REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Dieta pentru hipotiroidism: alimente permise, alimente interzise

Dieta pentru hipotiroidism: alimente permise, alimente interzise

Replica API 17 februarie 2022 | 00:00 1412

Dacă ați fost diagnosticat cu hipotiroidism, o tiroidă hipoactivă sau tiroidita Hashimoto și doriți fie să nu vă îngrășați, să va mențineți greutatea sau chiar să slăbiți, este foarte important să înțelegeți boala de care suferiți și să realizați că de multe ori, în ciuda unui aport caloric moderat sau poate scăzut, ați putea să vă îngrășați.

Sursă foto: Shutterstock

Este extrem de frustrant, de aceea tipul și calitatea ingredientelor în cazul dumneavoastră nu reprezintă un lux, ci o necesitate, scrie doc.ro.

De exemplu, în cazul surselor proteice, carnea de pui, curcan sau miel ar trebui să provină de la ferme locale, unde animalele nu au fost hrănite sau stimulate să crească cu hormoni sau tratate cu antibiotice, întrucât acești hormoni pot interfera cu medicamentele pe care le luați sau cu alte substanțe care realizează reglarea nivelurilor hormonale.

Ingredientele în dieta pacientului cu hipotiroidie pot fi

1. Fără gluten, al cărui înlăturare sau reducere drastică din meniu are rezultate benefice pentru cei cu afecțiuni autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto. În locul grâului, sunt recomandate quino, chia, orez integral, orez integral, orez sălbatic, hrișcă etc. Mare atenție la sosurile de-a gata de pe raft, recomandate pentru prepararea la grătar a cărnurilor sau pentru salate ori paște, care conțîn gluten. Nu trebuie consumate multe mezeluri, unele amestecuri de prafuri de copt și drojdii, stabilizatori, amidon modificat, emulgatori, malt, arome de malt și proteinele vegetale texturate.

2. Fără zahăr, dulciuri sau chiar fructe cu indice glicemic ridicat, atât crude cât și uscate. Din păcate, din cauza încetinirii metabolismului bazal în afecțiunile însoțite de hipotiroidie orice este dulce se asimilează rapid sub formă de grăsime; în plus, pacienții cu Hashimoto au predispoziție către diabet și se înregistrează o alterare a metabolizării glucidelor la acești pacienți. Când simțiți nevoia de dulce, este important să va concentrați asupra produselor alimentare care sunt bogate în vitamina B, lintea, paștele din orez, carnea de pui și curcan, somonul, cartofi copți, spanacul, orezul brun, quinoa, care țîn de foame, iar vitamina B ajută organismul să producă energie și accelerează puțîn metabolismul bazal.

3. Alegeți legume organice: anghinare, sfeclă, gulie, ceapă, pătrunjel, ridichi, rubarbă, dovlecei, cartofi dulci, dovlecei, țelină, spanacul toate sunt dense în nutrienți bogate în acid folic, vitamine, minerale diverse. Totodată, aceste legume sunt bogate în fibre, necesare pentru un tranzit intestinal sănătos, deci pentru evitarea constipației, care reprezintă un simptom întâlnit la cei cu hipotiroidie.

4. Folosiți cât mai multe ierburi și condimente. Există multe condimente sănătoase, care pot fi consumate alături de salatele preferate (iceberg, salată verde, frunze de lobodă, spanac tânăr, salată roșie, lăptuci, năsturel etc). Condimentele permise în dietă pentru hipotiroidism sunt: piper negru, cimbru, mărar și pătrunjel, busuioc, coriandru, rozmarin, usturoi, chimen, ghimbir, mentă, oregano, salvie.

5. Alegeți alimente care conțin în mod natural seleniu, zinc și iod pentru sănătatea și stimularea tiroidei. Alimentele bogate în iod ar putea ajută tiroidă să funcționeze corect și stimulează producerea de hormoni tiriodieni, necesari metabolismului. Iodul are proprietatea de a preveni scăderea dramatică a hormonilor tiroidieni și reduce efectele bolii. Plantele și animalele marine, algele, fructele de mare și peștii - sunt surse importante de iod. Adresați-va însă medicului înainte de a crește aportul de iod, deoarece consumul necorespunzător de iod poate afecta funcția tiroidei, în loc să o regleze.

