REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Fantoma lui Tusac încă bântuie Muzeul Callatis: managerul instituţiei continuă războiul cu angajaţii

Fantoma lui Tusac încă bântuie Muzeul Callatis: managerul instituţiei continuă războiul cu angajaţii

Replica API 21 februarie 2013 | 00:00 273

Daţi afară abuziv, reîncadraţi în muncă, dar cu drepturi salariale restante

Daţi afară abuziv, reîncadraţi în muncă, dar cu drepturi salariale restante

Politicul şi-a băgat coada şi în instituţiile de cultură, dovada venind din sudul litoralului, mai exact de la Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia. În 2010, când primar al municipiului Mangalia era pesedistul Claudiu Tusac - un personaj perceput de mulţi drept răzbunător şi dificil -, directorul muzeului a simţit, probabil, nevoia de a se "pune bine" cu edilul pesedist, aşa că a concediat doi subalterni simpatizanţi ai PDL-istului Zanfir Iorguş. Iar despre Iorguş se ştie că nu mai era, la acea dată, în relaţii de "tandreţe" cu Tusac. De fapt, unul dintre angajaţii concediaţi este şi rudă cu Iorguş. Între timp, facem precizarea că cei doi şi-au recâştigat posturile în instanţă, nu şi drepturile salariale restante, după cum ne precizează şi avocatul celor doi, nimeni altul decât pedelistul Paul Foleanu.

După ce au fost concediaţi abuziv, Robert Constantin şi Laurenţiu Radu Iorguş, nepot al fostului deputat PDL Zanfir Iorguş, aşteaptă să-şi primească drepturile salariale care li s-ar fi cuvenit dacă Sorin Colesniuc nu i-ar fi "zburat" din instituţie ilegal, după cum susţin ei. Deşi problema lui Radu Iorguş este pe cale să se rezolve acum, nu acelaşi lucru putem spune despre situaţia lui Robert Constantin. Care este, mai exact, povestea? Totul a început în anul 2010 când a fost înscrisă în Monitorul Oficial Ordonanţa numărul 63, care prevede ca autorităţile executive - primării, preşedinţii consiliilor judeţene- au obligaţia să propună, iar autorităţile deliberative - consiliile locale şi judeţene- au obligaţia să aprobe modificările organigramelor în conformitate cu prevederile legale. Adică şefii de instituţii stabilesc numărul maxim de posturi din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, precum şi din instituţiile publice locale înfiinţate prin hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene, pentru fiecare dintre unităţile administrativ-teritoriale. Ei bine, şi la Mangalia au avut loc schimbări. Mai multe instituţii au trecut în subordinea administraţiei locale, printre care şi Muzeul Callatis, conform unei hotărâri de consiliu local. Numai că această hotărâre a fost atacată în instanţă de prefectul de la acea dată, Claudiu Iorga Palaz. În timp ce Sorin Colesniuc, managerul muzeului, dădea afară pe capete, prefectul a câştigat în instanţă anularea hotărârii care prevedea ca Muzeul Callatis să intre în subordinea primăriei, însă nu i-a reangajat pe cei demişi. Printre cei rămaşi fără loc de muncă s-a numărat Radu Iorguş şi Robert Constantin. Despre litigiul de muncă dintre Iorguş şi Colesniuc, atitudineaonline.ro a făcut dezvăluiri, în 2010, despre modul în care cel dintâi a fost concediat, motivul oficial fiind că postul respectivului s-a desfiinţat. În realitate, omul a fost concediat la cererea fostului primar Claudiu Tusac. "Este e o instituţie finanţată de Primăria Mangalia. Fostul primar, Claudiu Tusac, împreună cu Sorin Colesniuc, având o relaţie, o colaborare politică, au hotărât să-i dea afară, pe Iorguş fiindcă este nepotul lui Zanfir Iorguş, iar pe celălat - pur şi simplu au vrut să scape de el", a declarat avocatul Paul Foleanu.

