REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Dezbaterile de la Forumul Economic Delphi scot în evidenţă responsabilitatea liderilor pentru bunăstarea planetei

Dezbaterile de la Forumul Economic Delphi scot în evidenţă responsabilitatea liderilor pentru bunăstarea planetei

A.F. 12 aprilie 2024 | 00:00 109

Preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, a subliniat necesitatea independenţei energetice şi strategice a UE într-o perioadă caracterizată de tulburări geopolitice intense şi de ameninţări majore la adresa securităţii europene.

Dezbaterile de la Forumul Economic Delphi scot in evidenta responsabilitatea liderilor pentru bunastarea planeteiKaterina Sakellaropoulou

În deschiderea Forumului Economic Delphi, în Grecia, miercuri, ea s-a referit la războiul din Ucraina, reiterând sprijinul Greciei faţă de ucraineni în această criză profundă, şi a reamintit audienţei că pacea nu poate fi considerată un lucru de la sine înţeles, conform site-ului evenimentului.

În discursul său, Symeon G. Tsomokos, fondator şi preşedinte al Forumului Economic Delphi, a descris cu elocvenţă problemele presante cu care se confruntă lumea noastră modernă. El a abordat conflictele în curs de desfăşurare din ţările vecine Greciei, dezvoltarea rapidă a tehnologiei, criza imigranţilor şi criza demografică, relocarea populaţiei şi spectrul schimbărilor climatice. Circumstanţele predominante ale vremurilor noastre anunţă trecerea la o nouă eră istorică, cea a "Marii Tranziţii", care serveşte drept temă centrală a forumului din acest an.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a adresat online delegaţilor, a făcut un nou apel la liderii europeni pentru a acorda ajutor militar Ucrainei, subliniind urgenţa unei intervenţii în timp util care poate salva mii de vieţi.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Olivier Varhelyi, a vorbit despre patru valori fundamentale pentru Europa - prosperitate, stabilitate, securitate şi pace, care ''din păcate rămâne evazivă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei".

Referindu-se la Balcanii de Vest, acesta a recunoscut că regiunea se confruntă de mult timp cu probleme de securitate şi pace şi a remarcat faptul că cele mai eficiente investiţii ale UE au fost făcute în această zonă. "Trebuie să accelerăm reformele, pentru a accelera integrarea. Până în 2027, Balcanii de Vest ar trebui să fie pregătiţi să adere la UE", a subliniat el.

Ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a vorbit despre o nevoie clară de a stimula programele de înarmare, o tendinţă care va continua probabil timp de decenii. În discuţia cu Constantinos Filis, director al ACG Institute of Global Affairs şi profesor de relaţii internaţionale la American College of Greece, acesta a subliniat necesitatea de a reforma funcţionarea armatei şi de a achiziţiona noi sisteme pentru a răspunde nevoilor în evoluţie, subliniind, de asemenea, necesitatea de a consolida producţia internă de apărare.

Asen Vasilev, ministrul de finanţe al Bulgariei, a rezumat schimbările semnificative în filosofia economică care au avut loc în Bulgaria în ultimii ani, în ciuda instabilităţii politice. "În ultimii trei ani, Bulgaria a trecut prin schimbări semnificative în direcţia unei integrări mai strânse cu Europa", a declarat acesta. De asemenea, el a detaliat motivele pentru care crede că Bulgaria va beneficia în mod semnificativ de aderarea la zona euro în 2025.

Preşedinta Sloveniei, Natasa Pirtz Musar, a avut un discurs sincer în care a subliniat importanţa adoptării unui stil de viaţă bazat pe abundenţă prin simplitate şi a insistat că este imperativ ca naţiunile bogate să adopte o mentalitate de moderaţie, afirmând că "cea mai bogată parte a planetei trebuie să se adapteze la a trăi cu mai puţin".

Preşedinta Pirch Musar a atras atenţia asupra responsabilităţii imense pe care 250 de lideri o au pentru bunăstarea a 8 miliarde de oameni, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă aceştia înţeleg cu adevărat greutatea obligaţiilor lor. În remarcile sale de încheiere, ea a declarat că "pacea şi demnitatea sunt valori care nu sunt de vânzare".

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a explicat modul în care provocările demografice, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, au un impact semnificativ asupra productivităţii şi traiectoriilor de creştere ale economiilor. Într-o epocă marcată de o tranziţie perpetuă, a subliniat rolul esenţial al cooperării globale, al transformării digitale şi al structurării optime a bugetelor publice în promovarea unui progres durabil pe termen lung. El a subliniat necesitatea rezilienţei şi a progresului economic, prin identificarea unor soluţii înrădăcinate în valori comune, principii democratice, aderarea la statul de drept, aplicarea principiilor economice fundamentale ale pieţei şi protejarea drepturilor omului.

Forumul Economic Delphi, aflat la a noua ediţie, continuă până sâmbătă, cu paneluri pe diverse teme, precum alegerile europene din luna iunie, starea afacerilor mondiale, sectorul energetic, criza climatică, economia circulară, dar şi turism, cultură şi educaţie, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272