în mod obișnuit.

În perioada postului consumi numai alimente ușor de digerat, iar sistemul digestiv observă acest lucru și se adaptează la acest stil alimentar. Așadar, funcțiile digestive sunt încetinite, stomacul întrând într-un soi de hibernare, funcționând la intensitate minimă.

În toată această perioadă, dacă mănânci mai multe legume și fructe decât de obicei, organismul începe să ardă și din depozitele de grăsime, ceea ce înseamnă că poți elimina și câteva kilograme. Dacă închei în mod brusc postul și începi să consumi alimente bogate în grăsimi și greu de digerat, organismul tău nu va face față și vor apărea probleme precum: indigestia, balonarea, greața și vărsăturile, diareea, constipația sau chiar probleme renale din cauza cantității mari de proteine de origine animală ingerate. De asemenea, din cauza aportului caloric excesiv, pot apărea și câteva kilograme în plus imediat ce închei postul.

Reguli pe care să le respecți atunci când închei postul

Iată câteva măsuri alimentare pe care să le iei la sfârșitul perioadei de post, astfel încât să eviți problemele de sănătate:

Nu consuma cantități mari de alimente

După un post îndelungat, mai ales dacă ești o persoană pofticioasă, tentația de a mânca, la aceeași masă, toate alimentele la care ai visat, este foarte mare. Însă un asemenea exces va cauza, în mod cert, cel puțin o indigestie. Așadar, limitează-te la un singur preparat de origine animală la o masă, astfel încât să nu îți suprasoliciți sistemul digestiv. Cantitatea de mâncare consumată nu ar trebui să fie mai mare decât cea din timpul postului, chiar dacă este vorba despre un preparat foarte gustos.

Așadar, în prima zi de după post, poți mânca la micul dejun o felie de pâine integrală cu un sigur preparat de care îți era poftă, de exemplu tobă cu muștar sau lebăr, alături de o salată de crudități. La prânz poți mânca o porție de sarmale cu mămăligă, iar seara o ciorbă acră de porc cu legume și ardei iute.

Introdu alimentele de origine animală în mod treptat în dietă

Produsele de origine animală trebuie introduse pe rând în alimentație, de preferat în zile diferite chiar. Spre exemplu, dacă în prima zi de după post ai reintrodus carnea, lasă ouăle și produsele lactate pentru ziua următoare (salata boeuf, cozonacul cu lapte etc.). Astfel, stomacul se va readapta treptat și nu vei avea probleme de natură digestivă.

Alege preparate ușoare pentru a reintroduce anumite alimente în dietă

Supa sau ciorba cu carne, friptura slabă pregătită pe grătar sau la cuptor, iaurtul, chefirul sau mozzarella sunt variante mai ușor de digerat ale produselor de origine animală și e recomandat să începi cu ele atunci când renunți la post.

Mestecă bine mâncarea

Digestia începe din cavitatea bucală, așa că mestecă bine alimentele și bucură-te de gustul lor, mai ales după ce închei postul și mănânci de dulce. Atunci când mănânci ceva gustos, ești tentat să înghiți mai mult nemestecat, ceea ce nu este deloc recomandat.

Mâncarea este importantă, dar nu înseamnă totul

E adevărat să atmosfera de sărbătoare și de relaxare te poate cuprinde atât de mult încât să nu mai ții cont de anumite reguli când e vorba de cât și ce mănânci. Amintește-ți, însă, că Sărbătorile nu sunt doar despre mâncare, ci și despre alte tradiții, precum și, mai ales, despre oameni.

Mai important decât ceea ce mănânci de Sărbători este cum te simți psihic. Faptul că ai câteva zile libere îți dă ocazia să te relaxezi și să îți încarci bateriile și e bine să insiști mai degrabă pe această parte a sărbătorilor decât pe gătitul unor munți de mâncare plină de grăsimi și de zahăr. Citește o carte, vezi câteva filme împreună cu familia, mergi într-o drumeție la pădure sau sună pe cineva drag aflat în alt oraș sau în altă țară.

Pe final de an, fă-ți bilanțul lunilor trecute, chiar dacă am trecut cu toții prin greutăți și interdicții. Amintește-ți de tot ce a fost bun în viața ta și fii recunoscător pentru tot ce ai avut. Fă-ți planuri pentru anul viitor și gândește-te cum le poți pune în aplicare mai eficient. Vrei ca anul viitor să slăbești câteva kilograme? E timpul să te informezi despre alimentele care te ajută în acest demers și să cauți rețete gustoase, dar sănătoase, pe care le poți prepara.

Nu în ultimul rând, amintește-ți de oamenii dragi care ți-au fost alături și ia legătura în aceste zile de Sărbători și cu cei cu care poate ai vorbit mai puțin de-a lungul anului din lipsă de timp și pentru că toți avem vieți aglomerate, care de multe ori ne lasă lipsiți de energia necesară pentru a mai socializa. Poate că de aceste Sărbători nu putem fi aproape, fizic, de toți cei pe care îi iubim, însă nimic nu ne împiedică să îi contactăm la telefon sau prin apeluri video în aceste câteva zile libere și să avem conversații liniștite, care să ne hrănească sufletește și să ne dea speranță pentru viitor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212