REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dr. Aneta Tomescu: 'În lupta împotrivei CANCERULUI DE COL UTERIN, vaccinarea anti-HPV și testul Babeș Papanicolau au un rol esențial!'

Dr. Aneta Tomescu: 'În lupta împotrivei CANCERULUI DE COL UTERIN, vaccinarea anti-HPV și testul Babeș Papanicolau au un rol esențial!'

Replica API 21 februarie 2019 | 00:38 1309

Aneta Tomescu

Săptămânal, cel puțin două femei sunt depistate cu cancer de col uterin în Constanța. Iar cele mai multe paciente ajung în fața medicului ginecolog când deja boala are simptome, ceea ce înseamnă că este într-un stadiu avansat. Alarmant este și faptul că, în ultimii ani, neoplazia apare din ce în ce mai des la paciente tinere, de 18 – 20 de ani. Dr. Aneta Tomescu, medic șef Secția de Obstetrică Ginecologie 2 a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, a relatat pentru „Replica de Constanța” cât de importante sunt vaccinarea anti-HPV, examinarea citologică Babeș Papanicolau, dar și prezentarea periodică la medic.

La nivelul Uniunii Europene, România se află pe primul loc la incidența cancerului de col uterin în rândul populației. Iar aceasta nu ar trebui să fie doar o informație privind o statistică, ci un semnal de alarmă asupra căruia reprezentantele sexului frumos ar trebui să reflecteze și să ia măsuri. Metode de prevenire și de depistare precoce a bolii sunt, dar nu sunt folosite! Iar un gest simplu poate salva viața!

Săptămânal, cel puțin două femei ajung la ginecolog cu cancer de col uterin, la nivelul Constanței. Numărul este foarte mare, iar la fel de alarmant este și faptul că tot mai multe dintre paciente sunt tinere, la început de viață, având vârste de 18 – 20 – 25 de de ani, după cum a arătat dr. Aneta Tomescu, medic primar obstetrică – ginecologie.

Unul dintre principalii factori care duc la creșterea incidenței cancerului de col uterin în rândul tinerelor este începerea vieții sexuale la vârste fragede. „La ora actuală, își încep viața sexuală foarte tinere, la 15 ani sau chiar și mai devreme, când epiteliul este imatur, nu are mecanism de apărare bine dezvoltat, iar la primul contact sexual captează un HPV (Human Papiloma Virus). Virusl poate sta inactiv și zece ani, fără să apară vreun simptom. Dar în toată această perioadă, se multiplică la nivelul celulelor gazdă, iar la 25 de ani apare un cancer de col uterin cu manifestări clinice”, a afirmat dr. Aneta Tomescu. De altfel, prof. dr. Streinu Cercel explica, la un moment dat, faptul că aproape 80% dintre femei pot să contacteze virusul la primul contact sexual, infecția cu virusul HPV fiind una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din lume!

În aceste condiții, vaccinarea împotriva HPV este foarte importantă, atrage atenția dr. Aneta Tomescu.

„Pentru prevenție, trebuie stimulată vaccinarea împotriva HPV. A existat o campanie națională, dată la care România a primit vaccinul gratuit de la UE întrucât ne clasăm pe locul întâi în Europa la incidența și morbiditatea prin cancer de col uterin. Dar din păcate campania de vaccinare nu a avut efectul scontat, populația a fost reticentă.

Vaccinul rămâne însă principala metodă de prevenție. E drept, niciun părinte nu vrea să creadă că fiica lui începe viața sexuală la o vârstă fragedă, de la 13 -14 ani. Dar una este să își înceapă viața sexuală având vaccinul realizat, cu anticorpi care să o protejeze împotriva HPV, și altceva să nu aibă această protecție! Vaccinarea poate fi realizată de la 9 – 10 ani și, dacă la început se spunea că oferă protecție pentru cinci ani, studiile recente arată că protecția împotriva HPV poate dura între 10 – 15 ani”, a afirmat dr. Aneta Tomescu.

Campania națională de vaccinare anti – HPV, eșuată! În prezent, se văd urmările...

Reamintim că între anii 2008 – 2010, România a realizat o campanie națională de imunizare împotriva HPV. Sau, mai bine spus, a încercat. Au fost achiziționate aproximativ 330.000 de doze de vaccin, dar reacția populației a fost vehement împotrivă. De la suspiciunea testării insuficiente a vaccinului, până la teama de efectele adverse și la suspiciunea că totul nu era decât un experiment al companiilor farmaceutice, dar și la acuzațiile virulente că Ministerul Sănătății „ar da idei” minorelor să-și înceapă viața sexuală, toate au fost folosite ca argumente pentru ca domnișoarele să nu fie vaccinate. Din 2010, din informațiile noastre, responsabilii din Sănătate nu au mai achiziționat niciun tip de vaccin anti-HPV. Se găsește însă, contracost, în farmacii.

Testul Babeș Papanicolau, o „banalitate” ce poate salva viața!

Un alt aspect subliniat de dr. Aneta Tomescu vizează metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin: examenul citologic Babeș Papanicolau. Reprezentantele sexului frumos trebuie să știe că, asemenea altor tipuri de neoplazie, nici cancerul de col uterin nu are simptome în stadiile incipiente. Iar această etapă poate să dureze ani de zile! Adică ani de zile în care o femeie să aibă cancer, dar fără să bănuiască măcar, pentru că nu are niciun simptom care să îi dea de gândit.

În aceste situații, singura posibilitate de a afla din timp și de a acționa rămâne prezentarea periodică la medicul ginecologic, dar, și mai important, realizarea examinării Babeș Papanicolau. O posibilitate pe care femeile din țara noastră o au la îndemână, dar nu apelează la ea. Astfel, femeile cu vârste între 25 și 65 de ani pot realiza testul gratuit, dacă nu au mai beneficiat de această gratuitate în ultimii cinci ani, prin medicii de familie. Dar, din păcate, puține sunt cele care realizează această testare.

