REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Descoperire arheologică deosebită la Mangalia: capitel ionic, sculptat în calcar

Descoperire arheologică deosebită la Mangalia: capitel ionic, sculptat în calcar

Replica API 30 octombrie 2015 | 00:00 185

„Cea mai importantă din ultimii 17 ani”

„Cea mai importantă din ultimii 17 ani”

Sorin Marcel Colesniuc

Descoperire importantă la Mangalia! În timpul unor lucrări de reabilitare, care se desfăşoară sub supravegherea şefului Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, un element arhitectonic deosebit de important a fost scos la suprafaţă, fiind vorba despre un capitel ionic.

În aceste zile se desfăşoară lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia. Lucrările se efectuează sub supravegherea şefului Muzeului „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetător ştiinţific doctor Sorin Marcel Colesniuc. Cu prilejul acestor lucrări, un element arhitectonic deosebit de important a fost scos la suprafaţă. Este vorba de un capitel ionic, decorat cu volute (aşa-numitele coarne de berbec), frunze şi ove (ornamente arhitecturale de forma unei jumătăţi de ou).

Capitetul, sculptat în calcar, descoperit în interiorul cetăţii Callatis, pe malul mării (latura de est a cetăţii), aparţine ordinului ionic, este întreg şi a apărut la aproximativ un metru adâncime. „În Antichitatea greco-romană existau trei ordine (stiluri) arhitectonice: doric, ionic şi corintic. Elementele ordinului ionic, căruia îi aparţine capitelul apărut pe Aleea Teilor, sunt: cornişa, friza, arhitrava, capitelul, coloana, baza de coloană şi stylobatul (platforma). Capitelul face trecerea dintre fusul coloanei şi arhitravă, rolul său fiind acela de a transmite încărcătura de la arhitravă către coloană.

Pentru mine, această descoperire este una dintre cele mai importante din ultimii 17 ani, de când particip la cercetările arheologice din zona Mangaliei. Este primul capitel întreg pe care îl descopăr în cetatea Callatis. Un astfel de artefact poate să apară şi o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. În general, descoperim tot felul de elemente arhitectonice, dar aproape toate sunt în stare fragmentară. Singurul artefact, pe care eu îl consider mai important decât acest capitel, l-am descoperit împreună cu dl dr. Ion Pâslaru, în anul 2005, pe str. Oituz din Mangalia. Este friza cu reprezentări de divinităţi (Atena, Afrodita, Hera şi Poseidon) care se poate vedea, în prezent, în expoziţia permanentă a Muzeului „Callatis”.

Capitelul l-am transportat deja la muzeu şi, după ce îl voi curăţa, îi voi da un număr de inventar, îi voi face fişa tehnică, după care îl voi expune în expoziţia permanentă a muzeului callatian. Totodată, voi prezenta acest frumos element arhitectonic la sesiunile ştiinţifice, colocviile şi simpozioanele la care voi participa în perioada următoare şi voi publica, în reviste ştiinţifice de specialitate, toate detaliile privind: locul descoperirii, încadrarea cronologică, dimensiunile exacte şi descrierea în detaliu a elementelor decorative”, a precizat cercetător ştiinţific doctor Sorin Marcel Colesniuc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272