Concediat abuziv de două ori!

Cei doi angajaţi au acţionat Muzeul Callatis, prin directorul Sorin Colesniuc, în instanţă. Au câştigat şi au fost reangajaţi. Numai că, unul dintre ei, cel puţin Robert Constantin, încă nu a stins conflictul cu managerul muzeului. De ce? Din mai multe motive. Deşi a fost reintegrat în câmpul muncii, el nu şi-a primit salariile în raport cu inflaţia actualizată. Mai mult, la câteva luni, a fost din nou concediat pe motiv că ar fi întârziat la muncă. Şi, din nou, a acţionat în instanţă conducerea pentru ca, în final, să fie din nou reangajat. Numai că, de data aceasta, spune avocatul lui, Paul Foleanu, nu şi-a mai primit banii pentru perioada cât a stat fără serviciu. "Muzeul de Arheologie Callatis a concediat mai multe persoane, pe motiv de restructurare, în anul 2010. Printre acestea, două au atacat în instanţă concedierea, Radu Iorguş şi Robert Constantin, pe care l-am reprezentat în instanţă. A câştigat procesul, instanţa a obligat conducerea instituţiei să-l reangajeze şi să-i plătească salariile. După această citaţie, conducerea Muzeului n-a înţeles să-i plătească drepturile, decât în luna august 2012, dar fără să fie reactualizate cu rata inflaţiei şi fără să-i achite clientului meu contribuţiile de sănătate. Ba, mai mult, l-a mai concediat o dată, în februarie 2012, pe motiv că a întârziat trei zile la serviciu. El a fost la Focşani, în concediu, şi nu s-a mai putut întoarce din cauza drumurilor înzăpezite, înştiinţând lucrul acesta conducerii. A atacat în instanţă concedierea şi a câştigat şi de data aceasta", a declarat avocat Paul Foleanu, care este şi consilier local în Mangalia. Astfel, conform deciziei instanţei, Robert Constantin a revenit la muncă în decembrie 2012, însă, deşi au trecut trei luni de la reintegrarea lui, nu şi-a primit salariile pentru perioada cât a fost concediat. Este vorba de suma de 6.000 de lei.

Ce spune avocatul şi cum răspunde Colesniuc

Paul Foleanu spune că Sorin Colesniuc preferă să arunce banii pe alte lucruri, decât să-şi respecte obligaţiile. "Cine răspunde pentru aceşti bani de care beneficiază instituţia, când, de fapt, sunt ai angajaţilor?! Angajează apărători, contestă acte de executare, cum a fost în cazul primului proces, în loc să facă angajamentele de plată", a declarat Foleanu. Acesta încearcă să-şi ajute clientul şi a adus în discuţie această problemă Primăriei Mangalia. "În calitate de consilier local, am sesizat în şedinţă de consiliu această problemă, iar primarul a spus că va alimenta contul muzeului. Numai că, pentru a primi aceşti bani, instituţia de cultură trebuie să facă cerere de alimentare cont, ceea ce muzeul nu a făcut. Este o reavoinţă acolo", a conchis el. Sorin Colesniuc a declarat faptul că cererea lui Robert Constantin de a i se plăti diferenţa de bani de la prima concediere este ilegală pentru că nici un angajat nu şi-a primit salariul raportat la rata inflaţiei. "Noi ne-am luat salariile normal. Nu s-au reactualizat. Avem proces cu el, pentru că nu este legal ceea ce cere el. Odată cu ordonanţa din 2010 nu s-au mai calculat inflaţiile. Eu i-am dat salariile, ce trebuia să-i dau", a spus directorul Muzeului Callatis. Cât despre salariul care i se cuvine lui Constantin, nu a comentat. "Când voi primi bani de la primărie, atunci îi voi plăti salariile", a conchis Colesniuc.

Mirela PASCAL, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272