REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Electrocentrale Constanţa, la mâna ANAF! Nu poate pune în executare o hotărâre judecătorească, din cauza sechestrului

Electrocentrale Constanţa, la mâna ANAF! Nu poate pune în executare o hotărâre judecătorească, din cauza sechestrului

Replica API 2 noiembrie 2018 | 00:00 594

Credeați că ”datoriile istorice” puse în sarcina RADET Constanța, de către Electrocentrale Constanța, reprezintă principala problemă a societății? Ei bine, nu-i deloc așa! În acest moment, societatea de care ar trebuie să-i fie teamă este Nefermin SRL, cu sediul în Ovidiu. CET este datoare vândută companiei din Ovidiu, în urma unei tranzacții ce a avut loc în 2007.

Electrocentrale Constanța este obligată de instanțe să purceadă la încheierea unui contract de vânzare cumpărare a unor terenuri din incinta CET Ovidiu, însă acest lucru nu este posibil pentru că respectivele bunuri se află sub sechestru, la cererea ANAF. Mai mult, Electrocentarle Constanța trebuie să plătească daune de 384.654,20 lei pentru acoperirea prejudiciului suferit, dar și penalități în valoare de 500 lei pe zi de întârziere, începând cu data de 17.10.2017.

Electrocentrale Constanța trebuie să execute o hotărâre rămasă definitivă și irevocabilă, însă nu are cu ce! Terenurile pe care ar trebui să le vândă societății Nefermin, sunt sub sechestru! Până când acesta nu va fi ridicat, CET nu va putea onora obligația.

Iar, în acest sens, trebuie să plătească 500 de lei pe zi penalități de întârziere, plus un prejudiciu uriaș! Când a început totul? Consiliului de Administratie al Electrocentrale Bucuresti S.A., în 2007, a avizat vânzarea terenurilor aferente CET Ovidiu, către Nefermin SRL, iar Adunarea Generală a Acționarilor Electrocentrale București S.A. a aprobat vanzarea către Nefermin SRL a următoarelor terenuri aferente CET Ovidiu: Trupul I, lot 1, in suprafață de 163.222,52 mp, suprafață de 2.280 mp ocupată de Lutramor SRL; Trupul II, în suprafata de 16.099,48 mp; Trupul IV, în suprafata de 1.151,01 mp.

În baza acestor aprobari, s-au purtat negocieri cu Nefermin SRL în vederea vânzării terenurilor, dar acestea au eșuat ca urmare a oferirii de către Nefermin SRL a unui preț mult prea mic, situat sub evaluarile realizate la solicitarea societatii de catre evaluatori autorizati. În acest context, prin cererea de chemare in judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, reclamanta Nefermin SRL a solicitat instantei, în contradictoriu Sucursala Electrocentrale Constanța, obligarea celei din urmă la indeplinirea obigațiilor născute din contractul de vânzare-cumpărare a mijloacelor fixe ce compun obiectivul energetic CET Ovidiu; obligarea paratelor la plata daunelor cominatorii de 10.000 lei pentru fiecare zi de întârziere de la data pronunțării hotărârii și până la data încheierii contractului de vanzare cumparare.

În 2012, instanța a admis cererea formulatî de reclamanta Nefermin SRL, obligând Electrocentrale sä perfecteze actele de instrăinare pentru suprafețele de teren aferente CET Ovidiu la pretul de 418.722 Euro și să plătească daunele cominatorii solicitate. Impotriva acestei hotărâri a formulat apel Electrocentrale, cale de atac respinsă în 2014 de Curtea de Apel Constanta. Împotriva acestei decizii, potrivit rolli, a formulat recurs, iar ICCJ a admis recursul, cu consecința modificării deciziei recurate în sensul admiterii apelului și al schimbarii în parte a sentintei nr. 1533/18.04.2012 prin inlăturarea dispoziției privind obligarea societății la plata daunelor cominatorii.

Prin aceeași decizie, Instanta Suprema a menținut celelalte dispozitii ale sentintei atacate. În aceste condiții, la data de 02.12.2014 a rămas irevocabilă soluția pronunțata de Tribunalul Constanta în sensul ca Electrocentrale să perfecteze actele de instrăinare pentru suprafața de teren de 341.673,59 mp aferenta CET Ovidiu la pretul de 418.722 Euro, de valoarea contabilă a respectivelor suprafete de teren este de 31.169.667,96 lei.

Creditoarea Nefermin SRL a ales să își valorifice dreptul de creanță deținut, dar și acordarea de către Electrocentrale a unei penalități de 500 lei zi pentru fiecare zi de întârziere, dar și la plata de despăgubiri. Între timp, ANAF a pus sechestru pe bunurile Electrocentrale, în contul unor datorii exorbitante la stat. Iar tranzacționarea nu a putut avea loc.

În 2016, un executor a comunicat Electrocentrale să se conformeze dispozițiilor cuprinse sentința civilă, în sensul de a proceda la perfectarea actelor de instrăinare pentru terenurile mai sus indicate. În același timp, SC Nefermin a chemat, din nou, în jduecată societatea, pentru obligarea la plata unei penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere în executarea obligației de a vinde; obligarea la plata de despăgubiri în cuantum de 384.654,20 lei pentru acoperirea prejudiciului suferit de Nefermin SRL ca urmare a neexecutarii obligatiei impuse prin hotărârile judecătoresti indicate. În octombrie 2017, Judecătoria Constanța a dispus aplicarea unei penalități de 500 lei/zi de întârziere începând cu data de 17.10.2017 și până la data executării obliganei prevazute in titlul executoriu.

Electrocentrale a cerut ANAF să-i ridice sechestrul

În aceste condiții, Electrocentrale a solicitat către ANAF să comunice că este de acord cu ridicarea măsurilor asiguratorii ce grevează terenurile aferente obiectivului CET Ovidiu în vederea acordarii posibilității de a se conforma obligațiilor stabilite prin hotărâre judecatorească definitivă și irevocabilă, urmând ca prețul obținut din vânzarea terenurilor-418.700 Euro-să fie platit direct în contul datoriei la fondul de risc. ANAF n-a fost de acord cu ridicarea sechestrului.

I-a pus în vedere societății ca se află în imposibilitate de a da curs solicitării privind ridicarea sechestrelor instituite asupra terenurilor obiectivului CET Ovidiu, intrucât obligațiile bugetare reprezentând fondul de risc nu au fost achitate. Fapt pentru care Electrocentrale a deschis acțiune în instanță. Și a pierdut, în august a.c. Recent, a fost înregistrată la Curtea de Apel cererea de recurs.

Dacă și această instanță va respinge acțiunea CET, atunci societatea se va afla în imposibilitatea de a executa o hotărâre judecătorească definitivă, iar cuantumul penalităților pentru neexecutarea acesteia va crește de la o zi la alta.

SC Nefermin este deținută de Lucien Est SRL, din Timișoara, și Nortesch Trade SRL, cu sediul în Constanța.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mafiotii vor sa inchida cetu . Ce , nu e clar...
3
0
Cate firme are primari acolo suge bani apoi darama face blocuri
0
0
bai replica cet ovidiu numai exista de 25 de ani ce articol e asta ? la stroe de ce nu pui replica ? ziar de 2 lei
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272