rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dr. Aneta Tomescu: 'În lupta împotrivei CANCERULUI DE COL UTERIN, vaccinarea anti-HPV și testul Babeș Papanicolau au un rol esențial!'

Aneta Tomescu

Săptămânal, cel puțin două femei sunt depistate cu cancer de col uterin în Constanța. Iar cele mai multe paciente ajung în fața medicului ginecolog când deja boala are simptome, ceea ce înseamnă că este într-un stadiu avansat. Alarmant este și faptul că, în ultimii ani, neoplazia apare din ce în ce mai des la paciente tinere, de 18 – 20 de ani. Dr. Aneta Tomescu, medic șef Secția de Obstetrică Ginecologie 2 a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, a relatat pentru „Replica de Constanța” cât de importante sunt vaccinarea anti-HPV, examinarea citologică Babeș Papanicolau, dar și prezentarea periodică la medic.

La nivelul Uniunii Europene, România se află pe primul loc la incidența cancerului de col uterin în rândul populației. Iar aceasta nu ar trebui să fie doar o informație privind o statistică, ci un semnal de alarmă asupra căruia reprezentantele sexului frumos ar trebui să reflecteze și să ia măsuri. Metode de prevenire și de depistare precoce a bolii sunt, dar nu sunt folosite! Iar un gest simplu poate salva viața!

Săptămânal, cel puțin două femei ajung la ginecolog cu cancer de col uterin, la nivelul Constanței. Numărul este foarte mare, iar la fel de alarmant este și faptul că tot mai multe dintre paciente sunt tinere, la început de viață, având vârste de 18 – 20 – 25 de de ani, după cum a arătat dr. Aneta Tomescu, medic primar obstetrică – ginecologie.

Unul dintre principalii factori care duc la creșterea incidenței cancerului de col uterin în rândul tinerelor este începerea vieții sexuale la vârste fragede. „La ora actuală, își încep viața sexuală foarte tinere, la 15 ani sau chiar și mai devreme, când epiteliul este imatur, nu are mecanism de apărare bine dezvoltat, iar la primul contact sexual captează un HPV (Human Papiloma Virus). Virusl poate sta inactiv și zece ani, fără să apară vreun simptom. Dar în toată această perioadă, se multiplică la nivelul celulelor gazdă, iar la 25 de ani apare un cancer de col uterin cu manifestări clinice”, a afirmat dr. Aneta Tomescu. De altfel, prof. dr. Streinu Cercel explica, la un moment dat, faptul că aproape 80% dintre femei pot să contacteze virusul la primul contact sexual, infecția cu virusul HPV fiind una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din lume!

În aceste condiții, vaccinarea împotriva HPV este foarte importantă, atrage atenția dr. Aneta Tomescu.

„Pentru prevenție, trebuie stimulată vaccinarea împotriva HPV. A existat o campanie națională, dată la care România a primit vaccinul gratuit de la UE întrucât ne clasăm pe locul întâi în Europa la incidența și morbiditatea prin cancer de col uterin. Dar din păcate campania de vaccinare nu a avut efectul scontat, populația a fost reticentă.

Vaccinul rămâne însă principala metodă de prevenție. E drept, niciun părinte nu vrea să creadă că fiica lui începe viața sexuală la o vârstă fragedă, de la 13 -14 ani. Dar una este să își înceapă viața sexuală având vaccinul realizat, cu anticorpi care să o protejeze împotriva HPV, și altceva să nu aibă această protecție! Vaccinarea poate fi realizată de la 9 – 10 ani și, dacă la început se spunea că oferă protecție pentru cinci ani, studiile recente arată că protecția împotriva HPV poate dura între 10 – 15 ani”, a afirmat dr. Aneta Tomescu.

Campania națională de vaccinare anti – HPV, eșuată! În prezent, se văd urmările...

