REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Deputatul REPER Cristina Rizea: Actuala coaliție e ruptă de realitate!

Deputatul REPER Cristina Rizea: Actuala coaliție e ruptă de realitate!

Virgil STOIAN 23 noiembrie 2022 | 00:00 1183

Coaliția a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe. În privința alocațiilor, de la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, astfel că acestea vor fi 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani. Practic, alocațiile celor între 2 și 18 ani, se vor mări cu „exorbitanta“ sumă de 12 lei. Reporterii Replica au vorbit cu câțiva dintre parlamentarii constănțeni pentru a afla ce părere au aceștia despre mărirea pensiilor dar și a alocațiilor.

Cristina Rizea

Coaliţia de guvernare a convenit ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei.  Alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani. Vă reamintim că alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei. În aceeași ședință, s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe.

Este șocant cât de mult au crescut prețurile

Cristina Rizea, deputat REPER, și-a exprimat neîncrederea în măririle anunțate, dar și nemulțumirea pentru diferența între măririle de pensii și cele ale alocațiilor:

Deocamdată, sunt doar niște zvonuri. Eu am ajuns să nu le mai cred, până nu le văd publicate în Monitorul Oficial. Pentru că, dacă ne aducem aminte, legat de măririle de pensii, tot ne spune PSD-ul din 2019, și uite că am ajuns în 2022 și într-adevăr le măresc cu un procent ceva mai mic decât au fost promise în 2019. Fiind măriri, normal că sunt binevenite, având în vedere cum stăm cu rata inflației și aceste măriri nici nu acoperă rata inflației. Practic, ei le măresc, dar puterea de cumpărare este în continuă scădere. În privința alocațiilor, este o inechitate, și alocațiile ar trebui crescute. Bănuiesc că se gândesc că alocațiile sunt ale unor copii care depind financiar de părinți și se bazează pe veniturile părinților crescând alocațiile cu o sumă atât de mică. Dar, din punctul meu de vedere, domnii din actuala coaliție de guvernare sunt complet rupți de realitate. Eu mai discut cu ei și la nivel personal, când a fost ultima oară când au fost la piață, când a fost ultima oară când le-au cumpărat ceva copiilor pentru că este șocant cât de mult au crescut prețurile. Ajungem în situația în care ne bucurăm de o creștere a pensiilor și a alocațiilor și vedem că nu ajungem să cumpărăm cu banii aceștia ce reușeam să cumpărăm în urmă cu un an, un an și jumătate.

Mircea Banias

Deputatul PNL, Mircea Banias, consideră aceste măriri unele normale, subliniind că alocațiile probabil se vor mai mări pe parcursul anului: Deocamdată acestea sunt măririle, conform discuțiilor din coaliție. Cu toate că am fi vrut să fie mai mari, deocamdată nu se poate. În privința alocațiilor, mărirea este destul de mică, însă poate că vor exista și alte măriri.”

PNL a crescut pensiile în fiecare an

Marian Crușoveanu, deputat PNL, consideră această decizie corectă, subliniind faptul că PNL a mărit pensiile în fiecare an. În privința alocației, acesta a declarat că vor fi actualizate conform ratei inflației:

Este o decizie corectă și bine venită. Acest sprijin este și o confirmare a faptului că Guvernul României urmărește îndeaproape să fie alături de cei aflați la nevoie. Traversăm o perioadă grea, urmează o iarnă imprevizibilă, iar această decizie înseamnă, înainte de toate, responsabilitate. Pensiile pe contributivitate vor crește cu 12,5% iar noua valoare a punctului de calcul va fi 1.784 de lei. De asemenea, vor fi ajutoare financiare suplimentare pe parcursul anului 2023, pentru persoanele care au o pensie de până în 3.000 de lei. În plus, Guvernul va acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pensionarilor cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Practic, PNL a crescut pensiile în fiecare an. Anul acesta, se realizează a treia majorare semnificativă a pensiilor. După majorarea cu 14%, în septembrie 2020 și cea cu 10%, din ianuarie 2022, vine și cea din 2023, cu 12,5%. Alocațiile vor fi actualizate conform ratei inflației, ceea ce este și corect să se întâmple. Aceasta este decizia asumată de coaliția de guvernare și orice fel de sprijin în zonele vulnerabile ne va ajuta să trecem mai ușor cu toții de perioada ce urmează. Cred că subiectul alocațiilor pentru copii ar necesita mai mare atenție pentru coaliția de guvernare. Natalitatea României este un subiect sensibil și încurajările, prin diferite politici punctuale, vor fi esențiale în perioada următoare, adică hotărâtoare.”

