REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
17.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Declinul comercial al str. Ștefan cel Mare. De ce s-au închis magazinele? Video

Declinul comercial al str. Ștefan cel Mare. De ce s-au închis magazinele? Video

Bianca NEDELCU 5 aprilie 2024 | 00:00 9935

Cunoscută ca fiind o arteră centrală a orașului, strada Ștefan cel Mare din Constanța a traversat în ultimii ani o transformare radicală, care mai degrabă a adus aminte de un peisaj postbelic decât de promisiunea unei reabilitări urbane. Cu grămezi de moloz, tranșee deschise, utilaje zgomotoase și muncitori în permanentă mișcare, strada ajunsese să descrie imaginea unui teatru de război. Ulterior, după niște ani, aceasta a fost în cele din urmă reabilitată, neavând parte încă de succesul scontat.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Video

Acest peisaj descurajant a fost decorul cotidian al multor afaceri care anterior prosperau, aducând culoare și dinamism zonei respective.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videomagazin închis, pe strada Ștefan cel Mare

Lucrările de reabilitare, deși bine-intenționate, vizând modernizarea infrastructurii, s-au întins pe ani de zile, transformând zona într-un șantier permanent și generând un nivel înalt de stres pentru locuitorii orașului și, în mod particular, pentru comercianți.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videoașa arăta strada Ștefan cel Mare, în urmă cu câteva luni, înainte de reabilitare

Consecințele acestui etern șantier nu au întârziat să apară. Multe magazine au fost nevoite să tragă obloanele, incapabile fiind a supraviețui în aceste condiții. Fluxul constant de clienți s-a redus semnificativ, întrucât accesul dificil și peisajul dezolant nu mai invitau la plimbări lejere de shopping. Prin urmare, veniturile au început să scadă, punând afacerile sub o presiune financiară insuportabilă.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? VideoStrada Ștefan cel Mare

Situația a fost agravată la începutul anului 2024 prin majorarea impozitelor și a taxelor, o lovitură grea pentru multe dintre firmele mici care supraviețuiau cu greu. Această creștere a costurilor, în contextul unui profit în scădere, a fost picătura care a umplut paharul, determinând și mai multe magazine să renunțe la lupta pentru supraviețuire pe această stradă odinioară înfloritoare.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videomagazin închis, pe strada Ștefan cel Mare

În prezent, chiar dacă lucrările pe strada Ștefan cel Mare s-au finalizat, oferind la suprafață o imagine renovată și promițătoare, realitatea comercială rămâne sumbră.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videomagazine închise, pe strada Ștefan cel Mare

Multe spații comerciale stau pustii, cu vitrinele goale sau acoperite, mărturii ale speranțelor destrămate și ale visurilor comercianților ce au fost nevoiți să se retragă. Anunțurile de închiriere care apar timid pe unele din aceste spații stau mărturie a dificultăților continue de a atrage noi afaceri în zonă.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videomagazin închis, pe strada Ștefan cel Mare

Astfel, declinul comercial al străzii Ștefan cel Mare pare să fie rezultatul unei combinații toxice între o reabilitare urbană prost gestionată și presiunile financiare crescânde.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videomagazine închise, pe strada Ștefan cel Mare

Întârzierile interminabile în lucrările de construcție au erodat baza de clienți a magazinelor, în timp ce majorarea taxelor și a impozitelor a venit ca lovitura de grație pentru afacerile care se luptau deja să supraviețuiască.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? Videomagazin închis, pe strada Ștefan cel Mare

Este un semnal de alarmă pentru administrația locală și pentru toți cei implicați în planificarea urbană și economică a orașului.

Declinul comercial al str. stefan cel Mare. De ce s-au inchis magazinele? VideoStrada Ștefan cel Mare