Reamintim că între anii 2008 – 2010, România a realizat o campanie națională de imunizare împotriva HPV. Sau, mai bine spus, a încercat. Au fost achiziționate aproximativ 330.000 de doze de vaccin, dar reacția populației a fost vehement împotrivă. De la suspiciunea testării insuficiente a vaccinului, până la teama de efectele adverse și la suspiciunea că totul nu era decât un experiment al companiilor farmaceutice, dar și la acuzațiile virulente că Ministerul Sănătății „ar da idei” minorelor să-și înceapă viața sexuală, toate au fost folosite ca argumente pentru ca domnișoarele să nu fie vaccinate. Din 2010, din informațiile noastre, responsabilii din Sănătate nu au mai achiziționat niciun tip de vaccin anti-HPV. Se găsește însă, contracost, în farmacii.

Testul Babeș Papanicolau, o „banalitate” ce poate salva viața!

Un alt aspect subliniat de dr. Aneta Tomescu vizează metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin: examenul citologic Babeș Papanicolau. Reprezentantele sexului frumos trebuie să știe că, asemenea altor tipuri de neoplazie, nici cancerul de col uterin nu are simptome în stadiile incipiente. Iar această etapă poate să dureze ani de zile! Adică ani de zile în care o femeie să aibă cancer, dar fără să bănuiască măcar, pentru că nu are niciun simptom care să îi dea de gândit.

În aceste situații, singura posibilitate de a afla din timp și de a acționa rămâne prezentarea periodică la medicul ginecologic, dar, și mai important, realizarea examinării Babeș Papanicolau. O posibilitate pe care femeile din țara noastră o au la îndemână, dar nu apelează la ea. Astfel, femeile cu vârste între 25 și 65 de ani pot realiza testul gratuit, dacă nu au mai beneficiat de această gratuitate în ultimii cinci ani, prin medicii de familie. Dar, din păcate, puține sunt cele care realizează această testare.

„Teoretic, la un an de la infectarea cu HPV apar modificări la examinarea Babeș Papanicolau. Deci, teoretic, debla un an de la debutul vieții sexuale – dacă atunci a avut loc infectarea – și până la 65 de ani – deși, trebuie să menționez, am întâlnit cazuri în care femei peste această vârstă au dezvoltat acest tip de cancer! – se recomandă realizarea acestui examen. În stadiul preclinic, cancerul este depistat doar la testul Babeș Papanicolau.

Se impun niște precizări. Dacă rezultatul testului este suspect, modificat, nu înseamnă neapărat că este vorba despre cancer. Nu. Este o examinarea care încadrează pacienta într-o grupă de risc. Ulterior, urmează colposcopia, adică examinarea colului uterin cu un microscop, pentru depistarea leziunilor suspecte, iar din aceste leziuni se recoltează probe pentru biopsie. Dar nici această examinare nu este concludentă, numai biopsia dă răspunsul”, a explicat dr. Aneta Tomescu.

Când apar simptomele, deja este destul de târziu. Chiar și așa, mai sunt șanse...

În stadiile clinice, când deja leziunile canceroase sunt vizibile și la o banală examinare ginecologică, diagnosticul este pus tot în urma analizării anatomo-patologice.

„În stadiile preclinice pacienta nu resimte simptome. Dar în stadiile clinice deja apar manifestări; apare o secreție vaginală, consistentă, ce poate fi inclusiv gălbuie sau verzuie, cu striuri de sânge, cu un miros neplăcut. Un alt simptom care trebuie să îngrijoreze femeile este sângerarea, fie după contactul sexual, fie după toaleta vaginală. Deja în acest stadiu orice agresiune, cât de mică, asupra colului uterin produce sângerare”, a mai explicat dr. Aneta Tomescu.

Odată pus diagnosticul, metode de a lupta împotriva bolii și a de „învinge” există. E drept, presupune un drum greu, lung, cu radioterapie, chimioterapie și cel puțin o operație dificilă. Dar există sorți de izbândă, iar viața pacientelor poate fi salvată. Există însă și aici o condiționare: cancerul trebuie depistat și tradat din stadiile clinice incipiente, respectiv I și II. În cazul stadiilor III și IV deja îngrijirea este mai degrabă paliativă.

