REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Filipescu: Reabilitarea sistemului de irigații, un proiect la care lucrăm constant de 3 ani

Filipescu: Reabilitarea sistemului de irigații, un proiect la care lucrăm constant de 3 ani

Victor ROTARU 31 ianuarie 2023 | 00:00 1622

Sectorul agricol a fost devastat în anul 2022 de secetă dar și de creșterile de prețuri, fiind un an plin de provocări. Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a declarat în repetate rânduri pentru Replica de Constanța faptul că agricultura este singurul domeniu în care prețurile sunt cu 200-300% mai mari față de anul 2021. Cea mai mare luptă pe care o duc agricultorii din Dobrogea este legată de reabilitarea sistemului de irigații, un proiect la care se lucrează de 3 ani.

Filipescu: Reabilitarea sistemului de irigatii, un proiect la care lucram constant de 3 ani

După o perioadă îndelungată în care precipitațiile au lipsit, începutul anului 2023 pare destul de promițător pentru agricultorii din Dobrogea, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a transmis pentru Replica de Constanța: „Am început anul cu emoții pentru că a fost foarte cald, o anomalie pentru această perioadă, ne bucurăm că a nins și că a plouat, pentru că pe de-o parte mai mor din dăunătorii care apăreau, pe de altă parte, există șansa cu ultimele ploi să se mai refacă rezerva de apă din pământ. Este un lucru bun, fermierii s-au mai liniștit puțin. Avem două provocări în perioada următoare. Prețul la cereale scade de o lună și jumătate zilnic, și dezavantajează astfel fermierii care au stocuri.

„La nivelul României ar însemna să lăsăm 500.000 de hectare de teren nelucrat”

Agricultorii se luptă cu mai multe condiționalități de mediu, printre care se specifică și faptul că 5% din suprafața unei ferme trebuie lăsată nelucrată an de an, Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, adăugând: „Noile condiționalități de mediu care au fost prevăzute în planul național strategic. Așteptam detalii din partea Ministerului Agriculturii, pentru că sunt lucruri noi, pe care fermierii trebuie să le aplice, cotația culturii, la suprafața pe care trebuie să o lase înverzită. Există și o specificație prin care se spune că 5% din suprafața fermei trebuie lăsată nelucrată an de an, în contextul în care vorbim de o criză alimentară la nivel mondial și atunci sunt lucruri care ne afectează, pentru că la nivelul României ar însemna să lăsăm aproximativ 500.000 de hectare de teren nelucrat.

Filipescu: Reabilitarea sistemului de irigatii, un proiect la care lucram constant de 3 aniFoto cu rol informativ

O luptă a fermierilor din Constanța o reprezintă alocarea de bani pentru reabilitarea sistemului de irigații. Este un proiect la care lucrăm constant de 3 ani. Sperăm ca toate proiectele pe care le-am discutat împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Constanța să se implementeze în cursul anului 2023. Așteptăm noile ghiduri de finanțare, să vedem ce oportunități de finanțare apar pentru partea de achiziții utilaje, de dezvoltare a fermelor, și nu în ultimul rând pentru irigații de către organizațiile utilizatorilor de apă.” a conchis vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dute dupa podul de la Giurgeni sa vezi cum in alte judete au bagat bani, nu sunt scumpe , cele du duze sunt 10000 de euro bucata, voi nu vreti sa bagati bani? Bagti pe fonduri si scrieti proiecte
1
0
Primiți subvenții de sute de mii de euro,va plimbați cu ultimele modele de mașini și tot vreți de la stat. Dacă nu ați primi pomana de la stat,ar fi mii de hectare parloaga!!
2
0
arendasii/fermierii din constanta, au toti jeepuri. arenda este de rahat ptr propietarii de pamint. ce mai vor sa le dam? toti vor, dar ei ce dau? sau ieftenit produsele agricole? asta care lucreaza de trei ani, vai de mama lui, daca lucra la privat!
1
0
incet dar cu lipsuri in cinzeci de ani se vor iriga cateva sute de hectare!
1
0
Se cu este la putere, se cu nu ne-a parasit niciodata! Dormi linistit, se cu lucreaza pentru tine!
3
0
Pe asta nici fata nu-l ajuta. Luati-va de mana cu titus si lasati-ne.
2
0
Pai lasă te mai băiatule dacă de 3 ani tot lucrezi și n ai reușit nimic! Lasă pe altul in locul tău , tu vezi ți de construcția din centru aprobată de babu și fagadau fără retrageri laterale
5
0
Pe hartie lucrati.mai exact ce faceti!? Studii de fezabilitate? Daca zici ca muncesti la ceva inseamna ca se sapa se trag aductiuni de apa, pituri....mi-e scarba
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920