REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Drogurile la volan şi siropul de tuse, în loc de marijuana, în liceu

Drogurile la volan şi siropul de tuse, în loc de marijuana, în liceu

Replica API 4 martie 2014 | 00:00 615

Cu ce probleme se confruntă societatea:

Cu ce probleme se confruntă societatea:

Tutun, alcool, droguri, medicamente. Toate dau dependenţă. În cazul tutunului, în ciuda efectelor nocive asupra sănătăţii, el nu te scoate din circuitul social. Fumătorii îşi continuă activităţile: merg la serviciu, la şcoală, sunt capabili să aibă grijă de copii etc. În cazul etnobotanicelor în schimb, lucrurile se schimbă radical. Comportamentul consumatorilor se modifică. La fel, şi în cazul consumatorilor de marijuana.

La Constanţa, potrivit statisticilor Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, întocmite cu ajutorul Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, acestea sunt şi drogurile consummate cu predilecţie, în special de tineri: etnobotanicele şi marijuana. "Prevalenţa consumului de droguri în rândul populaţiei de elevi de 16 ani este de 10% la nivel naţional. Este o cifră care ne poate da motive de îngrijorare", susţine comisarul şef Marius Cristian Oprişan. Din acest motiv, şeful Centrului Antidrog insistă asupra necesităţii dialogului între generaţii şi reaminteşte că serviciile oferite de centru sunt gratuite şi confidenţiale (detalii: LINK).

În afară de substanţele mai-sus amintite, de-a lungul timpului tinerii au dat dovadă că, dacă nu pot avea acces la droguri, ei reuşesc să obţină surogatul cu efecte similare etnobotanicelor. Spre exemplu, la Liceul de Artă din Constanţa a existat un caz, acum câţiva ani, de tineri care se drogau cu sirop de tuse. "În cantităţi mari, siropul respectiv, care conţine o anumită substanţă, le crea aceleaşi efecte ca şi marijuana sau etnobotanicele", spun specialiştii. O altă substanţă cu care se presupune că s-ar droga tinerii de la malul mării este "drogul violului" sau ecstasy lichid (GHB - acidul gama hidroxibutiric). Partea proastă este că el nu poate fi depistat uşor. "Îţi poţi da seama că este vorba despre acest drog dacă persoana respectivă acuză pierderi de memorie. Sau, prin test ADN din firul de păr", spun specialiştii. Cu alte cuvinte, un test costisitor, la fel cum se dovedesc şi cele pentru stabilirea consumului de droguri în cazul celor care provoacă accidente. "Au fost accidente teribile, cu tineri şoferi care şi-au pierdut viaţa, pe fondul consumului de alcool. În cazul acestora, medicii legişti fac necropsia şi stabilesc alcoolemia. Posibilul consum de droguri nu mai este verificat pentru că... asta solicită alte cheltuieli suplimentare. Se poate face şi verificarea pentru consumul drogurilor dacă, să spunem, solicită aparţinătorii decedatului, ceea ce este puţin probabil. Însă, dacă s-ar face astfel de teste, probabil că în cazul unora s-ar depista, pe lângă consum de alcool, şi consum de droguri, fapt care ar putea fi un semnal de alarmă în rândul părinţilor", au spus, la rândul lor, poliţiştii. Vom reveni.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272