REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Dezinfectantul şi măştile nu se mai găsesc, în Constanţa, în plină pandemie!

Dezinfectantul şi măştile nu se mai găsesc, în Constanţa, în plină pandemie!

Replica API 14 martie 2020 | 00:00 1660

După ce rafturile magazinelor mici şi mari au fost golite de produse alimentare pe care constănţenii le-au considerat esenţiale în vreme de carantină sau autoizolare, nu mică a fost surpriza acestora când au observat că nu se mai găseşte dezinfectant.

Se pare că, de teama bolii, unii dintre locuitorii oraşului nostru au făcut exces de zel în achiziţionarea de substanţe dezinfectante, acestea nefiind de găsit. Singura substanţă dezinfectantă cu spectru larg de acţiune din magazinele sau faemaciile Constanţei a rămas clasicul şi nedemodatul alcool medicinal, pe care unii oameni îl achiziţionează, de teama bolii, cu baxul.

Din păcate, aceştia nu înţeleg că, deşi este vital să încerce să reducă riscul contaminării, nu este de ajuns ca doar un om să fie dezinfectat, ci este nevoie ca un număr cât mai mare de oameni să poată utiliza substanţe cu efect virucid. Este de dorit să se apeleze la moderaţie atunci când se fac cumpărături, pentru ca aceste resurse care, în vremuri de forţă majoră, cum este o pandemie, sunt limitate, să ajungă unui număr cât mai mare de oameni.

Centrul pentru Prevenire și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a realizat o serie de recomandări privind curățarea și dezinfectarea suprafețelor din gospodării în care locuiesc persoane suspicionate că ar avea noul coronavirus, persoane asimptomatice, aflate în izolare la domiciliu sau rude ale persoanelor confirmate cu infecția COVID-19. Noul coronavirus se răspândește cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar este posibil să se transmită și prin intermediul suprafețelor contaminate, atunci când o persoană atinge cu mâna suprafețele contaminate și își duce ulterior mâna la nas, gură sau ochi. Din această cauză, pentru limitarea răspândirii, se recomandă ca suprafețele să fie dezinfectate corect, utilizând produse capabile să distrugă coronavirusul de pe aceste suprafețe.

Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a anunțat că nu se cunoaște cu exactitate care este perioada de timp în care coronavirusul SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe, dar se estimează că ar putea supraviețui câteva zile în mediu. Această estimare se bazează pe asocierea cu perioada de supraviețuire a altor virusuri din familia coronavirusurilor care au determinat probleme îngrijorătoare de sănătate, precum SARS-COV și MERS-COV care supraviețuiesc pe diferite suprafețe, în medie, mai mult de 48 de ore la o temperatură ambientală de 20 de grade Celsius. Datorită acestei ipoteze privind supraviețuirea noului tip de coronavirus pe suprafețe, se recomandă curățarea și dezinfectarea obiectelor potențial contaminate, înainte de a fi utilizate.

Curățare vs. dezinfecție

Curățarea locuinței se referă la îndepărtarea germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafețe. Acest proces nu omoară germenii, ci îi îndepărtează, reducând numărul lor și riscul de a răspândi infecția. Dezinfectarea locuinței presupune utilizarea substanțelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafețe. Acest proces nu curată neapărat suprafețele murdare, dar prin uciderea germenilor de pe suprafețele deja curățate, poate reduce și mai mult riscul de răspândire a infecției.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acum se va vedea cu adevarat imcompetenta "autoritatilor" .Asa afost si in italia si numarul crestea zilnic dublandu se apoi triplandu se.s.a.m.d.Italia afost minciuna.dzeu ii ajuta pe cei care se ajuta si singuri.
0
1
Aseara peste drum de acea farmacie de la eden la un magazin alimentar de cartier erau pe raft 5 sticle de spirt si probail mai sunt si la alte magazine.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272