REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Deșeurile medicamentoase, ”pericolul” actual

Deșeurile medicamentoase, ”pericolul” actual

Replica API 14 septembrie 2022 | 00:00 693

Preşedintele filialei din Iași a Colegiului Farmaciştilor din România, Gabriela Tătărângă, susţine că este nevoie ca autorităţile să demareze un set de acţiuni coerente privind recuperarea deşeurilor medicamentoase de la populaţie.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi, Gabriela Tătărângă, a declarat că este necesară o reglementară mai clară şi riguroasă a legislaţiei privind medicamentele expirate.

„În acest moment legislaţia cu privire la medicaţia expirată primită de la pacient este incomplet reglementată în România”, a declarat Gabriela Tătărângă, pentru AGERPRES.

„De multe ori ne confruntăm cu situaţia în care pacientul vine cu o pungă de medicamente şi spune că acestea sunt expirate. În acest moment farmacia, conform legislaţiei, nu este obligată să primească medicaţia expirată de la pacient. Şi atunci noi ne găsim undeva la mijloc. Cred că e cazul ca autorităţile implicate în acest demers să găsească soluţii coerente care să funcţioneze în mod real”, a explicat, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

În perioada 16 – 18 septembrie 2022, Colegiul Farmaciştilor din România – Filiala Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al altor parteneri instituţionali, va organiza o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate sau expirate, provenite de la populaţie, derulată sub genericul: „Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”.

Prin această campanie inițiatorii își doresc să educe populația cu privire la colectarea responsabilă a deşeurilor medicamentoase.

Aruncarea la întâmplare a medicamentelor expirate reprezintă un risc major asupra mediului înconjurător şi implicit asupra sănătăţii populației, spun inițiatorii campaniei. Prin intermediul acestei campanii se are în vedere informarea şi educarea populaţiei pentru păstrarea unui mediu curat şi sănătos, care să contribuie la protejarea sănătăţii şi siguranţei publice, precum şi la minimizarea generării de deşeuri.

Farmaciştii ieşeni vor asigura colectarea conformă şi în siguranţă a medicamentelor expirate sau neutilizate aduse de cetăţeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătăţii, a mai precizat sursa citată.

Inițiatorii își propun ca astfel de campanii să se desfăşoare cu regularitate, și speră că autorităţile implicate vor demara un set de acţiuni coerente în acest sens, care să vină în sprijinul cetăţenilor, a mai explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Gabriela Tătărângă, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, campania îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că un medicament expirat este un deşeu deosebit de periculos, care poate afecta atât sănătatea oamenilor, cât şi calitatea mediului înconjurător, otrăvind solul, apele, aerul, spun inițiatorii proiectului, care speră ca depozitarea acestor deşeuri să se facă, în viitor, în puncte speciale de colectare.

Primăria Iaşi va asigura amenajarea unor puncte de colectare în centrele de cartier.

În cadrul campaniei nu sunt colectate medicamentele toxice şi stupefiante, medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene şi citostatice, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272