REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.8° Constanța Lun., 20 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6308
5.8° Constanța Luni, 20 Martie 2023 Anul XX Nr. 6308

Forţele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii şi tineri în timpul protestelor antiguvernamentale

Forţele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii şi tineri în timpul protestelor antiguvernamentale

Victor ROTARU 18 martie 2023 | 00:00 246

Forţele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii şi tineri în timpul protestelor antiguvernamentale care au zdruncinat Iranul începând din toamna trecută, arată un raport publicat joi de Amnesty International.

Fortele de securitate iraniene au torturat inclusiv copii si tineri in timpul protestelor antiguvernamentale

Manifestanţii au fost bătuţi, biciuiţi, supuşi la şocuri electrice, violuri şi alte forme de violenţă sexuală de reprezentanţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, autorităţile recurgând la violenţă împotriva tineretului pentru a-l împiedica să protesteze, potrivit raportului.

"Este odios faptul că oficialităţi publice fac abuz în acest fel de puterea de care dispun folosind-o împotriva unor copii vulnerabili şi speriaţi, provocându-le, lor şi familiilor lor, durere şi anxietate grave şi cicatrici fizice şi mentale severe", a subliniat într-un comunicat Dieter Karg, expert pentru Iran la Amnesty International Germania.

Tomis Park 1 - Ad.
Tomis Park 1 - Ad.

Organizaţia a documentat în raport cazuri de violenţă împotriva copiilor şi tinerilor după ce au fost arestaţi, începând cu bătăi administrate în dubele forţelor de ordine. În închisoare, minorii au fost supuşi şocurilor electrice la organele genitale, au fost forţaţi să ia pastile necunoscute şi au fost ameninţaţi cu brutalitate, au consemnat autorii raportului.

Înainte de a-i elibera, oficialii i-au ameninţat pe copii că le vor aresta familiile dacă se plâng cuiva de tratamentul primit; unii dintre copiii torturaţi aveau doar 12 ani, notează Amnesty.

Raportul organizaţiei este realizat pe baza mărturiilor a zeci de persoane arestate şi rude ale acestora.

O mişcare de contestare a izbucnit în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, pe 16 septembrie anul trecut, la trei zile după arestarea sa la Teheran de către poliţia moravurilor (instituţie dizolvată între timp), pe motiv că ar fi încălcat codul vestimentar strict care le impune femeilor să poarte văl în public. Pe parcurs, manifestaţiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare împotriva regimului religios, care se confruntă cu o contestaţie fără precedent după Revoluţia islamică din 1979.

În ultimele trei luni din 2022, mii de iranieni şi aproximativ 50 de cetăţeni străini au fost arestaţi şi cel puţin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestaţiile antiguvernamentale din Iran.

Întrucât la proteste au luat parte în special tineri, majoritatea probabil sub 25 de ani, Amnesty consideră că între cei arestaţi s-au numărat câteva mii de copii.

Luni, şeful autorităţii judiciare din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, a anunţat că 22.000 de persoane arestate în timpul protestelor antiguvernamentale au fost amnistiate.

Amnesty International a făcut apel la eliberarea minorilor arestaţi şi a cerut comunităţii internaţionale să-i tragă la răspundere pe oficialii iranieni pentru aceste violenţe.

"Întrucât nu există perspectiva unor anchete realmente imparţiale asupra torturării copiilor în Iran, cerem tuturor statelor, precum şi guvernului german, să exercite jurisdicţia universală în privinţa oficialilor iranieni", a conchis Dieter Karg.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
21513104736
5/49
29263182225
joker
4561015219