REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Digurile NIMĂNUI: ‘Dacă tot nu au proprietari, ne deschidem un laborator de amfetamine?’

Digurile NIMĂNUI: ‘Dacă tot nu au proprietari, ne deschidem un laborator de amfetamine?’

Replica API 23 octombrie 2018 | 00:00 349

ABADL face demersuri pentru preluare

ABADL face demersuri pentru preluare

Se investeşte masiv în reabilitarea litoralului: stoparea eroziunii costiere a înghiţit deja 170.450.084 euro, inclusiv TVA. Vorbim despre lucrările derulate deja pe plajele litoralului românesc, iar proiectul nu se opreşte aici. Încă de anul trecut, autorităţile au anunţat că lucrările vor continua, în sensul că urmează „partea a doua de înnisipare şi lărgire a plajelor”.

Lucrările vizează o suprafață de protecție și reabilitare a 30,54 km de plajă, fiind vizate cinci loturi de plajă. Proiectul are o valoare estimată fără TVA de 707.761.710 lei, iar investiția trebuie finalizată în maximum 36 de luni de la semnarea contractului. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă europeană de 601.597.454 lei și fonduri de la bugetul de stat, contribuție proprie a statului roman, în cuantum de 106.164.256 lei. Toate bune şi frumoase, doar că au apărut probleme.

Prima, sesizată încă de acum câteva luni de cotidianul “Replica” de Constanţa: siturile Natura 2000 din Marea Neagră! Ca şi cum nu era de ajuns, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), cea care supraveghează derularea proiectelor descrise mai sus, se mai confruntă cu un neajuns: digurile din largul mării!

Conducerea ABADL a confirmat că există câteva diguri de larg care nu au proprietari – nu există documente care să ateste clar cui aparţin. Pentru a derula însă lucrările mai sus descrise, trebuie ca toate digurile să fie preluate de Apele Române, aşa cum, de altfel, se precizează în masterplanul de reabilitare a litoralului.

Pentru că acest masterplan este doar o propunere, fără să existe suportul legal necesar, se caută soluţii. “Nu am vrea să ne trezim că, după ce se investesc banii în proiectul de stopare a eroziunii, apar proprietari ai acestor diguri…”, au comentat reprezentaţi ai ABADL.

Problema digurilor, adusă în atenţie de un “incident” petrecut în spatele blocurilor Spectrum

De unde a pornit însă dilema digurilor? În urmă cu puţin timp, un cetăţean a sesizat Poliţia să intervină în zona blocurilor Spectrum de pe strada Pescarilor. În spatele blocurilor, pe digul spre mare avea loc o adevărată petrecere în aer liber, cu muzică, la o oră nepotrivită. Pentru că manifestarea deranja locatarii blocurilor, au fost sesizaţi oamenii legii, care însă au informat cetăţenii (neoficial) că au de-a face cu un „teritoriu al nimănui”.

„Adică, dacă acolo avea loc o crimă... lipsea locul faptei, prin urmare, nu se putea întocmi un act de constatare complet al infracţiunii. Aceasta este traducerea. Digul nu aparţine nici de Primărie, nici de Apele Române. Dacă este aşa, am putea să ne deschidem acolo un laborator de amphetamine, nu?”, a spus un locatar din zonă. „Situaţia va fi reglementată, digul va avea proprietar. Se lucrează la asta”, au dat asigurări, de cealaltă parte, reprezentanţii Apelor Române.

O situaţie ciudată o are şi digul din zona Cazinoului Mamaia. “Are un fel de pasarelă. A fost acolo o cafenea-bar. Este de pe vremea Regelui. Au existat dezbateri pe seama acestui dig în paragină, cu cei de la Ministerul Culturii. Ei susţin că nu poate fi dărâmat, trebuie păstrat. În regulă, trebuie păstrat, dar să fie reglementată situaţia proprietarului. El figurează în acte ca fiind al fostului ONT Litoral. La fel, exista un dig şi în zona Modern, tot al ONT, dar a dispărut, s-a înnisipat”, au mai precizat reprezentanţii Apelor Române.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe pamant au facut vile palte si .... dar pe un amarat de dig dece nu ar face si mai mult......
0
0
nu are cum sa apartina nimanui, daca nu e nicun proprietar atunci apartine statului, probabil ca aia care faceau petrecerea erau politisti de-ai lor si cum corb la corb nu isi scoate ochii...Ar trebui sa avem si noi un Internal Affairs ca la amerloci dar neah once a comunist always a comunist
0
2
Armanlu nu chiari....
4
0
Cu asa director general hristu uzum te caci pe tine de ras daca il pui sa scrie sau sa citeasca ca oricum nici romaneste nu stie bine doar cipaneasca
4
2
Gelule mai lasa comentariile
2
1
Digurile nu ma intereseaza,dar Marea Neagra este a mea.Mi-au confiscat-o comunistii,acum vreau retrocedarea!
4
2
mare problema
1
2
Nu se regaseste in inventarul niciunei i stitutii asa este in tara asta nunai profesionisti!
7
2
Daca tot nu au proprietar sa le ia cambela sa faca niste blocuri ca si asa a ajuns proprietar pe , cred , jumatate de constanta. Cum dracului oare?.
10
2
poate ne lumineaza si pe noi vreun arhitect cu ce rezona paleta tiganeasca de culori a celor 3 blocuri.
12
1
Penibili si incompetenti
9
1
Vau luato deja inainte Papacostea si brigada lui care umbla cu cocaina si iarba pe digurile alea inca de pe vremea ONTului
9
0
Ia dati o spaga la ABADL sa vedeti ce repede se gaseste proprietarul si rezolvarea.Este cea mai corupta institutie din Dobrogea.Toti fura,toti incaseaza si totul arata deplorabil
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218