Redresarea acestei situații va necesita strategii menite să încurajeze atât reîntoarcerea activității comerciale pe una dintre străzile importante din Constanța, cât și prevenirea apariției altor situații similare.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aruncați cu vorbe în stânga și în dreapta, inventați tot felul de vinovați și conspirații alambicate. Nu vedeți pădurea din cauza bârnei voastre. Ce mai tura-vura, vinovatul este cocalarul de Constanța!!! Și cum fiecare constănțean este un cocalar...v-ati ruinat singuri. Aveți exact ce meritați!!!
16
5
Mai iesi din Cta, mergi catre Turcia, Spania, Grecia, ai sa vezi ca nu este incomod pentru ei sa intre cu sacosile din magazin in magazin. Acolo n ai sa vezi Mall in mijlocul orasuluo ca nu exista mafia noastra acoloz pana la urma, reprezentantii acestuo oras s au .m. pe micii comercianti dar au uitay un lucru esemtial, ai dostrus centrul comercial, cum spuneam, viziteaza una dim tarile de mao sus, sa vezi comert la Turci ,nu e parter fara un magazin. Lumea e pe strada, se plamba, desteptii ca al de time sunt in Mall, atat stii si tu, mintea mica dicr putin
8
6
dar se duc degeaba ca nu inteleg nimic, le place si nu stiu de ce. Pai. acolo exista centru comercial, acolo nu exista magazinele nemtilor de la Lidl si kakaland in mijlocul orasului, putini intelegca aceste magazine distrug farmecul unui oras, am devenit niste bovine, ne bucuram ca luampaine si bere mai ieftin cu 3lei si la revedere, nu mai ai ce sa faci in acest oras. nici macar n tara lor de proveniena nu lise permite asemenea amplasamente in oras. In Atena nu te mai sauri de mers pe jos, magazine km intregi
6
4
La inceputul secolului trecut, fosta str. Mangaliei actuala str. Stefan cel Mare era principalul vad comercial al orasului. Era o intrare in oras si un drum spre plaje si port. Acum nu vine de nicaeri. Chiar reabilitata este pustie si infestata cu dubiosi. Negustorii si carciumarii s.au dus. Nu o sa mai fie ce a fost.
13
1
Doua motive, tziganii si zona in constructii.
18
0
Zona comercială din Centru este in declin cu mult înainte de a incepe demolarea.Acele pravalii nu pot tine pasul cu mall -rile Cauza: lipsa locuri parcare; preturi mari la produse , comerciantul plătește chirie mare proprietarului . Este incomod sa intri in fiecare magazin cu sacosele pline de obiecte voluminoase,bate vantul,ploaia, ninge, sa te plimbi din usa în ușă fara. Orasul are mall-urile grupate in nordul si sudul orasului. Pentru cetățenii din aceste zone este incomod sa parcurga 4-5 km pana in centru sa nu gaseasca parcare si sa plimbe din usa în ușă. Daca inainte intersectia Aurel Vlaicu -Tomis era la margine acum orasul s-a mai dus inca 5 km la nord,practic acest nod de circulație a ajuns in mijlocul orasului,iar in zona apropiată sunt marile centre comerciale.La mall ai magazine, restaurante,cinematografe tot ce trebuie pt o zi placuta. Singura sansa pt Stefan cel Mare- restaurante, pizzerii cu preturi rezonabile .
20
2
La puscarie urgent, cu cei care au facut contractele antreprenorilor care s-au ocupat de lucrari, facute fara sanctiuni drastice si fara termene clare! Cine sunt acestia? Biroul juridic al primarului? Ar trebui sa ramana tot kitzack primar, ca sa vedem ce va face cand se vor sparge toate pavelele si cand strazile nou asfaltate, se vor gauri ! Inevitabil, asa va fi.
17
2
De pe Lapusneanu, am luat una ieri vai mama, consolidata recent la nivel cu asfaltul :)), pi șu de pe lume ce i in orasul asta bai nene, zici ca au dusmanie pe noi, mizerie cumplita, lipsa parcari, gropi, santiere care nu se mai termina, nu mai zic ca dupa ce le termina iar le sparg :)). Dar pe cn sa votezi, amiralul pu lii, horia interlopul spagar sau stelian ion care ar avea minoritate in CL si CJ deci tot o pu la in dorul lelii. RIP CONSTANTA!!!!
23
2
Mergeti la Oradea. Corso-ul amenajat cu mese si scaune pe centru, fara sulaieli scumpe de banci, cu multe restaurante, cafenele, gelaterii pe margini si cu magazine intercalate atrag toata populatia. Nu mai merge lumea in mall-uri. Dar asta e diferenta dintre Ikie Bolojan si parandaratii astia de ne conduc de 30 de ani. Ghitac stie doar sa puna soldatii sa varuiasca bordurile si pomii, l-a studiat el pe Giuliani si Bloomberg care au ridicat New York-ul din gunoaie. Bolojan zice ca el nu mai inventeaza nimic in urbanism doar aplica ce-au facut granzii. Si asa a falimentat si un mall si magazinul universal Crisul. Transformand corso-ul in mall.
