REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Frații Micula apelează la instanță pentru a-și EVACUA chiriașul din hotelul Bâlea

Frații Micula apelează la instanță pentru a-și EVACUA chiriașul din hotelul Bâlea

Replica API 17 noiembrie 2021 | 00:18 2706

Un război ciudat se duce de un an de zile prin instanțele din Constanța între celebrii frații bihoreni Micula și un om de afaceri hunedorean, Daniel Bețiu. Milionarii Frutti Fresh l-au dat acum în judecată pe Bețiu pentru a reuși astfel să-l facă să plece din hotelul Bâlea pe motiv că nu și-a mai plătit chiria, în timp ce afaceristul din Lupeni încearcă tot prin intermediul instanței să recupereze investițiile făcute în hotelul din Neptun.

Bâlea Estival 2002 SA a anunțat pe bursă că pe 27 ianuarie 2022 are loc la Judecătoria Mangalia primul termen de judecată în procesul intentat pârâtei Carlya SRL. Societatea deținută de milionarii Ioan și Viorel Micula a depus pe rolul acestei instanțe, pe 9 noiembrie 2021, o cerere de evacuare prin care solicită ca ”în baza probelor ce se vor administra la dosarul cauzei să se dispună evacuarea pârâtei din imobilul situat în municipiul Mangalia, localitatea Neptun, strada Plopilor nr. 22, județul Constanța, compus din construcție Hotel Bâlea (...) și construcție Restaurant Bâlea (...), ce au făcut obiectul contractului de închiriere din data de 07.05.2018”.

La Tribunalul și Curtea de Apel Constanța se mai derulează alte șase procese între cele două firme, toate având ca obiect soarta hotelului de 2 stele Bâlea. Pe de-o parte, frații Micula reclamă faptul că Daniel Bețiu nu le-a mai achitat chiria pe anul 2019, în valoare de 120.000 de euro, fără TVA, la care se adaugă contravaloarea lipsei de folosință a hotelului pentru sezonul 2020, adică încă 120.000 de euro. Punând la socoteală și penalizările de întârziere, frații Micula îi cer în total lui Bențiu peste 250.000 de euro.

Investiții făcute la ordinul OPC

Pe de altă parte, Daniel Bențiu i-a dat la rândul său în judecată pe frații Micula într-un dosar înregistrat pe 9 august 2021 la Tribunalul Constanța având ca obiect pretenții și se judecă în celelalte spețe similare prevalându-se de faptul că a făcut investiții în hotelul Bâlea, motiv pentru care nu ar mai trebui să achite nimic. Investițiile invocate au fost făcute, de altfel, la ordinul Protecției Consumatorului, știut fiind faptul că milionarii bihoreni se feresc de investiții în hotelurile primite aproape cadou ca de plata taxelor la stat.

Daniel Bețiu

”Investițiile făcute de chiriaș au fost efectuate cu acordul scris al proprietarilor, în urma unui proces verbal al OPC Constanța prin care am fost amendați și condiționați să executăm "reparații capitale" imobilului contractat, orice alte interpretări sau supoziții devenind de prisos”, transmitea la un moment, pentru ”Replica”, omul de afaceri Daniel Bețiu pe marginea acestui subiect.

În paralel, frații Micula vor să vândă hotelul, pentru care au găsit și cumpărător, dar tranzacția nu se poate finaliza până la rezolvarea litigiului cu afaceristul hunedorean.

Hotelurile fraților Micula, etalonul jegului de pe litoral

La această dată nu este foarte clar, cel puțin din informațiile publice, câte hoteluri mai au pe litoral controversații frați Micula, aflați într-un război perpetuu cu statul. Afaceriștii executați, pe de-o parte, pentru neplata a peste un miliard de lei taxe și impozite, contestă, pe de altă parte, la instanțele internaționale măsurile autorităților și primesc chiar câștig de cauză în spețe comerciale de sute de milioane de euro.

Cert este doar că, în momentele lor de glorie, dețineau 12 hoteluri în Mamaia și sudul litoralului, unități cumpărate cu 500.000 de dolari bucata în 2002 de la guvernul PSD și ministrul de atunci al Turismului, Dan Matei Agathon. Ulterior, hotelurile fraților Micula au devenit etalonul mizeriei pe litoralul românesc, nenumărați turiști și toți miniștrii perindați pe la guvernare acuzând an de an condițiile execrabile de cazare oferite de acestea.

Ambele firme, doborâte de pandemie

Revenind la firmele implicate în războiul pentru hotelul Bâlea, acestea nu se simt deloc bine în pandemie. Bâlea Estival 2002 SA a raportat pentru anul 2020 afaceri zero și pierderi de 175.000 lei, cu un singur angajat, precum și datorii de 1,4 milioane lei.

La rândul său, firma de construcții Carlya SRL din Lupeni a declarat pentru anul trecut afaceri de un milion de lei (de cinci ori mai mici față de 2019) și un profit net de 426.000 lei (de zece ori mai mic față de anul anterior), cu 12 angajați, dar și datorii de 2,5 milioane lei.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
hotu pe hotz vaneaza, astia 2 e penali rau, si trbuie arestati re pede..de ce nui legati..,
1
0
Balea vine de la bale?!, m-am dus odata sa ma cazez acolo, la etajul1 erau dou drogangii ce vvomitau pe mocheta,din hol, iar totul era un miros infekt, am fugit imediat si n-am mai dat prin preajma de ani buni de zile !
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272