„După stabilirea diagnosticului, boala este stadializată. Este o stadializare clinică, prin consult, dar și una prin rezonanță magnetică, acceptată de oncologi. Coroborate, cele două stabilesc cursul ce va fi urmat. În stadiile I și II există tratament; se începe cu radioterapie externă, după care se poate realiza și radioterapie internă, direct în tumoră. Este vorba despre o ședință de 72 de ore, în care paciente îi sunt inserate ace de cobalt direct în tumoră. Ulterior, cazul este reevaluat și dacă se încadrează în protocoalele ginecologice, urmează operația. Este vorba despre o intervenție chirurgicală dificilă, cu riscuri, dar ce poate salva viața paciente. După operație, probele sunt trimise din nou la anatomie patologică, unde se află dacă tumora s-a sterilizat sau nu. În situația în care ganglionii, extrași în timpul operației, sunt afectați, se impune reluarea radioterapiei sau realizarea de citostatice, în funcție de protocolul oncologilor”, a mai arătat dr. Aneta Tomescu.

Depistat în stadiile incipiente, cancerul poate fi învins, iar pacientele îi pot supraviețui și 20 de ani și peste. Dar chiar și în aceste cazuri, drumul este unul anevoios și ar putea fi evitat numai printr-o examinare Babeș Papanicolau, realizată periodic, astfel încât tratamentul să fie făcut cât mai din pripă.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

Testare GRATUITĂ pentru CANCERUL DE COL UTERIN, la Constanța

Cum poate fi efectuat GRATUIT testul Babeș Papanicolau, în Constanța

Tot mai multe constănţence bolnave de cancer de col uterin. Testul Babeş Papanicolau poate salva vieţi, dar este ignorat!

joi, 21 februarie 20196411
Comentarii

01andreea(4 mar 14:18)
lasati draga adolescentii sa se simta bine, ce aveti cu ei?
04ion(23 feb 07:20)
nu va vaccinati ma, nu va pune nimeni. si asa suntem prea multi pe pamant, mai trebuie sa moara si ceva prosti
22Recunostinta si respect(21 feb 22:44)
Dupa 11 ani si nu numai, multumiri d-nei doctor pentru probitatea si daruirea profesionala, datorita carora sarcina si nasterea s-au desfasurat in conditii de siguranta. Multumiri din partea intregii familii!
17sa te vaccinezi tu fa(21 feb 15:16)
evident ca au un rol esential IN PROLIFERAREA CANCERULUI plus alte BOLI ca BONUS
010unul(21 feb 14:13)
Isi incep viata sexuala la 15 ani ... cand epiteliul este imatur, nu au mecanism de aparare bine dezvoltat. Asta este cauza. Si nu o tratezi cu un vaccin pe care Japonia l-a scos din schema, dupa ce a produs vatamarilor uriase fetelor vaccinate. Stiti, Japonia este tara aceea care se afla la 200 de ani distanta in viitor fata de noi. Solutia este educatia - nu, nu sexuala, ci educatie morala si medicala, ca sa inteleaga exact care pot fi consecintele cand se f..t ca orbetii de la varste mici: boli, infertilitate, suferinta, cancer, moarte, moarte in chinuri ...
114Joy(21 feb 13:08)
Vaccinurile anti-HPV provoaca paralizii, spargerea cheagurilor de sange si alte efecte adverse grave!
614Fulgerica(21 feb 09:52)
Anetoo, cu manichiura din foto ne ranesti pirandele si puradeii, taie unghiile urgent!
mai mult...Sănătate
18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...646

17 iul 00:24SănătateSpitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!1121
17 iul 00:19SănătateÎNGRIJORĂTOR! CREȘTE numărul constănțenilor infectați cu HIV/SIDA!1780
17 iul 00:19SănătateToxiinfecţiile alimentare au 'umplut' Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Atenție mare la alimentele pe care le consumați, spălați-le bine înainte, la fel și mâinile, pentru a reduce...1346

15 iul 01:48SănătateProdusele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr, avertizează OMS493
15 iul 22:47SănătateMalformații cardiace și congenitale, operate la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”405
12 iul 00:35SănătateBătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani

Spitalul Universitar Constanţa nu o mai scoate la liman cu datoriile! Pe de o parte, se confruntă cu popririle pe...2618

11 iul 02:07SănătatePlatforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă542
9 iul 01:28SănătateCentrul de Sănătate Năvodari este preluat de Spitalul Județean Constanța1399
8 iul 00:00SănătateTESTARE GRATUITĂ pentru BOALA CELIACĂ la Constanța!