16
3
Primarele WeCeu KYTZAK! AVETI INCREDERE DRAGY COSTANTENI! Orasu CONSTANGELES sa infratit cu Los Angeles
16
3
Bani ma,luatzi urma banilor,sa se vada cat s-a cheltuit si ce s-a realizat si in cazul asta dar si in altele,cum da "Constantean"un exemplu dar si in alte cazuri si unde sunt cazuri de bani cheltuitzi aiurea sa se recupereze bani platitzi de la Chitzac,Fagadau sau Mazare,pentru ca primari ashtia nu au platit bani ashtia de proshti ce sunt si chiar daca au platit de proshti tot trebuie sa dea bani imapoi,in cazul asta au avantajul ca scapa de acuzatzia de coruptzie deci de pushcarie,altfel Ursul merge caini latra cum spune o zicala.
12
4
Daca o nava de pasageri sta 12 ore in cta tu ai habar despre ce vb? Un autocar face undeva 4 ore pana in Bucuresti. Sunt 8 ore de mers cu autocaru.care Valea Prahovei?ce tot vb aiurea. Toti raman in Cta.aici ai unde sa i duci dar nh ai povestea. Lucrez in industrie de ani de zile iar excurisiile trebuie sa aiba poveste. Nu mizeria de la noi. Numa vestigiile antice daca le spui povestea ai o afacere de succes.dar cand turismul constantean este lasat pe mana baragladinei de C o ri na Ma rtin nubai ce nave de pasageri sa chemi.cand o cola costa 17 in mizeria aia de port turistic nu ai de ce sa chemi. Cand o pizza costa 15-20 euro o mizerie de altfel nu ai ce sa ceri.asa ca taci reacu din gura aia ca hanar n ai ce vb.tastezi ca un dobotoc
16
3
Berarii, restaurante si cofetarii. Altceva nu merge.
9
1
" muncitori în permanentă mișcare" - buna asta.
8
0
Ce sa mai zicem de zona peninsulara, unde lucrarile facute de mantuiala de socrul lui Gabi Stan isi arata acum roadele. Tot pavajul e praf, lucrarea trebuie reluata cap-coada. Mos Teaca, inainte sa ajunga primar, promitea ca va face un audit in primarie si toti cei care au incarcat legea vor ajunge in fata judecatorilor. Doar ca, dupa ce s-a vazut pe scaun, amiralul de carton a pus batista pe tambal si s-a imprietenit la catarama cu dusmanii pesedisti. Va ramane in istorie drept Regele Popicelor, dupa ce a umplut orasul de stalpi si stalpisori de nspe modele (traiasca b**u, viitor furnizor de stalpi pt Casa Regala). Cel mai urat oras din Romania! Aveti incredere, mai dati-i un mandat sa duca dezastrul pana la capat!
24
2
O lucrare facuta cu firme de balcon nu putea sa fie dusa la bun sfarsit decat in bataie de joc ! Si astazi dupa peste 3 ani de zile strada arata dezolant ,lucrari neterminate si chiar parasite ...Asa zisa modernizare a infrastructurii nu a fcut decat sa faciliteze furtul banilor UE cat si al banului public .Mii de tone de beton consumate la o biata strada pietonala de 850 de metri !
28
0
Motivele sunt multe: mall-uri,Mazare,locuitorii din zona care joaca barbut in miezul zilei fara nici o Jena,pandemie,reabilitarea care a durat ani de zile.
22
2
multumiti-i primarului ctei, WC, realegeti-l! pe stefan cel mare vezi cite un om ratacit, piata grivitei este cea mai scumpa din oras, mizerie, constructii care nu se mai termina.
20
1
Sa-i multumim mai intai lu'Pastaie si apoi actualului primar! Suntem un biet orasel de provincie, care supravietuieste cum poate si el! Cu parere de rau, se pare ca doar socialismul si Ceasca a schimbat ceva in Constanta! Si "ceva-ul "asta inseamna mai mult de 60%! Altfel, eram o comuna cu un portulet, barcagii, plugari, silozuri, dughene prafuite, carciuni rau famate si pasari de noapte!
32
3
Spagarul politicii romanesti. Cerea spaga apoi punea pe frasu si corva de nevasta-sa pe functii. Repliica dati drumu la comentarii politice sa-i porcaim cum se cuvine. Inclusiv pensia specisls Chitac
24
1
La aeroport e un director impostor cu diplome false care o sa aducă turiști la centru Constanța
24
0
fara facilitati si amenajare cladiri degeaba s a reabilitat stradal zona , firmele nu vor reveni . degeaba este vopsit gardul daa in spate sta .... autoritatile trebuie sa colaboreze intens si nu doar prin vorbe si promisiuni cu cei care vor sa faca ativitati comerciale in aceasta zona . exista orase model ca brasovul , timisoara , oradea , cluj unde zona pietonala este un furnicar permanent , deci inspirati va dragi autoritati . vin nave de pasageri in constanta si in loc sa i duceti in zona pietonala daca ar fi amenajata , ii duceti cu autocarele la bucuresti si ghici unde ? la brasov si valea prahovei .......
