REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Dobre, atac la adresa actualului ministru al Turismului: ‘Un incompetent, mai jos decât cifra 0’. Ce spune despre Sevil Shhaideh!

Dobre, atac la adresa actualului ministru al Turismului: ‘Un incompetent, mai jos decât cifra 0’. Ce spune despre Sevil Shhaideh!

Replica API 8 noiembrie 2018 | 11:22 398

Mircea Titus Dobre

Parlamentarul Mircea Titus Dobre este asaltat din toate părțile de către operatorii din turism, cu privire la Legea Turismului. O lege făcută pe genunchi de actualul ministru Bogdan Trif, sau mai bine spus, de fostul ministru al Dezvoltării, constănțenca Sevil Shhaideh, actual consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al premierului, spune Mircea Dobre. Deși, la momentul predării ștafetei, fostul ministru al turismului, Mircea Dobre, a lăsat o lege bine pusă la punct, cu tot ce implică ea, avize și dezbateri cu operatori, actualul ministru a blocat-o. Că nu a făcut mare lucru în mandatul său, spune și Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, care cere demisia lui Bogdan Trif, susțină fiind de Dobre.

Nu a rezolvat nicio problemă importantă în mandatul său, nu ţine cont de părerile mediului de afaceri şi, în consecinţă, ar trebui înlocuit la remanierea Guvernului sau ar trebui desfiinţat Ministerul Turismului, sunt câteva dintre aspectele semnalate de Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în ceea ce-l privește pe Bogdan Trif, ministrul turismului.

Operatorii sunt nemulțumiți de noua lege a turismului, o lege pe care nu au discutat-o și care se bazează pe dezbaterile realizate în mandatul lui Mircea Dobre. Practic, Trif a modificat legea lui Dobre, fără să țină cont de dezbaterile publice din 2017. ”A venit cu un nou proiect de lege al turismului, în condiițe în care, pe 24 august 2017, moment în care eram ministru, am pus în dezbatere publică proietul de lege al turismului.

Și am anunțat dezbaterea publică la nivel național, la care am participat personal, am fost în toată țara. În urma acestor dezbateri finalizate în octombrie 2017, am scos proiectul final, a fost postat pe 11 decembrie 2017 pe site-ul ministerului. Acel proiect respectă toate procedurile, toate avizele obligatorii, a fost trimis în avizare la nivel guvernamental. Când am plecat de la minister, erau 19 avize luate. Ce s-a întâmplat după?

A venit Sevil Shhaideh, l-a chemat pe Trif și a zis că nu-i bună legea. Și a făcut ea legea, că le știe pe toate, deși nu știu dacă a avut vreodată vreo activitate în acest domeniu. Ea a pus legea pe masa lui Trif și a postat-o pe site-ul ministerului. Dar, nici măcar nu a pus-o în dezbatere publică. A informat că asta-i legea, în urma dezbaterilor realizate după 24 august 2017. Adică, ceea ce am făcut eu!

Am primit telefoane, s-au sesizat operatorii economici din turism, s-au făcut adrese scrise zilele trecute. Oamenii spun că nu e normal, ăla e alt proiect de lege, n-are legătură cu cel pe care noi l-am dezbătut. Deci, acest tip (n.red. Bogdan Trif) a creat un haos, nu mai știm care-i legea, ce e bun, ce nu e bun”, a declarat Mircea Titus Dobre. Mai mult, acesta este dezamăgit și arată cu degetul spre Trif în ceea ce privește proiectul de Hotărâre de Guvern privind înființarea Fondului de Garantare a Pachetului de servicii turistice și...lipsa normelor de aplicare, pe care ar fi trebuit să le dea în cel mult 60 de zile după ce s-a votat Ordonanța 2/2018, adică până pe 3 noiembrie a.c., spune Dobre.

”În condițiile în care am lăsat proiectul de garantare a pachetelor de servicii turistice, lege votată și promulgată de președintele României, normele pentru garantare erau făcute 99%, mai trebuia mici corecții, pe care le-am și lăsat, de altfe, trebuia doar introdus în ședința de guvern. A venit Darius Vâlcov n.red. consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă), l-a chemat pe Trif și a spus că el nu vrea fondul de garantare în care statul să fie observator acelui fond de garantare. Păi, statul trebuie să fie, dacă nu e statul se transformă într-un CARITAS. Au schimbat legea și au scos acea ordonanță în luna august, unde au introdus mai multe instrumente de garantare.

N-am nimic împotrivă. Însă, din momentul intrării în vigoare, trebuia, în termen de 60 de zile, să vină cu norme. La ora actuală, nu există ceva funcțional pe garantarea pachetelor serviciilor turistice. Asta înseamnă că ministrul turismului n-a făcut decât să arate o incapacitate de a gestiona o problemă destul de mare a turismului din România, a persoanelor care cumpără aceste pachete, este un incompetent și e mai jos decât cifra 0.

Nu înțelege nimic”, a completat Dobre. Ceea ce-l mulțumește pe politician, în acest moment, este succesul dobândit de operatorii de pe litoral, în acest sezon estival. Datorită voucherelor de vacanță, spune Dobre, a crescut numărul turiștilor. Însă, atrage un semnal de alarmă și spune că, urgent, statul trebuie să vină cu politici care să le ofere operatorilor din turism stabilitatea de care au nevoie pentru a funcționa. ”Ministerul trebuie să realizeze politicile publice. Oamenii au nevoie de o stabilitate. Și asta trebuie să ofere statul, începând de la partea de fiscalitate și până la politici publice. Trebuie să fie o coerență. La ora actuală, nu există coerență”, a conchis Dobre.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dobeheheee este un penibil, vandut catorva hotelieri carora le-a servit interesele - impozit "specific",tva redus, etc si care a facut numai rau turismului. tif nu este competent dar nu este mai rau decat dobre. Doua nulitati psd
0
0
Locala din ovidiu are pe unu ag Aghisan face abuz si este rom si da amenzi abuzive
1
0
Turismul a incaput pe labele soioase ale nomenclaturistilo de partid communist si au fost predate,preluate de urmasii lor,de acelasi soi imputit si nemernic. Cacatii au inteles ca turism inseamna tepuirea celor ce marg in concedii si fara investitii in calitatea serviciilor oferite,romanii sa se multumeasca draculuii cu ce este,ca daca nu,poate o iau si in bot de la chelneri sau patroni. Mentalitatea celor ce se ocupa de turism nu difera de cacatii de la hastag,adica esti cu noi sau iei sticle incendiare in cap. AMinisterele pot face orice,fara oamenii potriviti,e tot degeaba.
3
1
Bai muci in ceai, tu vorbesti, tu, nulitate absoluta? Mars in p---a ma-ti!
11
1
Mafia PSD din turism sluga lui Mazare Radu a furat cu ta su terenuri vile dar DNA ii apara
6
1
Bai nea, ca nu meriti sa-ti spun pe nume. Tu ai tupeul sa il faci incompetent pe actualul ministru? Tu care prin oug 46 ai distrus drepturile unor angajati? Esti penibil rau.
9
1
Dobre,esti penibil.Chiar nu iti dai seama cat de incapabil esti? Nu ai tupeul sa critici pe altcineva,cat timp nu e nimic de capul tau.Ca si om esti un infect.
11
1
dar cine este domnul dobre?
14
1
Va da lectii de profesionalism la toti,!AGARICILOR.
6
8

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272