REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Dumitru Buzatu a fost agățat de DNA cu ajutorul omului său de casă, Emil Savin

Dumitru Buzatu a fost agățat de DNA cu ajutorul omului său de casă, Emil Savin

A.F. 23 septembrie 2023 | 14:34 4290

Dumitru Buzatu a fost agățat de DNA cu ajutorul omului său de casă, Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și regele asfaltului. Acesta controlează, prin fiicele sale, firma Soragmin și este unul dintre loialii lui Buzatu. Cei doi buni amici s-au certat rău de o vreme, după care Buzatu a pus gând rău contractului câștigat de Farmazon. 

Dumitru Buzatu a fost agatat de DNA cu ajutorul omului sau de casa, Emil SavinEmil Savin, cunoscut ca și Farmazon, foto: vasluianul.ro

Șeful CJ a solicitat mită lui Farmazon, au relatat surse apropiate omului de afaceri Farmazon, scrie Libertatea

Atunci, Farmazon l-a denunțat și l-a mobilizat și pe asociatul său clujean  să-l susțină pentru flagrantul organizat de DNA. 

„Buzatu a insistat să primească banii. Farmazon l-a chemat la pescuit la baza lui piscicolă de pe Valea Prutului. Buzatu a venit acolo ca să pescuiască și la plecare a primit banii. Farmazon e cel care i-a pus banii în portbagaj, iar apoi Buzatu a fost oprit de DNA”, a explicat un apropiat al omului de afaceri. Informațiile sunt corelate cu surse judiciare.

Legătura țesută vreme de trei decenii între afaceri și politică a explodat, vineri noapte, în reședința celui mai sărac județ al României, Vaslui, dar intriga a început vineri dimineață, pe Valea Prutului, la baza de pescuit de la Cârja, foarte aproape de granița cu Republica Moldova. Baza îi aparține omului de afaceri Emil Savin, cunoscut drept Farmazon.

Farmazon a devenit rege al asfaltului sub guvernarea locală perenă a lui Buzatu

Patronul uneia dintre cele două firme ale asocierii care l-a denunțat pe Dumitru Buzatu este Emil Savin, cel omni cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon. El a fost șofer al șefului de CAP de la Murgeni, imediat după revoluția din 1989, apoi a intrat în afaceri.  

”Prin sprijinul politic al lui Buzatu”, spune un om politic local social-democrat, Savin a devenit unul dintre mogulii județului, proprietar al companiei Transmir, abonată la lucrări publice sub mandatele lui Dumitru Buzatu.

Dumitru Buzatu a fost agatat de DNA cu ajutorul omului sau de casa, Emil SavinDumitru Buzatu

Familiile lui Buzatu și Farmazon, în PSD

Dumitru Buzatu a devenit un model pentru Farmazon și prin felul în care s-a extins și și-a consolidat legăturile în politică. 

Soția lui Buzatu, Gabriela, a devenit parlamentar PSD, iar băiatul, Tudor, a ajuns consilier în Guvernul României, în administrația PSD a lui Marcel Ciolacu. 

După acest prototip a evoluat și Farmazon. Ginerele omului de afaceri, Eduard Popică, a ajuns politician PSD, prefect în perioada lui Liviu Dragnea și acum parlamentar social-democrat. 

S-au certat de la „un drum strategic”

Surse din rândul autoritățile locale oficiale au explicat pentru Libertatea că relația dintre Dumitru Buzatu și Emil Savin s-a deteriorat odată cu ultima mare achiziție câștigată de compania controlată de omul de afaceri.

Investiția este realizată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu o valoare de peste 200 de milioane de lei, a început în 2017, iar anul acesta, la finele lunii iunie, ar fi trebuit finalizată integral. Potrivit datelor publice, oferite de CJ Vaslui, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru lotul 1 și 2 al drumului strategic a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA), respectiv 20.289.528,96 lei (fără TVA). Iar pentru lotul 3 Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA). 

Sorgamin și o firmă din Transilvania intră în conflict cu Buzatu

La începutul acestui an, Dumitru Buzatu a anunțat într-o ședință de consiliu județean că firma constructoare, Sorgamin, a denunțat contractul, motivând scumpirea materialelor de construcție. 

”Buzatu motiva că lucrările sunt proaste. A dispus o expertiză, iar un expert agreat de el, a motivat că lucrarea nu e conformă. Savin a cerut o contraexpertiză, iar Buzatu l-a obligat să o facă cu același expert care inițial a stabilit că lucrarea nu este conformă. 700.000 de lei a fost prețul plătit de Savin expertului agreat de Buzatu pentru ca, la contraexpertiză, să susțină că, de fapt, lucrarea este conformă”, au explicat sursele Libertății. 

După efectuarea contraexpertizei, Consiliul Județean Vaslui a deblocat o parte din plăți către societatea controlată de Savin. Pentru deblocarea restului de sumă, Buzatu i-ar fi cerut omului de afaceri mita de 1,25 de milioane de lei. A fost momentul în care, Emil Savin, ar fi decis să nu mai renunțe presiunilor și să îl denunțe la DNA.

Dumitru Buzatu a fost agatat de DNA cu ajutorul omului sau de casa, Emil Savin

La pescuit pe Valea Prutului

Farmazon deține o bază piscicolă la Cârja, Murgeni, la 80 de kilometri de reședința de județ. Acolo unde are și locuința omul de afaceri. Localitatea se află pe Valea Prutului, foarte aproape de granița cu Republica Moldova.

