REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Fumezi și bei cafea dimineața pe stomacul gol? Iată cum te afectează acest obicei

Fumezi și bei cafea dimineața pe stomacul gol? Iată cum te afectează acest obicei

Replica API 8 martie 2022 | 00:00 464

Fumezi și bei cafea dimineața, chiar pe stomacul gol? Este posibil să nu îți dai seama de unde ai deprins acest obicei total nesănătos. Posibil de la Carrie Bradshaw, personajul principal din Sex and The City căreia, în fiecare dimineață, nu-i lipseau de pe birou scrumieră cu o țigară aprinsă și cafeaua de la Starbucks.

Sursă foto: Shutterstock

Poate ai văzut asta chiar la părinți și acum, după atât de mult timp, primul lucru pe car faci când te trezești e să mergi la bucătărie, să aprinzi prima țigară, să bagi capsulă în espressor sau să pui cafeaua la fiert. Pe cât de îmbietor și familiar sună, pe atât de nociv e pentru sănătate, scrie doc.ro.

Cafeaua, țigara și legătura dintre ele

Dacă este consumată după micul dejun, fără zahăr sau siropuri, cafeaua nu afectează sănătatea. Poate doar dacă suferi de tensiune arterială și îți crește pulsul. În schimb, țigara este dăunătoare de la capătul ei până la filtru.

Mai multe studii au analizat conexiunea dintre cafea și țigări. Unul dintre studii a demonstrat că mai bine de o treime dintre fumători consumă cafea comparativ cu nefumătorii care consumă cu 15% mai puțin. De asemenea, fumătorii care au renunțat la tutun au continuat să bea cafea în aceeași cantitate.

Un alt studiu a analizat comportamentele mai multor persoane față de substanțe. Trei sferturi dintre pacienții pe care s-au făcut studiile erau fumători și 65% din ei băutori de cafea. Studiul demonstrează că cei mai mari băutori de cafea sunt și cei care fumează, în mod obișnuit, mai mult.

Ce îmi face mai mult tău, cafeaua sau țigara?

Consumată în cantități mari, cafeaua poate cauza probleme precum creșterea tensiunii arteriale. Același efect îl are și țigara doar că, pe lângă, asta, țigara îți afectează și plămânii. În cazul persoanelor care fumează mult și beau cantități mari de cafea există riscul de a ajunge la bardicardie, adică atunci când frecvența cardiacă are mai puțîn de 60 de bătăi pe minut.

Medicii nu recomandă țigările în cazul femeilor însărcinate. Totuși, au voie să bea cafea, doar că, în anumite cazuri, această are un efect negativ asupra greutății sugarilor.

Ce se întâmplă atunci când combini cafeaua și țigara?

Atunci când țigara și cafeaua sunt combinate, efectul lor este mult mai puternic comparativ cu atunci când sunt consumate separat. Mai exact, vâlvă aortă devine foarte rigidă. Pentru a evita bolile cardiovasculare, care duc la diverse complicații și pot fi chiar fatale, este important să îți păstrezi arterele cât mai flexibile. Medicii recomandă să renunți la combinația de țigări cu cafea și să faci o detoxifiere de cel puțin două ori pe an.

Dacă le consumi pe stomacul gol, cafeaua și țigările stimulează secreția acidului clorhidirc, folosit de corp, în cele mai multe cazuri, pentru a descompune alimentele. În cazul persoanelor care suferă de gastrită, acest efect poate fi simțit foarte repede. Bineînțeles, nici persoanele cu un stomac fără afecțiuni nu sunt scutite.

Combinația de cafea și țigări pe stomacul gol poate duce la complicații precum ulcerul, balonarea, inflamarea intestinului și, cel mai grav, cancerul de colon. Cancerul de colon se dezvoltă și din cauza unui stil de viață haotic, mâncat nesănătos, consum de alcool, consum de alimente foarte picante sau foarte acre, din lipsa hidratării corespunzătoare (minimum 2L de apă pe zi), din cauza curelor de slăbire (mai ales cele cu o masă pe zi), din lipsa supelor și a ciorbelor, din cauza stresului și sedentarismului și, bineînțeles, după cum am mai spus, din cauza consumului de cafea și țigări pe stomacul gol.

