REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Gorghiu: Prin adoptarea legii offshore, statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică

Gorghiu: Prin adoptarea legii offshore, statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică

Replica API 12 mai 2022 | 00:00 750

Independenţa energetică a României este "cu un pas" mai aproape de realizare, prin adoptarea legii offshore, a declarat, miercuri, în plen, Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului din partea PNL.

Alina Gorghiu

"Am pierdut patru ani de zile. Astăzi, PNL, colegii noştri din coaliţie facem împreună o mişcare de responsabilitate. E nu doar responsabilitate economică, este responsabilitate politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă (...). S-a auzit ţipându-se din sală cuvântul trădător, trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore. Independenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare (...). Statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru alte state din regiune. Sunt modificări mai multe, fie că vorbim de dreptul de preempţiune al statului român, care va asigura, în caz de nevoie, aprovizionarea cu prioritate a pieţei româneşti, sau de stabilitatea şi predictibilitatea regimurilor fiscale de redevenţă. Vă asigur că investiţiile şi respectul în relaţia cu investitorii rămân priorităţi pentru PNL şi Guvernul condus de PNL", a susţinut Gorghiu, scrie Agerpres.

Liderul grupului parlamentar al PSD, Radu Oprea, a subliniat, la rândul său, importanţa adoptării acestei legi, pentru a obţine astfel independenţa energetică a ţării.

"Sunt foarte multe discuţii în spaţiul public dacă este bine sau dacă nu este bine ca această lege să fie adoptată astăzi. Da, este necesar, pentru că avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze, avem nevoie ca, începând cu luna viitoare, să poată fi furnizate gazele către cetăţenii României, înseamnă un miliard de metri cubi pe an. Înseamnă 10% din gazele pe care alţii din această sală vor să le importăm din alte state. Lucrul acesta nu este posibil şi nu este dorit pentru economia, pentru industria românească şi pentru cetăţenii României. Ce se va întâmpla cu banii care provin din această exploatare a gazelor? Lucrurile sunt foarte clare: de aceşti bani vor profita, în primul rând, comunităţile locale, pentru că programul de dezvoltare a alimentării cu reţele de gaze va fi finanţat şi din această sursă. Noi, grupul senatorilor PSD, susţinem şi vom vota această lege", a spus Oprea.

Senatorul USR Narcis Mircescu a arătat că legea offshore, aflată în dezbatere parlamentară, deşi "incompletă", este "bună", însă a criticat majoritatea parlamentară pentru respingerea unui amendament al USR.

"În proiectul de lege offshore, noi, după model norvegian, am propus ca aceşti bani (din veniturile obţinute în urma exploatării de gaze - n.r.) să intre în pilonul II de pensii şi să fie reinvestiţi în economia românească. Cu o capitalizare de 35 de ani, un angajat care acum are 30 de ani şi iese la 65 de ani la pensie ar beneficia de aproximativ 30.000 de euro. Am avea, în sfârşit, posibilitatea să oferim pensii decente românilor şi sunt foarte surprins că fix partidul care este cel mai vocal pe această temă a pensiilor a votat împotriva acestui amendament depus de USR în comisiile reunite de buget-finanţe şi energie. Grupul USR, indiferent de rezultatul votului pe amendamentul pe care îl vom supune plenului, va vota acest proiect de lege, pentru că este necesar", a punctat Mircescu.

Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, a criticat legea offshore aflată în discuţie.

"Este doar o direcţionare a profitului, exclusiv, către buzunare străine (...). Această propunere legislativă, care este scrisă de către beneficiar (...), este împotriva interesului naţional. Continuarea şi favorizarea intereselor străine este încă un act de trădare naţională. Statul român este, în numele poporului român, proprietar pe resursele naturale (...). Am afirmat şi o repet: AUR pledează ferm pentru ca exploatarea gazelor naturale să se facă exclusiv de către stat, prin companii specializate. Criza energetică are o rezolvare, dar dumneavoastră ocoliţi. Noi, în România, avem resurse să depăşim orice criză şi să fim independenţi energetic, dar dumneavoastră nu vreţi", a susţinut Târziu.

Diana Şoşoacă, senator neafiliat, a afirmat că prin această lege se fac "jocurile politice ale partenerilor strategici".

"În loc să naţionalizaţi resursele, le daţi altora. Nu le daţi ruşilor, le daţi americanilor. Nu faceţi decât jocurile politice ale partenerilor strategici, care nu ne oferă nici măcar vize după atâţia ani de parteneriat strategic. Nu pot să spun decât că în cazul în care veţi vota această lege, nu pot să spun decât: 'Ruşine Parlamentului României!' Sper să existe un Vlad Ţepeş, să vă primiţi pedeapsa pe care o meritaţi", a conchis Şoşoacă.

Legea offshore a fost adoptată miercuri de Senat şi va merge la vot în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti dar fara ingineri nu faceti nimic
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272