”Banii îi fuseseră ceruți, săptămâna trecută lui Farmazon, de către Buzatu. Șeful CJ a insistat să primească dacă vrea să-i deblocheze restul de datorie”, a povestit o sursă la curent cu lucrările publice efectuate pe drumul realizat de Farmazon și firma din Cluj.

Buzatu a venit la pescuit împreună cu băiatul său, Tudor, cu șefa de cabinet, Ana Obreja, și cu directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. 

„Farmazon e cel care a pus banii în portbagaj. Buzatu a primit banii, iar apoi a fost oprit de DNA”, a explicat un apropiat al omului de afaceri.

Farmazon, cercetat de DNA

SC Transmir SRL Zorleni, firma patronată de Emil Savin, a fost acuzată în trecut de DNA că a fraudat fondurile europene alocate pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor din judeţ. Procurorii DNA au stabilit prejudiciu la peste 1.000.000 de lei. 

Societatea și directorul tehnic au fost condamnați în 2018 pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi participaţie improprie la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.  

Emil Savin, zis ”Farmazon” nu a putut fi contactat. Ginerele său, deputatul PSD Eduard Popica nu a dorit să facă nicio declarație, precizând că în aceste zile nici nu se află în Vaslui, ci în județul Brașov.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da ce ai cu el? de alalalt de ce nu zici nimic lovitear cancerul sa te loveasca. sa ii aresteze pe amandoi si sa ii bage in celula cu tine. si noi sa ne pisam pe voi
3
0
Am credit de la banca din 2007, 40.000 euro si luna trecuta am fost sa vad cat mai am de achitat- 31.000 euro iar excrocul asta ia 250.000 euro pe o hartie? Aloooo statul roman, verificati toti politicienii, primarii, neamurile lor si o sa achitati toata datoria externa a Romaniei din banii lor nedeclarati, picturi, ceasuri, vile, iahturi, masini, hoteluri. Auzi ma, copiii lor beau sampanie cu roaba de 40.000 euro intr-o seara si altii platesc toata viata rate.
3
0
FARMAZON sa iti TRAG MULTA MWYE PA BON FARMAZON GAOZA DA KARTON!!
1
4
De asta o să votez Noua Dreaptă, lege si ordine iar cei ca Buzatu la canal.
1
3
Saraca Romania care dupa 1990 a fost si este ocupata de hotzi lucru recunoscut de toata lumea iar cand este prins unul dintre mari hotzi el se intreaba de cine a fost lucrat tocmai pentru ca tozi sunt la fel si atunci hotzul prins nu este surprins ca a fost prins luand mita sau ca i sau gasit furturi cu acte de milioane de euro pentru ca el penalul asta a facut de zeci de ani,tot asha cum faceau si altzi colegi de-ai lui politicieni din toate partidele care au fost la putere dupa 1990,ci dece dintre sutele de profitori ai libertazi la furat din Romania tocmai el a fost saltat si tot ashtia ne spun ca Romania este un stat de drept si democratic,nu ma Romania este patria hozilor,o tara distrusa din interior de reprezentanzi politici in primul rand sprijinitzi de politzie,securitate si celelalte structuri ale statului cu atribuzii de control si justizie bineintzeles oameni pe care politicieni i-au mituit din bani tari dandule astora prin lege niste drepturi exagerat de mari si nemeritate.
4
0
Ce increngaturi…E timpul s-o tai de pe aici,pentru binele copilului meu
10
0
Nea Mitica nu cadea daca nu era vandut. Stia sa se pazesca. A fost comandantul securitatii Vaslui. Asta inainte de fsn, pdsr, psd adica baroneala. N-o sa faca mult. Ramane cu ce a furat.
12
1
E clar ca si Farmazon asta nu era la prima spaga pe care o dadea! O spaga de un sfert de milion de euro,marea vreun angajator din Romania fondul de salarii cu banii astia sau dadea vreo prima angajatilor?
14
0
E distrus si Mazare, are cancer
12
0
Între prieteni așa ceva nu se face oricât de mare ar fi lăcomia. Cu un prieten mergi și la câștig și la pierderi. E ciudat ca turnatorul i-a pus banii în portbagaj. pare forțare!
11
7
Dacă se face un control la toți șefii de consilii județene și toți primarii iese bubuială pe lovele terenuri case și apartamente Mulți nu pot justifica averile
20
1
Cumetreii , fini , nepoti , gineri , sotii si au dat de la unul la altul . La fel este si in Constanta un oras al neamurilor ciuati prin Primarie de pe vremea lui Mazare , la consilui local si judetean, in toate regiile de stat . Problema este ca nu stau in banca lor isi mai si dau cu parerea in lucruri de care nu au habar nu au pregatire dar conduc oameni capabili si nu ii lasa sa isi fac treaba pt care au invatat ani de zile . Mai nou isi iau si diplome de doctori deoarece la Universitatea Ovidius o institutie unde prostituatele isi fac veacul seara pe Aurel Vlaicu chiar in curtea plina de prezervative in parcarea Universitatii , diplomele se dau cum se dau si uite asa pilosii ajung si doctor . Singura bucurie este cand un pilos de la primarie merge la un doctor care si a luat diploma pe pile , ca astia au si nas pe sus si merg pe recomandari de fapt ambaleaza cacatul in foita de ciocolata
17
1
În țara dacilor bruneți doar proștii nu fura
13
3
Și eu am ciordit grav sa ajung prim ministru
10
3

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436