Marian Crușoveanu

Avem o decizie clară pentru mărirea pensiilor

În opinia deputatului PSD Horia Țuțuianu, toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei, începând cu ianuarie 2023. În privința alocațiilor, chiar dacă este mică mărirea, aceasta este actualizată cu rata inflației:” În primul rând ar trebui să precizez că la acest moment nu mai discutăm despre eventuale măriri ale pensiilor. Astăzi avem o decizie clară în acest sens. De la 1 ianuarie, toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. Viziunea noastră, a PSD, s-a bazat pe echitate socială. Cei cu venituri mici, care au mai multă nevoie vor primi mai mult sprijin. Așa este normal. Tocmai de aceea, pe lângă această majorare a pensiilor, complementar vin și celelalte măsuri: acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei. În plus, persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. Și foarte important, să nu uităm de creșterea salariului minim. la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe). Cât despre alocații, într-adevăr, acestea vor fi majorate cu rata inflației. 12 lei nu înseamnă mult, dar este o creștere. Vă reamintesc că în 2021, Guvernul și-a asumat o creștere etapizată a alocațiilor. A existat initial o creștere de la 156 de lei la pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, la 185 de lei, urmată apoi de o altă creștere la 214 lei iar astăzi avem alocațiile de 243 de lei care de la 1 ianuarie vor fi indexate cu rata inflației. Cred că toate aceste măsuri, luate la nivel de coliție ar trebui privite împreună și veți vedea că reprezintă un real sprijin pentru persoanele vulnerabile, atât pentru salariații cu venituri mici cât și pentru cei care au muncit o viață și chiar și așa au pensii mici. Noi, PSD, am rămas consecvenți și am insistat ca susținerea din partea statului să meargă în proporție mai  mare la cei din categoriile vulnerabile.

Horia Țuțuianu
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tanti asta își plimba geanta prin toate instituțiile din Constanța și vrea sa arate ce nu poate sa aibă vreodată. Toți directorii o usuce și ea nu înțelege de ce e în plus. Poate din cauza ca a fost la usrplus? Sa-si vadă de ziarele ei... pana nu dispar de tot.
0
0
Nu actuala coalitie,ci toti de dupa 1989 sunt detasati de realitate. Ei cunosc realitatea,insa nu le pasa. Sunt obisnuiti ca romanii ii porcaie un timp si apoi uita,se iau cu altele,cu aiureli. Sobolanii natiunii au ros si distrus ce au putut,pentru ca da,se poate. Locuitorii acestei tari stau ca vacile la monta,doar se vaieta un pic. Cum sa nu profite ticalosii tupeisti?
3
0
Doamna Rizea a fost vanzatoare la telegraf .In ce tara traim ? Cum a ajuns aceasta femeie,deputat?Este incredibil ce tupeu are,sa emita pareri, cand ea este vanzatoare !!!
2
0
Recunosc nu am INTELIGENȚA lui Einstein, dar m-am prins din prima cum a ajuns această Coaliție lui Dracula la procentul de 12,5% și ajutorul pentru pensionarii sub 3.000 lei. După cum știm, Batistuță a făcut spume la gură susținând sus și tare 15%. Imediat Budigăi a contraatacat cu 10%. Gâlceava a continuat. Cu gândul la voturile pensionarilor Coaliția lui Dracula a hotărât întâlnirea cea de taină, pentru a ajunge la un compromis. Bă, size Marcelică covrigaru lu' Ciucanezu...nici ca voi, nici ca noi...ne întâlnim la jumăt**e și mai dăm de la „nașu”, un ajutor pensionarilor sărăntoci. Bravo Marcelică, zise Ciucanezu, ești un geniu.
1
0
Crusovene ce-ai fumat ma,de spui ca PNL a marit pensiile in fiecare an ?,mai ametzitule daca inflatia la alimente,energie,caldura,carburanti este de 20% la suta pe an iar PNL sau PSD"ca sa nu spui ca am ceva cu PNLeul tau"a marit pensiile cu 10%,asta nu inseamna ca sau marit pensiile ci au scazut pentru ca omul plateste mai mult pentru acelasi produs,ca sa te convingi ia dute in piata si intreaba oameni la intamplare daca traiesc azi mai bine decat traiau cu trei ani in urma,caci dupa mintea ta aia putina azi ar trebui sa traiasca mai bine pentru ca PNLeul le-a marit mereu pensia.Crusovene poate nu stiai,dar un adevar spus pe jumatate este mai rau decat o mincina.
3
0
mincinosi. Mint de ingheata apele ca o sa fie bine si la vara cald. Lumea moare de foame si ei fac pe filozofii ghiftuiti din salariile de parlamentari pe care le plateste saracimea. Sa fie parlamentari din patriotism fara salarii .Mai ramane vreunul?
6
0
o po pulista si tepara ca barba su
2
0
Si tragi apa. Un proiect de lege nu a initiat madame asta pt orasul Constanta. Defapt saraca ea habar n are pe ce lume traieste
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272