REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Diferențele de abordare a bolii coronariene în funcție de sexul pacientului

Diferențele de abordare a bolii coronariene în funcție de sexul pacientului

Replica API 12 iulie 2021 | 00:00 481

În cazul bolii coronariene, sunt cunoscute de foarte mult timp diferențele care există între femei și bărbați în privința gradului de îmbolnăvire, a complicațiilor și, în general, a riscului de prezența a unor stenoze semnificative pe arterele coronare, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Dacă vorbim la nivel global, mult mai multe femei mor anual din cauza bolilor cardiovasculare și, cu toate acestea, foarte multe dintre ele urmează tratamente similare sau identice cu ale bărbaților.

Ce diferențe există între femei și bărbați din acest punct de vedere

Mai multe studii au analizat comparativ femeile și bărbații de diferite vârste, cu diferite forme de afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni asociate și diferite forme de tratament. Printre concluzii se numără faptul că angină a fost raportată de aproximativ 20% de ori mai frecvent în cazul femeilor sub 65 de ani, decât în cazul celor peste 75 de ani sau al bărbaților. Pe lângă durere, s-a observant existența unor simptome diferite în cazul femeilor, spre deosebire de bărbați: dureri de repaus, dureri la nivelul maxilarului, oboseală generalizată fără dureri în piept.

Mortalitatea mai mare în cazul femeilor poate fi pusă și pe seama faptului că afecțiunea apare în general cu 10 ani mai târziu decât la bărbați, de aici și mai multe complicații asociate vârstei înaintate. Cu toate acestea, există încă un semn de întrebare în privința femeilor sub 50 de ani, în cazul cărora mortalitatea a crescut în ultimii ani (de două ori mai multe femei sub 50 de ani mor, comparativ cu bărbați de aceeași vârstă).

Printre caracteristicile femeilor care pot influență evoluția bolii coronariene se numără și: hormonii ciclici, modificările asociate sarcinilor, vasele de sânge mai mici decât ale bărbaților și, implicit, mai „sensibile” în față stenozelor, nivelurile diferite ale activității fizice, dietele și regimurile de slăbit care modifică radical alimentația și care sunt urmate în special de femei.

Diagnosticarea și tratamentul corect

Conform înregistrărilor la nivel global, s-a observant că, din păcate, femeile sunt tratate cu întârziere și mai puțin agresiv decât bărbații:

medicii le recomandă mai puține teste de stres, mai puține angiograme;

25,2% dintre femei femei au beneficiat de o electrocardiogramă efectuată în termen de 10 minute de la prezentarea la spital, față de 29,3% pentru bărbați

și 53,4% de femei au fost urmărite frecvent de un cardiolog în timpul spitalizării din primele 2 zile, față de 63,4% pentru bărbați.

În același timp, tratamentele medicamentoase prescrise de medici sunt deseori neadaptate pacientei în discuție, fiindcă diagnosticarea nu a fost realizată suficient de profund. Problema această este vizibilă în special în cazul femeilor asimptomatice sau care, așa cum am menționat mai sus, prezintă simptome care la prima vedere nu sunt alarmante.

Colesterolul și boală cardiacă coronariană (cardiopatia ischemică) la femei

Statisticile la nivelul țării noastre sunt îngrijorătoare. La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar bolile cardiovasculare cauzează la nivelul țării noastre de trei ori mai multe decese decât cele oncologice. Aceste boli sunt cauza majoră de deces atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților români. În ciuda acestui lucru, puține informații se știu despre factorii de risc, inclusiv despre concentrațiile de colesterol și de lipoproteine, în cazul bolii coronariene cardiace la femei.

Potrivit Național Institutes of Health, pe lângă factorii genetici determinanți, se știe că și colesterolul din alimentație, grăsimile din alimentația de zi cu zi, aportul caloric total, consumul de alcool, fumatul și activitatea fizică influențează concentrațiile de lipide sanguine în rândul femeilor.

Unii dintre cei mai puternici factori determinanți ai concentrațiilor de colesterol și de lipoproteine în cazul femeilor sunt hormonii sexuali feminini, inclusiv estrogenul și progesteronul. Folosirea din surse exterioare a acestor hormoni a influențat vizibil colesterolul LDL și colesterolul HDL. Dovezile suplimentare sugerează că hormonii sexuali endogeni (de origine internă) influențează, de asemenea, concentrațiile lipidelor și lipoproteinelor din sânge.

Puținele studii care au examinat asocierea dintre colesterolul total și ocurență bolilor cardiace coronariene și mortalitatea în rândul femeilor au arătat în mod consistent că:

femeile au rate mult mai scăzute de boală cardiacă coronariană decât bărbații la aceleași valori ale colesterolului și

în mod clar riscul ridicat pentru boală cardiacă coronariană în rândul femeilor este evident doar la valorile relativ crescute ale colesterolului total (de exemplu, cele de peste 260 mg/dl).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272