rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dr. Aneta Tomescu: 'În lupta împotrivei CANCERULUI DE COL UTERIN, vaccinarea anti-HPV și testul Babeș Papanicolau au un rol esențial!'

Aneta Tomescu

Săptămânal, cel puțin două femei sunt depistate cu cancer de col uterin în Constanța. Iar cele mai multe paciente ajung în fața medicului ginecolog când deja boala are simptome, ceea ce înseamnă că este într-un stadiu avansat. Alarmant este și faptul că, în ultimii ani, neoplazia apare din ce în ce mai des la paciente tinere, de 18 – 20 de ani. Dr. Aneta Tomescu, medic șef Secția de Obstetrică Ginecologie 2 a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, a relatat pentru „Replica de Constanța” cât de importante sunt vaccinarea anti-HPV, examinarea citologică Babeș Papanicolau, dar și prezentarea periodică la medic.

La nivelul Uniunii Europene, România se află pe primul loc la incidența cancerului de col uterin în rândul populației. Iar aceasta nu ar trebui să fie doar o informație privind o statistică, ci un semnal de alarmă asupra căruia reprezentantele sexului frumos ar trebui să reflecteze și să ia măsuri. Metode de prevenire și de depistare precoce a bolii sunt, dar nu sunt folosite! Iar un gest simplu poate salva viața!

Săptămânal, cel puțin două femei ajung la ginecolog cu cancer de col uterin, la nivelul Constanței. Numărul este foarte mare, iar la fel de alarmant este și faptul că tot mai multe dintre paciente sunt tinere, la început de viață, având vârste de 18 – 20 – 25 de de ani, după cum a arătat dr. Aneta Tomescu, medic primar obstetrică – ginecologie.

Unul dintre principalii factori care duc la creșterea incidenței cancerului de col uterin în rândul tinerelor este începerea vieții sexuale la vârste fragede. „La ora actuală, își încep viața sexuală foarte tinere, la 15 ani sau chiar și mai devreme, când epiteliul este imatur, nu are mecanism de apărare bine dezvoltat, iar la primul contact sexual captează un HPV (Human Papiloma Virus). Virusl poate sta inactiv și zece ani, fără să apară vreun simptom. Dar în toată această perioadă, se multiplică la nivelul celulelor gazdă, iar la 25 de ani apare un cancer de col uterin cu manifestări clinice”, a afirmat dr. Aneta Tomescu. De altfel, prof. dr. Streinu Cercel explica, la un moment dat, faptul că aproape 80% dintre femei pot să contacteze virusul la primul contact sexual, infecția cu virusul HPV fiind una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din lume!

În aceste condiții, vaccinarea împotriva HPV este foarte importantă, atrage atenția dr. Aneta Tomescu.

„Pentru prevenție, trebuie stimulată vaccinarea împotriva HPV. A existat o campanie națională, dată la care România a primit vaccinul gratuit de la UE întrucât ne clasăm pe locul întâi în Europa la incidența și morbiditatea prin cancer de col uterin. Dar din păcate campania de vaccinare nu a avut efectul scontat, populația a fost reticentă.

Vaccinul rămâne însă principala metodă de prevenție. E drept, niciun părinte nu vrea să creadă că fiica lui începe viața sexuală la o vârstă fragedă, de la 13 -14 ani. Dar una este să își înceapă viața sexuală având vaccinul realizat, cu anticorpi care să o protejeze împotriva HPV, și altceva să nu aibă această protecție! Vaccinarea poate fi realizată de la 9 – 10 ani și, dacă la început se spunea că oferă protecție pentru cinci ani, studiile recente arată că protecția împotriva HPV poate dura între 10 – 15 ani”, a afirmat dr. Aneta Tomescu.

Campania națională de vaccinare anti – HPV, eșuată! În prezent, se văd urmările...