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten lansează prima Caravană Națională „România fără gluten”,...1088

8 iul 00:41SănătateNăvodari va avea o unitate de îngrijiri persoane vârstnice874
6 iul 23:44SănătateSpecialiştii ISU Dobrogea şi medicii SMURD, sfaturi despre cum să suportaţi mai uşor canicula661
Vremea
25.4°17.6° - 25.4° sâmbătă, 20 iulie 2019
cer seninUmiditate: 41%
Vânt: 4.91 m/s din SE
Presiune: 1018.17 milibari

Loto
6/4941624273741
5/4061920263028
joker151231449
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 iul 00:00SportSimona Halep și Toni Iuruc, noul ei iubit, surprinși ținându-se de mână: cine e partenerul campioanei de la Wimbledon

Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) a revenit recent în țară după două săptămâni magice petrecute la Londra, la...1232

20 iul 00:00SportGigi Becali îl compara pe Ianis Hagi cu Joao Felix și crede că FCSB este mai tare decât Benfica

Patronul de la FCSB a făcut o paralelă cu transferul lui Joao Felix (19 ani), de la Benfica la Atletico Madrid, și a...289

20 iul 00:00SportSimona Halep despre credință: „Fără Dumnezeu nu aș fi putut să ajung aici. Maica Domnului e mereu în gândul meu!”

Simona Halep a primit cea mai înaltă distincție din partea Patriarhiei Române - „Crucea Patriarhală” pentru...295

20 iul 00:00SportDan Petrescu a mitraliat pe toată lumea: „Mă pufnește râsul. N-am făcut nimic bun în ultimii ani. Adversarul e mort, slab și blat când câștigăm”

Dan Petrescu, 51 de ani, s-a dezlănțuit în conferința de presă de vineri, punând din nou tunurile pe cei care au...303

Local
20 iul 01:34LocalDoi șoferi trași pe dreapta de către polițiștii rutieri: unul era sub influența alcoolului, altul fără permis!

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 18 iulie a.c., în jurul orei 17.00, au depistat un...404

20 iul 01:35LocalPrins de polițiști la scurt timp de la comiterea unui furt în Cernavodă

Polițiști din cadrul Secției 6 Rurală Cernavodă, la data de 18 iulie a.c., au observat un bărbat care alerga pe o...784

20 iul 01:33LocalAnchetă în cazul unui tâlhar aflat în arest: i s-a mai probat o faptă

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de tâlhărie, polițiști din cadrul Biroului...376

20 iul 01:20LocalDoi agenți de la penitenciarul Tulcea, 'vizitați' de DIICOT: introduceau telefoane și etnobotanice

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție...1294

20 iul 01:33LocalIPJ Tulcea a primit un aparat care depistează prezența substanțelor interzise

Serviciul Rutier Tulcea a fost dotat cu un aparat care depistează prezența substanțelor interzise, în corpul...694

20 iul 01:40LocalNuclearelectrica sprijină BookLand, pentru dezvoltarea tinerilor

În România numărul elevilor a scăzut cu peste 30% de la Revoluție încoace, 50,000 copii renunțând anual la...263

20 iul 01:24LocalAplicația de prim ajutor a salvamarilor, LANSATĂ la Constanța: informații despre pericole și statistici!

Plaja Zoom Beach a găzduit vineri, 19 iulie a.c., începând cu ora 11:00, lansarea oficială a Sea Status, prima...1048

20 iul 01:31LocalBunuri contrafăcute confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în luna iunie, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul...278

20 iul 01:27LocalALERTĂ la Constanța: un bărbat a DISPĂRUT cu copilul concubinei!