„Teoretic, la un an de la infectarea cu HPV apar modificări la examinarea Babeș Papanicolau. Deci, teoretic, debla un an de la debutul vieții sexuale – dacă atunci a avut loc infectarea – și până la 65 de ani – deși, trebuie să menționez, am întâlnit cazuri în care femei peste această vârstă au dezvoltat acest tip de cancer! – se recomandă realizarea acestui examen. În stadiul preclinic, cancerul este depistat doar la testul Babeș Papanicolau.

Se impun niște precizări. Dacă rezultatul testului este suspect, modificat, nu înseamnă neapărat că este vorba despre cancer. Nu. Este o examinarea care încadrează pacienta într-o grupă de risc. Ulterior, urmează colposcopia, adică examinarea colului uterin cu un microscop, pentru depistarea leziunilor suspecte, iar din aceste leziuni se recoltează probe pentru biopsie. Dar nici această examinare nu este concludentă, numai biopsia dă răspunsul”, a explicat dr. Aneta Tomescu.

Când apar simptomele, deja este destul de târziu. Chiar și așa, mai sunt șanse...

În stadiile clinice, când deja leziunile canceroase sunt vizibile și la o banală examinare ginecologică, diagnosticul este pus tot în urma analizării anatomo-patologice.

„În stadiile preclinice pacienta nu resimte simptome. Dar în stadiile clinice deja apar manifestări; apare o secreție vaginală, consistentă, ce poate fi inclusiv gălbuie sau verzuie, cu striuri de sânge, cu un miros neplăcut. Un alt simptom care trebuie să îngrijoreze femeile este sângerarea, fie după contactul sexual, fie după toaleta vaginală. Deja în acest stadiu orice agresiune, cât de mică, asupra colului uterin produce sângerare”, a mai explicat dr. Aneta Tomescu.

Odată pus diagnosticul, metode de a lupta împotriva bolii și a de „învinge” există. E drept, presupune un drum greu, lung, cu radioterapie, chimioterapie și cel puțin o operație dificilă. Dar există sorți de izbândă, iar viața pacientelor poate fi salvată. Există însă și aici o condiționare: cancerul trebuie depistat și tradat din stadiile clinice incipiente, respectiv I și II. În cazul stadiilor III și IV deja îngrijirea este mai degrabă paliativă.

„După stabilirea diagnosticului, boala este stadializată. Este o stadializare clinică, prin consult, dar și una prin rezonanță magnetică, acceptată de oncologi. Coroborate, cele două stabilesc cursul ce va fi urmat. În stadiile I și II există tratament; se începe cu radioterapie externă, după care se poate realiza și radioterapie internă, direct în tumoră. Este vorba despre o ședință de 72 de ore, în care paciente îi sunt inserate ace de cobalt direct în tumoră. Ulterior, cazul este reevaluat și dacă se încadrează în protocoalele ginecologice, urmează operația. Este vorba despre o intervenție chirurgicală dificilă, cu riscuri, dar ce poate salva viața paciente. După operație, probele sunt trimise din nou la anatomie patologică, unde se află dacă tumora s-a sterilizat sau nu. În situația în care ganglionii, extrași în timpul operației, sunt afectați, se impune reluarea radioterapiei sau realizarea de citostatice, în funcție de protocolul oncologilor”, a mai arătat dr. Aneta Tomescu.

Depistat în stadiile incipiente, cancerul poate fi învins, iar pacientele îi pot supraviețui și 20 de ani și peste. Dar chiar și în aceste cazuri, drumul este unul anevoios și ar putea fi evitat numai printr-o examinare Babeș Papanicolau, realizată periodic, astfel încât tratamentul să fie făcut cât mai din pripă.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

Testare GRATUITĂ pentru CANCERUL DE COL UTERIN, la Constanța

Cum poate fi efectuat GRATUIT testul Babeș Papanicolau, în Constanța

Tot mai multe constănţence bolnave de cancer de col uterin. Testul Babeş Papanicolau poate salva vieţi, dar este ignorat!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
lasati draga adolescentii sa se simta bine, ce aveti cu ei?
1
0
nu va vaccinati ma, nu va pune nimeni. si asa suntem prea multi pe pamant, mai trebuie sa moara si ceva prosti
4
0
Dupa 11 ani si nu numai, multumiri d-nei doctor pentru probitatea si daruirea profesionala, datorita carora sarcina si nasterea s-au desfasurat in conditii de siguranta. Multumiri din partea intregii familii!
2
2
evident ca au un rol esential IN PROLIFERAREA CANCERULUI plus alte BOLI ca BONUS
7
1
Isi incep viata sexuala la 15 ani ... cand epiteliul este imatur, nu au mecanism de aparare bine dezvoltat. Asta este cauza. Si nu o tratezi cu un vaccin pe care Japonia l-a scos din schema, dupa ce a produs vatamarilor uriase fetelor vaccinate. Stiti, Japonia este tara aceea care se afla la 200 de ani distanta in viitor fata de noi. Solutia este educatia - nu, nu sexuala, ci educatie morala si medicala, ca sa inteleaga exact care pot fi consecintele cand se f..t ca orbetii de la varste mici: boli, infertilitate, suferinta, cancer, moarte, moarte in chinuri ...
10
0
Vaccinurile anti-HPV provoaca paralizii, spargerea cheagurilor de sange si alte efecte adverse grave!
14
1
Anetoo, cu manichiura din foto ne ranesti pirandele si puradeii, taie unghiile urgent!
14
6

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920