Reamintim că între anii 2008 – 2010, România a realizat o campanie națională de imunizare împotriva HPV. Sau, mai bine spus, a încercat. Au fost achiziționate aproximativ 330.000 de doze de vaccin, dar reacția populației a fost vehement împotrivă. De la suspiciunea testării insuficiente a vaccinului, până la teama de efectele adverse și la suspiciunea că totul nu era decât un experiment al companiilor farmaceutice, dar și la acuzațiile virulente că Ministerul Sănătății „ar da idei” minorelor să-și înceapă viața sexuală, toate au fost folosite ca argumente pentru ca domnișoarele să nu fie vaccinate. Din 2010, din informațiile noastre, responsabilii din Sănătate nu au mai achiziționat niciun tip de vaccin anti-HPV. Se găsește însă, contracost, în farmacii.

Testul Babeș Papanicolau, o „banalitate” ce poate salva viața!

Un alt aspect subliniat de dr. Aneta Tomescu vizează metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin: examenul citologic Babeș Papanicolau. Reprezentantele sexului frumos trebuie să știe că, asemenea altor tipuri de neoplazie, nici cancerul de col uterin nu are simptome în stadiile incipiente. Iar această etapă poate să dureze ani de zile! Adică ani de zile în care o femeie să aibă cancer, dar fără să bănuiască măcar, pentru că nu are niciun simptom care să îi dea de gândit.

În aceste situații, singura posibilitate de a afla din timp și de a acționa rămâne prezentarea periodică la medicul ginecologic, dar, și mai important, realizarea examinării Babeș Papanicolau. O posibilitate pe care femeile din țara noastră o au la îndemână, dar nu apelează la ea. Astfel, femeile cu vârste între 25 și 65 de ani pot realiza testul gratuit, dacă nu au mai beneficiat de această gratuitate în ultimii cinci ani, prin medicii de familie. Dar, din păcate, puține sunt cele care realizează această testare.

„Teoretic, la un an de la infectarea cu HPV apar modificări la examinarea Babeș Papanicolau. Deci, teoretic, debla un an de la debutul vieții sexuale – dacă atunci a avut loc infectarea – și până la 65 de ani – deși, trebuie să menționez, am întâlnit cazuri în care femei peste această vârstă au dezvoltat acest tip de cancer! – se recomandă realizarea acestui examen. În stadiul preclinic, cancerul este depistat doar la testul Babeș Papanicolau.

Se impun niște precizări. Dacă rezultatul testului este suspect, modificat, nu înseamnă neapărat că este vorba despre cancer. Nu. Este o examinarea care încadrează pacienta într-o grupă de risc. Ulterior, urmează colposcopia, adică examinarea colului uterin cu un microscop, pentru depistarea leziunilor suspecte, iar din aceste leziuni se recoltează probe pentru biopsie. Dar nici această examinare nu este concludentă, numai biopsia dă răspunsul”, a explicat dr. Aneta Tomescu.

Când apar simptomele, deja este destul de târziu. Chiar și așa, mai sunt șanse...

În stadiile clinice, când deja leziunile canceroase sunt vizibile și la o banală examinare ginecologică, diagnosticul este pus tot în urma analizării anatomo-patologice.

„În stadiile preclinice pacienta nu resimte simptome. Dar în stadiile clinice deja apar manifestări; apare o secreție vaginală, consistentă, ce poate fi inclusiv gălbuie sau verzuie, cu striuri de sânge, cu un miros neplăcut. Un alt simptom care trebuie să îngrijoreze femeile este sângerarea, fie după contactul sexual, fie după toaleta vaginală. Deja în acest stadiu orice agresiune, cât de mică, asupra colului uterin produce sângerare”, a mai explicat dr. Aneta Tomescu.

Odată pus diagnosticul, metode de a lupta împotriva bolii și a de „învinge” există. E drept, presupune un drum greu, lung, cu radioterapie, chimioterapie și cel puțin o operație dificilă. Dar există sorți de izbândă, iar viața pacientelor poate fi salvată. Există însă și aici o condiționare: cancerul trebuie depistat și tradat din stadiile clinice incipiente, respectiv I și II. În cazul stadiilor III și IV deja îngrijirea este mai degrabă paliativă.