6. Optați pentru consumul regulat de ulei (unt) de cocos, care susține funcția tiroidiana și crește rată metabolică cu până la 25%. De aceea puteți înlocui unde se poate, uleiul obișnuit cu uleiul de cocos, care reprezintă o alternativa mai sănătoasă și în plus, da gust și ingredientelor mai fade.

7. Așa numitele substanțe "gusogene"- precum cele conținute în soia sau în crucifere, par să fie sigure doar în cantități mici și moderate, sub formă pură și nu prelucrate industrial în pateuri vegetale, ori așa zise șnițele de soia, chiftele vegetale din soia, shake-uri diverse pe baza de lapte de soia, proteine din soia etc. Puteți consumă în cantități mici și ocazional, edamame și soia de calitate - tofu sau miso, sosuri de soia cu wasabi. Persoanele care suferă de hipotiroidism trebuie să evite doar consumul în exces sau zilnic al anumitor legume, și să consume preparate termic, pentru a inactivă tiocianatii care inhibă tirozina, cum sunt cruciferele, varză, brocoli, varză de Bruxelles, dar și pe cele gusogene cu efect mai scăzut, precum sparanghel, napii și ridichile.

8. Alegeți apă minerală, plata sau carbogazoasă, că fiind principala băutură și sursă de hidratare, deși puteți include în planul de masă și unele ceaiuri, precum cel verde, ceaiul de tei, mentă, fenicul, mușețel, anason; în schimb mai mult de 300 mg pe zi de cofeină (2-3 cafele regulate) agravează suferință tiroidei. De asemenea, alcoolul trebuie limitat la un pahar de vin roșu ocazional (o dată pe săptămâna).

9. Produse lactate și ouăle pot dauna funcției tiroidiene la pacienții cu hipotiroidisim, care ar trebui să fie atenți la consumul de brânzeturi, unt, lapte de vacă, să se limiteze la 3 maximum 4 ouă pe săptămână, să prefere consumul de iaurt degresat, chefir și sana pentru aportul de probiotice, dar nu de grăsimi, și să elimine complet din alimentație brânzeturile prea grase și prelucrate, margarină, maionezele de la supermarket și chiar și cele de casă, zerul.

10. Limitați sau eliminați junk food-ul, hamburgeri, șaorma, prăjeli, și alte produse foarte procesate. Planul dumneavoastră dietetic sanogen se axează pe alimente integrale, nerafinate, deoarece acestea sunt fundamentale pentru o dietă sănătoasă. În mod realist, este foarte dificilă eliminarea tuturor alimentelor foarte procesate (de multe ori de pre-ambalate), însă e important măcar să fiți conștienți că trebuie reduse foarte mult, până la ocazional.

Consultați-va și cu medicul dumneavoastră endocrinolog, de familie sau nutriționist, care este familiarizat cu istoricul dvs personal medical, cu medicamentele actuale sau suplimentele pe care le luați și care trebuie să fie luate în considerare atunci când se modifică dietă sau regimul de fitness.

Administrarea hormonilor tiroidieni trebuie să se facă în condiții de repaus alimentar: cu cel puțîn 1-2 ore înainte de prima masă! Acest lucru ar putea însemna să săriți, poate, peste micul dejun cu totul, ceea ce se potrivește unora, care se mulțumesc cu o cafea sau un ceai și preferă gustarea de la ora 10-11. De asemenea, trebuie știut că hormonii tiroidieni se pot lua la minimum 4 ore după ce ați mâncat.

Altora nu le pică prea bine această impunere, în cazul micului dejun, însă este necesară pentru că medicația să funcționeze. Puteți să va treziți pe la 5 - 6:00, să luați medicamentele apoi să va culcați la loc pentru încă o ora jumate, pentru a va putea bucură de micul dejun. Totul depinde de obiceiurile alimentare și ceea ce funcționează cel mai bine pentru stilul dumnevoastră de viață.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272