REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Elan Schwartzenberg mai are o șansă să primească 100.000 de euro de la Cozmin Gușă

Elan Schwartzenberg mai are o șansă să primească 100.000 de euro de la Cozmin Gușă

Replica API 2 aprilie 2022 | 00:19 1424

Elan Schwartzenberg s-a judecat mai bine de doi ani cu analistul politic Cozmin Gușă, după ce acesta din urmă l-ar fi defăimat public. În noiembrie anul trecut, magistrații i-au respins lui Schwartzenberg acțiunea prin intermediul căreia îi cerea lui Gușă 100.000 de euro. Deși, inițial, magistrații au anunțat că soluția este definitive, acum, ce să vezi?! Decizia poate fi atacată. Judecătorii au îndreptat eroarea material în februarie a.c. definitiv.

În 2019, Schwartzenberg l-a dat în judecată pe analistul politic Cozmin Guşă, pe motiv că a afirmat, la postul tv pe care îl deține, că „adevăratul triunghi infracțional este Dragnea-Mazăre-șeful Elan Schwartzenberg, care astăzi este fugar”. Schwartzenberg îi cerea lui Guşă daune morale de 100.000 de euro şi publicarea viitoarei hotărâri a instanţei pe patru site-uri de ştiri. Omul de afaceri s-a arătat deranjat de comentariile analistului politic, cu atât mai mult cu cât susținerile acestuia au fost preluate de mass-media. Schwartzenberg a deschis acțiune în răspundere delictuală, solicitând obligarea lui Gușă la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul nepatrimonial cauzat, obligarea, pe cheltuiala sa, la publicarea dispozitivului hotărârii în 4 cotidiene/site-uri de știri în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a acesteia, și la plata sumei de 100.000 euro. Pe font, magistrații Tribunalului București i-au respins acțiunea lui Elan Schwartzenberg, însă nu a fost definitivă, așa că a formulat recurs.

Cozmin Gușă

Pe 3 noiembrie, Curtea de Apel București a respins apelul, decizia rămânând definitivă… doar câteva luni, pentru că în martie, judecătorii Curții de Apel București au îndreptat eroarea material, în sensul menţionării că hotărârea este supusă căii de atac a recursului în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs putând fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti, şi al înlăturării menţiunii că hotărârea este definitivă.

Așadar, Cozmin Gușă nu a scăpat și mai are de trecut un hop, la Curtea Supremă. Instanța de aici va pronunța o decizie definitive…. De data aceasta, fără îndreptări erori materiale.

Cozmin Gușă nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

De ce au respins judecătorii acțiunea afaceristului

Judecătorii au apreciat că Gușă a adus la cunoștința opiniei publice, prin intermediul presei, informații ce se încadrează în noțiunea de “judecăți de valoare”, în contextul dosarelor penale în care a fost cercetat afaceristul. În ceea ce privește afirmația că ar fi fost „condamnat penal”, acesta este o informație inexactă, a constatat instanța, astfel că afirmația nu are greutatea pentru a produce o vătămare și nu poate produce un efect major în rândul publicului, de natură a afecta reputația omului de afaceri. Cât despre afirmația referitoare la faptul ca ar fi acuzat, potrivit „documentelor procurorilor”, „dacă nu de uciderea numitului Codruț Marta, oricum de dispariția acestuia”, tribunalul a reținut că, anterior intervenției lui Gușă din data de din mai 2019, existau informații în presă cu privire la acest subiect încă din luna martie 2016, astfel că nu se poate reține că vătămarea dreptului la imagine s-a produs prin afirmația analistului politic cu privire la acest aspect.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu a castigat copilul meu?!!!
0
0
Codrut Marta a fost ascuns de SRI, nu a fost ucis de nimeni, asa cum nici Elodia Ghinescu nu a fost ucisa de fostul ei sot, politistul Cioaca, ci a fost ascunsa tot de SRI. Astea sunt regulile lor !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212