REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Firma care a trebuit să execute lucrările de reabilitare a policlinicii din Medgidia cere să fie remunerată pentru un contract neexecutat!

Firma care a trebuit să execute lucrările de reabilitare a policlinicii din Medgidia cere să fie remunerată pentru un contract neexecutat!

Replica API 6 octombrie 2018 | 15:09 518

Marian Iordache: N-a reabilitat clădirea, de ce să fie plătită?!

Marian Iordache: N-a reabilitat clădirea, de ce să fie plătită?!

O firmă din București, aflată în absolvență, are pretenția să primească bani de pe urma unui contract pe care nu l-a executat! Este vorba despre SC Building Astrom SRL, firma care s-a angajat, în 2015, să execute lucrări de reabilitare a policlinicii Spitalului Municipal Medgidia! Deși contractul trebuia executat până la finele anului menționat, SC Building Astrom SRL n-a reușit să realizeze decât lucrările de...demolare.

Locuitorii din Medgidia au de suferit din cauza fostei conduceri a administrației locale, care i-a lăsat cu datorii de peste 30 miliarde lei, dar și cu litigii în instanță, peste 50 la număr, se plânge actuala administrație. De exemplu, recent, Primăria Medgidia a fost obligată, de instanțele constănțene la plata către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța peste 20 miliarde lei, unele datând și din anul 2005. În afară de aceste sume, administrația a mai fost obligată la respectarea altor hotărâri judecătorești definitive, cu terțe persoane fizice sau juridice, în valoare de peste 10 miliarde. Acestor debite se adaugă și suma de 50.000 lei, rezultată în urma contractului de reabilitare a policlinii din oraș. Deși n-a dus la bun sfârșit contractul, societatea are pretenția să fie remunerată.

Marian Iordache: ”Intram 500 de ani la pușcărie, dacă făceam asta!”

Pentru reabilitarea Ambulatoriul Policlinicii din cadrul Spitalului Municipal Medgidia s-a obţinut, în 2015, finanţare europeană, în valoare de 28.253.478,64 lei, fiind lansată licitaţia. După ce a semnat contractul cu unitatea sanitară, firma câştigătoare, SC Building Astrom SRL, a intrat în insolvenţă, nemaidorind să execute lucrările, deși investiţia ar fi trebuit să fie finalizată până la sfârşitului anului 2015. Astfel, banii europeni au fost pierduţi. Cu toate acestea, societatea a avut pretenția să fie remunerată. În 2016, a cerut să obțină o ordonanță prin intermediul căreia UAT Medgidia să-i plătească niște debite invocate, însă, a pierdut.

La începutul anului curent, reprezentanții juridici ai SC Building Astrom SRL au deschis o nouă acțiune, de data aceasta cu obiectul litigiu privind achiziții publice. Și a câștigat, pPrimăria fiind obligată la plata sumei de aproximativ 50.000 lei, reprezentând lucrări de construcții efectuate în executarea contactului nr.207/4.09.2015. Actuala conducere aruncă vina pe umerii fostului primar. ”Toate datoriile care le avem sunt de pe vremea foștilor primari. Unele sunt din 2005. Până-n mai a.c, am plătit hotărâri de 30 miliarde de lei. Numai anul ăsta am am plătit 30 miliarde, încă 50.000 lei, mai contează?! N-au fost deloc plătiți bani către această societate”, spune Valentin Vrabie, punctând, totodată, că a fost nevoit, pentru a achita datoriile lăsate de foștii primari, să reducă cheltuielile de la transportul elevilor, și altele.

În replică, Marian Iordache spune că nu avea cum să plătească bani firmei mai sus menționate, în condițiile în care n-a efectuat lucrările. ”Ce să plătească primăria?! N-a fost reabilitată clădirea. Au avut termen în decembrie să termine lucrările, și ei atunci erau abia la stadiul de demolare. La începutul lui decembrie ne-au trimis o adresă prin intermediul căreia ne anunța că a intrat în insolvență. Cum să le plătim lucrările nefăcute? Este absurd! Intram 500 de ani la pușcărie, dacă făceam asta! Dacă au câștigat, înseamnă că nu s-a apărat cum trebuie primăria. Probabil că instanța nu știa că a fost vorba de fonduri europene. Nu a trimis toate actele în instanță. Dacă plăteam demolările și nu se finaliza proiectul, trebuia să dăm înapoi banii europeni și ar fi fost păgubită primăria. Ori eu n-am putut face așa ceva”, a spus Marian Iordache.

”Când s-au prezentat la licitație, ei spuneau că aveau lucrările în multe locuri, bani neîncasați, iar pentru una din lucrările de multe milioane de euro, respectiva firmă care a contractat-o n-a mai plătit către ei nici un ban. Neplătindu-i, au intrat în insolvență”, a continuat Iordache, în prezent consilier local municipal. Mai mult, fostul primar spune că este acesta a fost unul dintre motivele pentru care n-a mai candidat la primărie. ”Faptul că o firmă, care ar fi trebuit să termine policlinica, nu m-a lăsat decât cu demolările, cu o clădire demolată, m-a făcut să nu mai candidez la primărie”, a conchis Marian Iordache.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tare mincinos mai este Iordache asta...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272