Un bărbat din Constanța a dispărut la data de 15 iulie împreună cu un copil minor (al concubinei). Anunțul a fost...2045

20 iul 01:30LocalExerciţii militare la Capu Midia. Militarii au simulat un atac terestru asupra aparatelor de zbor

Militarii Escadrilei 572 Elicoptere din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu s-au antrenat în Poligonul Complex de...267

Politică
20 iul 01:38PoliticăViorica Dăncilă: „Gabriela Firea nu şi-a anunţat dorinţa de a candida“

Viorica Dăncilă vrea să candideze pentru funcția supremă în stat și să schimbe Palatele: să plece de la...250

20 iul 01:39PoliticăKlaus Iohannis anunță că Emmanuel Macron i-a spus că o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European și că Franța își retrage candidatul

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele...250

20 iul 01:39PoliticăPMP îşi va anunţa candidatul la prezidenţiale până pe 10 august

PMP îşi va desemna candidatul la alegerile prezidenţiale până pe 10 august, a anunţat, vineri, preşedintele...231

20 iul 01:38PoliticăCCR: Problemele constatate nu sunt de natură să determine consecinţe asupra validării/confirmării referendumului

Curtea Constituţională a României arată, în motivarea hotărârii prin care a validat rezultatul referendumului...260

20 iul 01:37PoliticăPintea: Salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent, nu mai este nevoie ca pacienţii să le completeze veniturile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că salariile personalului medical au ajuns la un nivel decent...384

20 iul 01:36PoliticăDan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidențiale al Alianței 2020 USR PLUS. Dacian Cioloș va fi candidatul la funcția de prim-ministru

Președintele USR, Dan Barna, a fost desemnat vineri candidatul comun al Alianței 2020 la alegerile prezidențiale din...247

20 iul 01:28PoliticăSchimbări în conducerea ALDE Constanţa, după analiza rezultatului de la alegerile europarlamentare

În urma analizei efectuate de către Biroul Politic Central al ALDE în baza rezultatelor obţinute la alegerile...911

20 iul 01:34PoliticăTobogane readuse la viaţă şi desene educative pe asfalt, în parcul din Poarta 6

Parcul din Poarta 6 a fost scena pe care zeci de copii de toate vârstele au ținut să-și etaleze talentul în...365

20 iul 01:30PoliticăVicepreședintele ALDE, atac la președinte: 'Zecile de milioane euro cheltuite pentru referendum, le va da înapoi Klaus Iohannis din banii de meditații'

Vicepreședintele ALDE Marian Cucșa a declarat că PNL și USR, prin reacțiile la decizia CCR, încearcă o manipulare...383

20 iul 01:29PoliticăVictor Ponta critică dur Guvernul și PSD: Asta îi interesează doar pe liderii partidului

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că problema prezidențiabilului PSD este una care îi interesează doar pe...411

Monden
20 iul 00:00MondenRăsturnare de situație în cazul prințesei Dubaiului, care a fugit de șeicul Mohammed. Pentru ce se luptă Haya Al Hussein

Prințesa Dubaiului a șocat o lume întreagă, atunci când l-a părăsit pe soțul ei și a fugit cu 39 de milioane de...334

20 iul 00:00MondenAndreea Raicu, tot singură și la 42 de ani. A iubit bărbați celebri și recunoaște ce greșeli a făcut cu ei

Relațiile Andreei Raicu au reprezentat mereu un subiect tabu pentru presă. Vedeta a fost dintotdeauna o persoană...275

20 iul 00:00MondenTotul despre pretențiile mireselor Adelina Pestrițu, Andreea Bălan și Catrinel Sandu

Sezonul nunţilor şi al botezurilor e în plină desfăşurare. Trei vedete de la noi sunt deja în febra pregătirilor...157

20 iul 00:00MondenPaula Seling, victima hackerilor: „Un atac menit să mă discrediteze. Aş vrea să nu mai treacă nimeni prin aşa ceva“

Paula Seling a mărturisit că pagina de Facebook a ei a fost spartă și furată, iar acest lucru a fost realizat...175

20 iul 00:00MondenFiul lui Pavel Stratan a revenit în muzică. Cezar cântă cu Eva, fiica lui Radu Sîrbu ex-O-Zone

Fiul lui Pavel Stratan s-a întors în muzică şi vrea să dea lovitura, la fel ca sora lui mai mare, Cleopatra (16...171

20 iul 00:00MondenLady Gaga s-a instalat deja în casa lui Bradley Cooper din New York?

