REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

EROII DE LA TUZLA, comemorați la nouă ani de la tragicul incident în care și-au pierdut viața!

EROII DE LA TUZLA, comemorați la nouă ani de la tragicul incident în care și-au pierdut viața!

Replica API 6 iulie 2019 | 01:05 913

Eroii Căpitan (post-mortem) Liviu Antim, aspirant (post-mortem) Florin Claudiu Cișmașu, aspirant (post-mortem) Gheorghe Cătălin Rădoi, aspirant (post-mortem) Băduț Papuc, aspirant (post-mortem) Cosmin Furtună, aspirant (post-mortem) Marius Cătălin Chioveanu, aspirant (post-mortem) Constantin Vlăduț Sărman și aspirant (post-mortem) Cozmin Florescu au fost comemorați vineri, 5 iulie a.c., la sediul Centrului 39 Scafandri, la împlinirea a nouă ani de la tragicul accident în care și-au pierdut viața.

Instituția din Constanța a organizat o ceremonie militară și religioasă pentru a cinsti memoria celor doisprezece militari din Forțele Navale Române și Forțele Aeriene Române, care au fost implicați în tragicul accident produs în anul 2010, pe Aerodromul de la Tuzla.

„Grupul Naval de Forțe pentru Operații Speciale a pierdut, în urmă cu nouă ani, în timpul unei misiuni de zbor pentru executarea antrenamentelor de paraşutare, opt militari devotați și profesioniști, care au executat în cariera lor numeroase misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan și care reprezentau un exemplu pozitiv pentru colegii lor. Reprezetanții Centrului de Scafandri, alături de rudele și prietenii eroilor comemorați, au depus coroane și flori la monumentul ridicat în incinta unității în memoria scafandrilor militari, după care s-au deplasat la Tuzla, la cele două monumente dedicate cinstirii eroilor militari români. Cinste şi onoare memoriei Eroilor noștri! Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții Centrului de Scafandri.

Un avion Antonov 2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, s-a prăbuşit luni, 5 iulie 2010, în jurul orei 17.40, pe câmp în apropierea aerodromului Tuzla. La bord se aflau 14 persoane.

Ancheta desfășurată de procurorii militari a stabilit că avionul, aflat în uzul din 1992, s-a prăbușit urmare a unei defecțiuni tehnice.

Din rezoluția Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție-Secția Parchetelor Militare reiese că la ora 17:41 echipajul a primit aprobarea de decolare și a început rulajul. Întrucât era greu la coadă, avionul a trebuit să decoleze cu profundorul bracat mult în jos, ceea ce a solicitat lanțul de transmisie a comenzii de la manșă la profundor, iar una din pârghiile din lanțul de comandă a cedat, fiind slăbită, urmare a încălzirii date de o serie de descărcări electrice între piesele metalice.

În urma cedării balansierului, profundorul, rămas liber, sub influența forțelor aerodinamice s-a ridicat, nemaiasigurând forța verticală necesară susținerii cozii grele. Avionul a cabrat (a crescut unghiul de incidență până la 60° – 70º), a intrat în limită de viteză și s-a prăbușit de la o înălțime de circa 40 de metri. 12 dintre militari, opt din Forțele Navale Române și patru militari din Forțele Aeriene Române au murit pe loc sau la scurt timp după impact.

F.B.

Foto: Daniel Stoenciu și Alexandru Turturică

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daaaa ce au murit in razboi,,au murit ca au urcat prea multi in avion,,erau prea grasi.
0
1
... si responsabil pentru tragedie a fost gasit ???
1
1
Un avion prea mic pt cat de multi eroi au vrut sa se dea cu el toti odata...
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272