„După stabilirea diagnosticului, boala este stadializată. Este o stadializare clinică, prin consult, dar și una prin rezonanță magnetică, acceptată de oncologi. Coroborate, cele două stabilesc cursul ce va fi urmat. În stadiile I și II există tratament; se începe cu radioterapie externă, după care se poate realiza și radioterapie internă, direct în tumoră. Este vorba despre o ședință de 72 de ore, în care paciente îi sunt inserate ace de cobalt direct în tumoră. Ulterior, cazul este reevaluat și dacă se încadrează în protocoalele ginecologice, urmează operația. Este vorba despre o intervenție chirurgicală dificilă, cu riscuri, dar ce poate salva viața paciente. După operație, probele sunt trimise din nou la anatomie patologică, unde se află dacă tumora s-a sterilizat sau nu. În situația în care ganglionii, extrași în timpul operației, sunt afectați, se impune reluarea radioterapiei sau realizarea de citostatice, în funcție de protocolul oncologilor”, a mai arătat dr. Aneta Tomescu.

Depistat în stadiile incipiente, cancerul poate fi învins, iar pacientele îi pot supraviețui și 20 de ani și peste. Dar chiar și în aceste cazuri, drumul este unul anevoios și ar putea fi evitat numai printr-o examinare Babeș Papanicolau, realizată periodic, astfel încât tratamentul să fie făcut cât mai din pripă.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

Testare GRATUITĂ pentru CANCERUL DE COL UTERIN, la Constanța

Cum poate fi efectuat GRATUIT testul Babeș Papanicolau, în Constanța

Tot mai multe constănţence bolnave de cancer de col uterin. Testul Babeş Papanicolau poate salva vieţi, dar este ignorat!

joi, 21 februarie 20195995
Comentarii

01andreea(4 mar 14:18)
lasati draga adolescentii sa se simta bine, ce aveti cu ei?
04ion(23 feb 07:20)
nu va vaccinati ma, nu va pune nimeni. si asa suntem prea multi pe pamant, mai trebuie sa moara si ceva prosti
22Recunostinta si respect(21 feb 22:44)
Dupa 11 ani si nu numai, multumiri d-nei doctor pentru probitatea si daruirea profesionala, datorita carora sarcina si nasterea s-au desfasurat in conditii de siguranta. Multumiri din partea intregii familii!
17sa te vaccinezi tu fa(21 feb 15:16)
evident ca au un rol esential IN PROLIFERAREA CANCERULUI plus alte BOLI ca BONUS
010unul(21 feb 14:13)
Isi incep viata sexuala la 15 ani ... cand epiteliul este imatur, nu au mecanism de aparare bine dezvoltat. Asta este cauza. Si nu o tratezi cu un vaccin pe care Japonia l-a scos din schema, dupa ce a produs vatamarilor uriase fetelor vaccinate. Stiti, Japonia este tara aceea care se afla la 200 de ani distanta in viitor fata de noi. Solutia este educatia - nu, nu sexuala, ci educatie morala si medicala, ca sa inteleaga exact care pot fi consecintele cand se f..t ca orbetii de la varste mici: boli, infertilitate, suferinta, cancer, moarte, moarte in chinuri ...
114Joy(21 feb 13:08)
Vaccinurile anti-HPV provoaca paralizii, spargerea cheagurilor de sange si alte efecte adverse grave!
614Fulgerica(21 feb 09:52)
Anetoo, cu manichiura din foto ne ranesti pirandele si puradeii, taie unghiile urgent!
mai mult...Sănătate
19 mar 01:31SănătateProgram preventiv pentru depistarea bolilor prostatei, la Hârșova

Spitalul Orășenesc Hârșova desfășoară un program preventiv pentru locuitorii orașului și ai localităților...200

14 mar 00:00SănătateLecție de prim ajutor oftalmologic susținută de medicii de la Mrini Eye Hospital elevilor Liceului Internațional de Informatică454
11 mar 00:37SănătateSemnal de alarmă: numărul MAMELOR MINORE, în creștere la Constanța!1175
11 mar 01:17SănătateRUJEOLA – peste 100 de cazuri raportate în ultima săptămână!

Noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate, în perioada 4 – 8 martie a.c., în țara noastră, potrivit evidenței...512

9 mar 00:07SănătateAmbasada SUA investește 320.000 de dolari în reabilitarea Maternității din Medgidia655
7 mar 09:22SănătateConcurs pentru funcția de medic șef Clinica TBC Osteoarticular Agigea755
4 mar 02:18SănătateLegea salarizării discriminează o parte din salariaţii din sistemul sanitar

O radiografie a efectelor produse de Legea Salarizării, în special în sănătate și asistență socială, arată...1513

4 mar 02:20SănătateEPIDEMIE DE GRIPĂ. Creștere îngrijorătoare a deceselor! Ultima victimă din Constanța: o femeie de 39 de ani1049
27 feb 01:54SănătateInfecţiile respiratorii acute, gripa şi infecţiile respiratorii acute severe în scădere815
27 feb 01:54SănătateVezi Raportul DSP privind decesele la Constanţa din cauza gripei

...843

24 feb 01:33SănătateCazurile de RUJEOLĂ, din ce în ce mai multe!868
22 feb 00:38SănătateSpitalul Municipal Mangalia, implicat într-o campanie pentru depistarea gratuită a afecțiunilor tiroidiene5216
Vremea
7.9°5° - 8.4° marţi, 19 martie 2019
cer seninUmiditate: 80%
Vânt: 6.93 m/s din SE
Presiune: 1018.59 milibari

Loto
6/491421363940
5/4031618232737
joker491012147
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 mar 00:00SportFC Voluntari - FC Botoşani: 2-1

Remiza cu FCSB şi victoria de la Iaşi le-au dat încredere celor de la FC Voluntari, care au urcat pe locul 12, de...123

19 mar 00:00SportFABULOS! Cristina Neagu a intrat în istorie: a fost desemnată pentru a patra oară cea mai bună jucătoare a lumii

Cristina Neagu (30 de ani) a fost desemnată cea mai bună handbalistă a lumii în anul 2018, anunță site-ul...114

19 mar 00:00SportBianca Andreescu: povestea noii senzații din tenis. Mama ei a încercat o afacere cu transporturi, dar a vândut tot după 2 ani. Micul secret pe care îl miroase din borcan

Bianca Andreescu, 18 ani și campioană la Indian Wells, are în spate un istoric de performanțe la junioare. Dar și...188

19 mar 00:00SportSimona Halep a coborât pe locul al treilea în clasamentul WTA

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a coborât o poziţie, de pe doi pe trei, în clasamentul celor mai bune...130

Local
19 mar 01:08LocalDacă vedeți această tânără, SUNAȚI URGENT la Poliție

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia Adinei Ionela Corlățeanu, în vârstă de 18 ani, din...2514

19 mar 01:09LocalAtenție, șoferi! Drumul Tulcea – Ovidiu va fi împânzit de Poliție!

Atenție, șoferi! În ziua de marți, 19 martie a.c, Poliţia Rutieră Tulcea și Poliția Rutieră Constanța...4012

19 mar 01:20LocalAccident rutier în Mamaia: un pieton a fost accidentat GRAV! VIDEO

Cadrele medicale ale SAJ au fost solicitate să intervină, luni, 18 martie, în stațiunea Mamaia, acolo unde, în zona...4645

19 mar 01:34LocalȘoferii s-au întrecut în alcoolemii, în weekend, în Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia, la data de 17 martie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de...297

19 mar 01:33LocalFemeie AGRESATĂ de concubin, în Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție, la data de 16 martie a.c., au fost sesizați de către o femeie, în...495

19 mar 00:50LocalFURTURI din MAȘINI, în Mangalia: autorul a fost PRINS!

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Biroului de...2641

19 mar 01:28LocalAMENZI DE SUTE DE MII DE LEI, date de Poliția Locală, într-o săptămână!