29
1
Strada Stefan cel Mare este in Constanta asa cum era strada Lipscani in Bucuresti (centrul vechi). Magazine de tot felul, gaseai tot ce doreai. In prezent, dupa marea renovare, mi-e sila sa mai trec pe acolo din cauza ororilor care au aparut in peisaj, acele banci tip acordeon, imense si oribile. Cat or fi costat??? Cati bani o fi primit proiectantul, inventatorul lor??? Atata spatiu ocupat cu lemnele alea! Chiar credeti ca se va odihni toata lumea, turistii, pe strada aia??? Simplitatea este bunul simt si eleganta. Unde oare mai sunt asemenea monstruozitati??
45
0
Toti il acuzati pe wc, dar jegului ala de Stroe care a intarziat in mod intentionat lucrareaa de schimbare a tevilor pe Stefan Cel Mare.. obs ca planul I a reusit, intrucat toti il blamati pe Chitac.
35
6
Makedonii sunt cauza , țin prețul sus la chirii cum sunt in toată Constanta...
40
5
Candva era o strada unde ajungeau cei mai multi de prin localitatile limitrofe . Atazi cu atatea optiuni , atatea malluri pe intreg judetul , nu prea mai au de ce sa ajunga pe acea strada . Poate doar cei care locuiesc in zona . Nici locuitori nu mai sunt cei de dinainte . Au impanzit orasul maxicani
35
0
Pai mai jurnalistii lu peste si cei care isi dau cu parerea, care e definitia antreprenorului?este persoana fizica care isi deschide o afacere si isi asuma riscuri. DESCHIDE O AFACERE IN m o r ti vostri de idioti.deschizi afacere sa faci bani nu sa pierzi.cine sa vanda acolo cand 1 CHIRIILE AU CRESCUT DE LA 500 E PE LUNA LA 2500 PE LUNA DUPA CE S A TERMINAT REABILITAREA?SI 2 TOT ROMANU E IN MALL SAU IN ONLINE. CE SA MAI CAUTI PE STEFAN CEL MARE?? ACOLO CA SA REVINA TREBUIE SA VINA BRANDURI PUTERNICE. CARE DINTRE VOI STITI CA TOT CE INSEAMNA GRUPUL ZARA NU PLATESTE CHIRII IN MALL????PT CA EI GENEREAZA TRAFIC.STIATI ASTA MA ??? zara berska pull and bear samd tot grupul asta nu platesc chirii. Nu au niciun interes sa deschida magazine alde zara nike puma samd pe stefan cand ei au intelegeri bune in mall uri. Dar ce sa ceri jurnalistilor de mucava si idiotilor cu net moca sinpareri
24
2
In democratie trebuie schimbati tot timpul politicienii, mai ales cei incompetenti si talhari. Vor doar sa ciordeasca si sa fuga in strainatate…
30
1
Mancati k*t si l ati votat pe circarul cu samba carnaval si retrocedari de 4 ori....
29
5
@XXY "NU platesc aproape nimic statului roman" Esti idioot amice!
6
8
UN SINGUR VINOVAT, WC! Din pacate, tot jegul asta va continua 4 ani. Ce alternativa mai buna avem? Cine e ACEL care va fi primar adevarat pentru constanteni? Niciunul! EU IL VOI VOTA PE CEL CARE VA DECLARA(DAR OARE SE VA TINE DE CUVANT?) CA NU VA MAI MONTA NICIO BORDURA, NICIO PAVELA, NICIUN INDICATOR RUTIER, CA NU VA MAI FACE NICIUN SENS UNIC, CA NU SE VA ATINGE, SUB NICIO FORMA, DE BDUL BRATIANU, CA VA DARAMA GARDURILE DIN PREAJMA PARCURILOR SI A LOCURILOR DE JOACA, VA ASFALTA TOATE STRAZILE ORASULUI. SI AR FI SUFICIENT, DACA S AR TINE DE CUVANT! AAAA, INCA CEVA, CA LE AR FACE PLANGERE PENALA LA DNA, TUTUROR CELOR CARE AU CONTRIBUIT LA BATAIA DE JOC DIN ULTIMII 4 ANI, EVIDENT, IN FRUNTE CU WC.
41
6
acelasi lucru se va intimpla si cu b-dul.Al.Lapusneanu, daca, dupa alegeri se va restrictiona parcarea autovehiculelor pe bulevard....nu vor mai ramine spatii comerciale......toata lumea va pleca spre centrele comerciale(bineinteles detinute de mari corporatii straine, care ce sa vezi, NU platesc aproape nimic statului roman).Bravo edililor si conducatorilor pasalicului numit ROMANIA.
43
3
Atat s-a putut! Aveț încredere!
24
1
Dar asta nu s-a întâmplat doar cu Ștefan cel Mare, ci cu tot orașul. Omulețul asta, care ne cere cu tupeu iar voturile, a ruinat economic întregul oraș.
63
6
Ati distrus o mare parte din centrul orasului pentru ca nu ati fost in stare sa reabilitati un amarat de drum pietonal atatia ani. Puscarie de la asa zisii antreprenori pana la dobitocii care au facut contractele si leau semnat. Sau asta a fost manevra de la bun inceput ? Ati alungat toate firmele ... cumparati totul repejor mai ieftin si deodata se finalizeaza lucrarile ?
69
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212