De reținut! Cafeaua trebuie băută la aproximativ o oră după ce te-ai trezit și după ce ai mâncat, în cel mai rău caz, o felie de pâine.

Când a apărut pauză de cafea și țigară?

Mai multe studii au demonstrat că, de fiecare dată când consumi mai multă cafea, implicit vei consumă și mai multe țigări. În sens invers, nu se poate confirmă același lucru. Cercetătorii au analizat și că, în cazul în care o persoană primește prima dată țigara, nu simte nevoia să ceară o cafea imediat după. Aceleași studii s-au făcut și pe cafeaua și ceaiul decofeinizate. Persoanele care au participat la studiu nu au simțit nevoia de țigară. Astfel, s-a constatat că o cană de cafea, mai corect spus, cofeină din ea, te face să vrei să fumezi mai mult.

Specialiștii confirmă încă o dată că legătura dintre cafea și țigări este nocivă, deoarece această crește dependența de țigară.

Cum să eviți combinația de cafea și de tutun

Majoritatea oamenilor își doresc să înceapă ziua cu o băutură caldă. Mai ales dacă este o dimineață rece de februarie. Astfel, poți să înlocuiești cafeaua cu un ceai fierbinte. Acest lucru va reduce și numărul de țigări fumate dimineața. Cercetătorii au demonstrat că numărul de țigări nu este proporțional cu ceștile de ceai consumate. Acesta nu îți face poftă de țigări și, probabil, dacă faci acest exercițiu câteva zile la rând, vei sesiza că și cantitatea de tutun consumată într-o zi e mai mică. Concluzionând, înlocuirea cafelei cu ceaiul poate fi o alegere mai bună și mult mai sănătoasă.

De asemenea, o variantă și mai bună poate fi înlocuirea cafelei direct cu apă. Această e mai sănătoasă și mai benefică chiar și decât ceaiul. Cu siguranță, va reduce și mai mult țigările fumate într-o dimineață obișnuită. Apă e o băutură neutră, care nu conține absolut nicio urmă de cofeină și, astfel, e de preferat în viața de zi cu zi.

Totuși, dacă preferi o băutură mai gustoasă dimineața dar care, în același timp, să te hidrateze și să te vitaminizeze, poți opta pentru fresh-uri de portocale sau alte citrice precum grapefruit-ul sau pentru smoothie-uri.

Ei bine, cu toate acestea, studiile recente demonstrează cu dovezi concrete că singură, cafeaua are numeroase beneficii asupra sănătății. Frank Hu, președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard spune că, în cantități moderate, cafeaua poate face parte din dietă noastră zilnică. Când spune cantitate moderată, se referă între două – cinci căni de cafea pe zi. Astfel, poate scădea riscul de a face diabet de tipul 2, boli de inimă, cancer hepatic, Parkinson și depresie. În cazul băutorilor de cafea, poate scădea riscul de deces prematur.

Câteva lucruri pe care trebuie să le reții:

primul lucru pe care-l fac majoritatea oamenilor imediat după ce se trezesc este să fumeze și să bea cafea. Cele două substanțe în cominație, mai ales pe stomacul gol, poate duce la probleme grave de sănătate, precum ulcer, creșterea tensiunii arteriale și chiar cancer,

cafeaua crește dependența de țigări,

cafeaua băută pe stomacul gol irită și poate cauza indigestii sau chiar arsuri la stomac,

atât țigările, cât și cafeaua sunt factori care duc la stări de anxietate și la lipsa concentrării,

încearcă să înlocuiește cafeaua de dimineață cu băuturi mai sănătoase sau o poți consumă după micul dejun sau la prânz pentru un boost de energie și fără alte riscuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272