REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
14.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Fraude la referendum: Procurorii au început urmărirea penală împotriva celor 13 membri ai secţiilor de votare din Lumina

Fraude la referendum: Procurorii au început urmărirea penală împotriva celor 13 membri ai secţiilor de votare din Lumina

Replica API 23 noiembrie 2012 | 00:00 882

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală împrotriva membrilor de la două secţii de votare din localitatea constănţeană Lumina, după ce ieri i-au învinuit pe cei de la o secţie de votare din Ovidiu. Urmează învinuiri la alte cel putin 12 secţii de votare din judeţul Constanţa, respectiv la secţii din Cogealac şi din resedinţa de judeţ, spun surse judiciare. Este vorba de dosare din ciclul "fraude la referendum" din 29 februarie 2012 privind demiterea preşedintelui ţării, Traian Băseascu.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

"În continuarea cercetărilor într-un dosar având ca obiect infracţiuni în legătură cu cauza cunoscută în mass-media ,,fraude la referendum", procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat şi derulează cercetări faţă de membrii a două secţii de votare de pe raza judeţului Constanţa. În acest context, la data de 21.11.2012, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Lăcrămioara Lenuţa Simion, Georgiana Andronic, Marioara Miuţu, Răzvan Alexandru Covaliuc, Daniela Ghibăldan, Alexandru Andrei Grădişteanu şi Violeta Stănimir (membri ai secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina), precum şi faţă de Elena Iordan, Gheorghe Grădişteanu, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilică Vărvăroiu şi Adelina Gabriela Tache (membri ai secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale prevăzută de art. 55 din Legea 3/2000. Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: Cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, învinuiţii au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne şi a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral. Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272