O asistentă a actorului Bradley Cooper susţine că Lady Gaga s-a instalat deja în secret în apartamentul lui din New...187

20 iul 00:00MondenMichelle Pfeiffer, doborâtă de operaţiile estetice. Cum arată actriţa la 61 de ani

Michelle Pfeiffer a fost înfrântă de botox. Actriţa renumită cândva pentru naturaleţea pe care o afişa îşi...250

20 iul 20:14MondenBran din „Urzeala Tronurilor“, asaltat de fani la terasă în Bucureşti

Actorul britanic de 20 de ani, Isaac Hempstead Wright a fost principala atracţie din centrul capitalei României....188

20 iul 00:00MondenTom Cruise a prezentat imagini din viitorul film ''Top Gun: Maverick'' la Comic-Con de la San Diego

Actorul Tom Cruise a surprins joi publicul prezent la salonul internaţional al benzilor desenate Comic-Con,...152

20 iul 00:00Monden''Lion King'' revine pe marile ecrane într-o nouă formă

Iubitele personaje din "Lion King", una dintre animaţiile celebre scoase de studiourile Disney, revin la viaţă...153

Mapamond
20 iul 00:00MapamondIranul susţine că SUA şi-ar fi doborât, 'din greşeală', una din propriile sale drone

SUA puteau să doboare 'una din propriile' lor drone deasupra strâmtorii Ormuz, a declarat vineri ministrul adjunct de...157

20 iul 00:00MapamondAngela Merkel, îngrijorată de susţinerea Moscovei pentru partidele populiste europene

Susţinerea Moscovei pentru partidele populiste este un ''motiv de îngrijorare'', a declarat vineri Angela Merkel, în...156

20 iul 00:00MapamondUcraina propune Moscovei să-l dea la schimb pe regizorul Oleg Senţov pentru jurnalistul Kiril Vâşinski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus vineri Moscovei să-l dea la schimb pe cineastul ucrainean Oleg...146

20 iul 00:00MapamondArmata iraniană declară că toate dronele sale s-au întors la bază în siguranţă

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate iraniene a declarat vineri că toate dronele ţării s-au întors în...165

20 iul 00:00MapamondVon der Leyen avertizează împotriva aplicării unui tratament inechitabil statelor din Estul Europei

Noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia asupra singularizării statelor UE din...157

20 iul 00:00MapamondPreşedintele Trump asigură că SUA nu au în vedere sancţiuni împotriva Turciei

Preşedintele Donald Trump a declarat joi că Statele Unite nu au în vedere sancţiuni împotriva Turciei, după ce...163

20 iul 00:00MapamondFinlanda a reușit să reducă cu 40% numărul persoanelor fără adăpost

Pe străzile din Helsinki nu vei găsi cutiile de carton, sacii de dormit şi corturile care semnalează prezenţa...149

20 iul 00:00MapamondGermania: Trei bărbaţi reţinuţi, suspectaţi de plănuirea unui atac

Trei suspecţi au rămas vineri în custodia poliţiei după raiduri efectuate în landul Renania de Nord-Westfalia...161

20 iul 00:00MapamondPanică la bordul unui avion pe un aeroport din Moscova: Opt răniţi în timpul evacuării

Opt pasageri au fost răniţi în timpul evacuării de urgenţă din cauza fumului care a umplut cabina unui avion...160

20 iul 00:00MapamondChina: Doi morţi, 18 răniţi şi 12 dispăruţi după o explozie puternică într-o uzină de gaz

Cel puţin doi oameni au murit, 18 au fost răniţi şi 12 sunt daţi dispăruţi în urma unei explozii foarte...144