REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Europarlamentarul Gheorghe Falcă cere transparenţă privind achiziţionarea vaccinurilor COVID-19

Europarlamentarul Gheorghe Falcă cere transparenţă privind achiziţionarea vaccinurilor COVID-19

Replica API 19 iunie 2021 | 00:00 666

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedinte al PNL Arad, cere Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii transparenţă privind dezvoltarea, achiziţionarea şi distribuirea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Gheorghe Falcă

El a afirmat că "este deosebit de problematic faptul că atât Comisia, cât şi statele membre au limitat din punct de vedere juridic publicarea detaliilor contractelor de vaccinare încheiate cu companiile farmaceutice".

"Transparenţa este un pilon fundamental pentru succesul Strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID-19, de aceea, Comisia şi statele membre ar trebui să îmbunătăţească transparenţa în ceea ce priveşte dezvoltarea, achiziţionarea şi distribuirea de vaccinuri împotriva COVID-19", arată Gheorghe Falcă, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Despre "limitarea" accesului public la datele privind contractele încheiate cu companiile farmaceutice, europarlamentarul PNL/PPE aminteşte că statele şi Comisia Europeană "au finanţat o mare parte a cercetării în domeniul vaccinării, au acoperit costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri, au acordat o autorizaţie de urgenţă şi au achiziţionat vaccinuri din banii publici".

"Ne dorim să primim răspunsuri concrete privind: publicarea de către Comisie a detaliilor contractelor de vaccinare, măsurile pe care le va lua Comisia pentru ca rezultatele studiilor clinice şi protocoalele potenţialelor cercetări privind vaccinurile împotriva COVID-19 să fie publicate în timp util şi în mod clar, pentru a reduce reticenţa faţă de vaccinare şi a combate dezinformarea. De asemenea, am solicitat Comisiei să publice o evaluare a strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID-19, revizuind toate elementele în detaliu şi formulând recomandări cu privire la cadrul viitoarelor achiziţii comune ale UE", transmite Gheorghe Falcă.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul subliniază că "este important ca Uniunea Europeană să continue să dea dovadă de solidaritate cu alte ţări din lume, în special cu cele care fac parte din politica de vecinătate, şi să sprijine eforturile de prevenire şi combatere a virusului COVID-19".

Gheorghe Falcă a fost raportor alternativ în Comisia pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European pe tema transparenţei UE în achiziţionarea şi distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920