În perioada 11.03.2019-17.03.2019, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au...496

19 mar 01:32LocalÎncă un trofeu în colecția Trupei „Fresh” de la Centrul „Delfinul”

Micuții dansatori de la Centrul de plasament „Delfinul” din Agigea câștigă, de pe peste doi ani, premiu după...176

19 mar 01:30LocalUtilaj forestier FURAT, descoperit în Negru Vodă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - P.T.F. Negru Vodă au descoperit şi indisponibilizat un...636

19 mar 00:58LocalRAZII în Constanța: pasagerii de pe bancheta din spate, FĂRĂ centură, AMENDAȚI!

În conformitate cu Calendarul de Activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (T.I.S.P.O.L.), în perioada 11-17...20280

Politică
19 mar 02:02PoliticăA fost lansată spre consultarea publicului strategia Energetică a României: iată care sunt intenţiile legate de Reactoarele 3 şi 4

Ministerul Energiei, în calitate de elaborator, anunţă publicul interesat asupra elaborării proiectului...427

19 mar 01:39PoliticăLiviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei lui Florin Iordache

Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile de şef al Camerei, pentru perioada 16 - 24 martie, lui Florin Iordache,...197

19 mar 01:38PoliticăVIDEO. Lucrări de reabilitare a trotuarelor de pe bulevardul Tomis

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C.Confort Urban, a reluat lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe...319

19 mar 01:37PoliticăAugustin Lazăr anunţă că îşi depune candidatura pentru încă un mandat la şefia Parchetului General

Augustin Lazăr a anunţat luni că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al Parchetului...193

19 mar 01:36PoliticăRădulescu: Dragnea suferă de o dublă hernie de disc; activităţile de partid nu se amână

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a afirmat luni că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, suferă de o dublă...255

19 mar 00:52PoliticăAviz de la primărie pentru modificarea unui bloc de pe strada Unirii, pentru Sunrise Tours SRL

SC Sunrise Tours SRL continuă investițiile în Constanța. Societatea a obținut autorizația de construire pentru...226

19 mar 01:08PoliticăCampania Curăţăm Constanţa Noastră continuă!

Peste șaizeci de unități de învățământ din oraș și zeci de asociații de proprietari se alătură campaniei...197

19 mar 01:35PoliticăŞerban Nicolae spune că Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor ar trebui să facă şi investigaţii la bănci

Liderul grupului senatorial PSD, Şerban Nicolae, a afirmat luni că analizează posibilitatea modificării Legii pentru...175

19 mar 01:27PoliticăFostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani şi 8 luni de închisoare

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi...451

19 mar 01:59PoliticăRareș Bogdan și-a luat rămas bun de la Realitatea Tv după 7 ani! Ce mesaj le-a transmis fanilor

Rareş Bogdan a părăsit Realitatea TV, unde a lucrat timp de aproape 7 ani, alegând să intre în politică, după...446

Monden
19 mar 18:27MondenTot ce trebuie să ştii despre Premiile Gopo 2019

Marţi, 19 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, va avea loc cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel...103

19 mar 00:00MondenUn an de la moartea lui Andrei Gheorghe. Tatăl perfect pentru patru copii

La 19 martie se împlinește un an de când cunoscutul realizator de radio și de televiziune, Andrei Gheorghe, a spus...118

19 mar 00:00MondenVocea României 2019. Încep preselecțiile pentru noul sezon

Încep preselecțiile de la Vocea României, iar jurații sunt foarte curioși de ce talente vor avea parte anul acesta....98

19 mar 00:00MondenNoi acuzații pentru R Kelly: „A făcut sex cu mama lui Aaliyah“ Dezvăluirile unei foste iubite de-a artistului

Noi acuzații scandaloase îl vizează pe cântărețul R Kelly! O fostă iubită de-a artistului a dezvăluit...106

19 mar 00:00MondenHailey Baldwin a fost rugată să divorţeze de Justin Bieber, spre binele sănătăţii lui mintale

