REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Efectele mai puțin cunoscute ale colesterolului mărit

Efectele mai puțin cunoscute ale colesterolului mărit

Replica API 14 decembrie 2020 | 18:08 1095

Pericolul cardiac la care colesterolul "rău" (LDL) mărit ne predispune este cel mai cunoscut efect dăunător al acestuia, însă nu este singurul. Colesterolul mărit are o serie de alte efecte nedorite asupra organismului, însă mai puțin cunoscute.

Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat și răspândită în tot organismul. Acesta permite, de asemenea, organismului să producă vitamina D, anumiți hormoni precum și fiere. În jur de 25% din cantitatea de colesterol din organism provine din alimentele consumate, în special din cele de origine animală, scrie doc.ro.

Colesterolul circulă în organism prin lipoproteine. Există două tipuri de lipoproteine: lipoproteine cu densitate mică (colesterolul LDL) și lipoproteinele cu densitate mare (colesterolul HDL). Colesterolul care atinge valori mari se depune, în timp, pe pereții interiori ai arterelor și de aceea cauzează probleme cardiovasculare.

Pe de altă parte, însă, colesterolul provoacă și alte probleme de sănătate, cum ar fi:

Probleme de natură digestivă – colesterolul mărit creează dezechilibru la nivelul bilei, cauzând calculi biliari. Potrivit medicilor, în jur de 80% dintre calculii biliari apar că urmare a colesterolului mărit.

Depozitele de pe artere pot bloca, de asemenea, circulația sanguină de la nivelul rinichilor și stomacului. Sindromul ischemic intestinal poate apărea dacă se produce un blocaj în arterele care transporta sângele către intestine. Simptomele acestui sindrom sunt: dureri abdominale, greață, vărsături și prezența sângelui în scaun.

Alzheimer – studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală că există o legătură între colesterolul mărit și apariția Alzheimerului. Apolipoproteina E (apoE) este o proteină care joacă un rol important în distribuirea colesterolului în organism. De asemenea, apolipoproteinele cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Splina mărită – în faze avansate, nivelul ridicat de colesterol poate cauza dureri puternice de stomac. Asta pentru că, pe lângă depozitele de pe artere, colesterolul mărit poate cauza depozite de grăsime și pe splina. Depozitele de grăsime de la nivelul splinei pun presiune pe celelalte organe din cavitatea abdominală, cauzând dureri puternice.

Colesterolul mărit pune sănătatea pacientului în pericol, așa că acesta trebuie să facă tot posibilul pentru reducerea valorilor colesterolului, începând de la urmarea unui tratament medicamentos (la recomandarea medicului specialist) și până la schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare.

Pentru reducerea colesterolului, pacientul trebuie să adopte o dietă sănătoasă, pe baza de grăsimi sănătoase. Alimentele procesate, zaharurile și produsele bogate în grăsimi nesănătoase ar trebui evitate de către persoanele care au probleme cu colesterolul.

O dietă săracă în grăsimi săturate, potrivită pentru cei care au colesterolul mărit, nu ar trebui să includă mai mult de 7% calorii care provin din grăsimi săturate. De asemenea, nu ar trebui să conțînă mai mult de 200 de miligrame de colesterol.

De asemenea, pentru prevenirea problemelor, cei cu colesterolul mărit trebuie să renunțe complet la fumat.

Sportul și stilul de viață activ sunt, de asemenea, importante pentru reducerea colesterolului mărit. Kilogramele în plus trebuie și ele eliminate. Specialiștii sunt de părere că 30 de minute de activitate fizică, pe zi, sunt mai mult decât suficiente pentru reducerea colesterolului și a trigliceridelor din sânge. În cazul în care condiția fizică nu permite sporturi foarte solicitante, plimbările alerte sau pilatesul și yoga sunt activități recomandate.

Valorile mari ale colesterolului îți cresc riscul de a dezvoltă alte boli

În funcție de vasele de sânge care sunt îngustate sau blocate din cauza depozitelor de colesterol, există anumite boli în cazul cărora crește riscul de a le dezvoltă, pe viitor:

Boală arterială coronariană (cunoscută și drept cardiopatie ischemică) - Principalul risc asociat cu hipercolesterolemia sunt bolile coronariene. Nivelul colesterolului din sânge are de-a face cu riscul tău de a dezvoltă o afecțiune de acest gen. Dacă valorile colesterolului cresc prea mult, acesta se depune pe pereții arterelor tale (ateroscleroza).

Accident vascular cerebral - Un AVC are loc când un vas de sânge care transporta oxigen și nutrienți la creier este blocat sau se rupe. Dacă fluxul sanguin către creier este redus sau întrerupt, poate rezultă un accident vascular cerebral.

Boală arterială periferică - Hipercolesterolemia a fost, de asemenea, asociată cu riscul de boală arterială periferică, termen care se referă la bolile vaselor de sânge aflate în exteriorul inimii și creierului. Depunerile de colesterol de pe pereții arterelor pot afecta circulația sângelui, în principal în arterele care duc la picioare și labele picioarelor. Și arterele rinichilor pot fi afectate.

Diabet de tip 2 - Este o altă boală asociată cu hipercolesterolemia, deoarece diabetul poate să influențeze diferitele valori ale colesterolului. Pacienții cu diabet tind să aibă trigliceridele crescute, un nivel scăzut al colesterolului bun (HDL) și uneori valori crescute ale colesterolului LDL.

Hipertensiune - Tensiunea arterială mare și hipercolesterolemia sunt, de asemenea, strâns legate. Când arterele se întăresc și se îngustează din cauza aterosclerozei, inima trebuie să se contracte și mai mult pentru a pompă sânge prin interiorul acestora. Drept rezultat, presiunea sângelui (tensiunea arterială) are valori anormal de mari.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272