Fotomodelul american Hailey Baldwin a fost rugată să divorţeze de cântăreţul canadian Justin Bieber, spre binele...105

19 mar 00:00MondenProtest la scară largă. O mare casă de modă retrage de la vânzare ţinute inspirate de Michael Jackson

Casa de modă franceză Louis Vuitton a anunţat că va retrage de la vânzare ţinute cu imprimeuri inspirate de...100

19 mar 00:00MondenMaria Tănase, Amalia Rodrigues, Edith Piaf, o triadă de aur propusă de România la Sărbătoarea Francofoniei de la Lisabona

Marele fadist Paulo Braganca va susţine concertul "Edith.Amalia.Maria" în cadrul Sărbătorii Francofoniei care va...97

19 mar 00:00MondenRed Hot Chili Peppers a susţinut un concert la Piramidele din Giza în faţa a peste 10.000 de fani

Trupa californiană Red Hot Chili Peppers a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute un concert la Piramidele din...96

19 mar 00:00Monden„Captain Marvel“ se menţine pe primul loc în box-office-ul nord-american

''Captain Marvel'', primul film din universul Marvel consacrat unei supereroine, se menţine pe prima poziţie a...98

19 mar 00:00MondenChitaristul Dick Dale, pionier al genului surf rock, a încetat din viaţă

Dick Dale, supranumit ''regele chitarei surf'' datorită stilului său muzical deosebit, inspirat, după spusele sale,...106

Mapamond
19 mar 00:36MapamondAtac armat în Olanda

Poliţia olandeză a făcut publică luni fotografia unui bărbat originar din Turcia pe care îl caută în cadrul...1357

19 mar 00:00MapamondPrezidenţiale în SUA în 2020: Donald Trump ironizează pe seama „IQ-ului slab“ al lui Joe Biden

Democratul Joe Biden nu este încă oficial candidat pentru prezidenţialele din 2020 în SUA, dar deja face obiectul...111

19 mar 17:40MapamondFlota Rusiei din Marea Neagră va primi 13 nave echipate cu rachete de croazieră „Kalibr“

Flota rusă din Marea Neagră urmează să fie completată cu 13 nave şi vase noi, dintre care unele vor fi echipate cu...99

19 mar 00:00MapamondTurcia: Închisoare pe viaţă pentru 15 persoane, inclusiv şefi din poliţie, implicate într-un scandal de corupţie

Un tribunal turc a condamnat luni la închisoare pe viaţă 15 persoane, printre care cel puţin patru foşti şefi din...105

19 mar 00:00MapamondFranţa: Emmanuel Macron are în vedere interzicerea completă a manifestaţiilor pe Champs Elysees

Preşedintele francez Emmanuel Macron are în vedere interzicerea completă a manifestaţiilor pe Champs Elysees, după...114

19 mar 00:00MapamondSeulul vizează lansarea în acest an de discuţii cu Phenianul în vederea implementării acordului militar încheiat anul trecut

Ministerul Apărării sud-coreean a anunţat luni că va face demersuri pentru lansarea în acest an de discuţii în...112

19 mar 00:00MapamondAutorul atacurilor din Noua Zeelandă intenţionează să se apere singur

Extremistul australian Brenton Tarrant, inculpat pentru atacurile comise vineri la două moschei din oraşul...106

19 mar 00:00MapamondGuvernul Noii Zeelande şi-a exprimat acordul de principiu pentru înăsprirea legislaţiei asupra armelor

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat luni că executivul său şi-a dat acordul de principiu pentru...100

19 mar 00:00MapamondVladimir Putin vizitează Crimeea, la 5 ani de la anexare

Preşedintele rus Vladimir Putin se va afla luni în Crimeea pentru a participa la marcarea 5 ani de la anexarea acestei...105

19 mar 00:00MapamondSlovacia: Zuzana Caputova a câştigat primul tur al prezidenţialelor, cu 40,6% din voturi

Avocata Zuzana Caputova s-a plasat pe prima poziţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate...110