REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Grindeanu: O delegație a CE este la guvern. Pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul

Grindeanu: O delegație a CE este la guvern. Pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul

A.F. 9 noiembrie 2022 | 00:00 1033

Vicepremierul Sorin Grindeanu spune că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar pensionările la 40 de ani să fie eliminate, cu unele excepții. Potrivit acestuia, în aceste zile la guvern se află o delegație a Comisiei Europene care va discuta și subiectul pensiilor speciale, jalon asumat de România în PNRR.

Sorin Grindeanu

„În acest moment este o lege prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, la cei actuali, că foștii au câștigat în instanță. Eu susțin și am susținut că trebuie eliminate anomaliile din pensiile speciale.

Nu e normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când erai în câmpul muncii. Aceste anomalii în mod clar trebuie eliminate.

La aceste pensionări la 40 de ani ar trebui să ne uităm mai atent. Sunt de acord dacă au fost în câmp de bătălie, în război, în Afganistan, eu cred că au fost situații speciale, dar și acolo nu mi se pare normal ca pensia să fie mai mare decât salariul când munceai”, a declarat Grindeanu într-un interviu pentru Digi24.

Potrivit acestuia, recomandarile Băncii Mondiale vor fi analizate cu atenție, ținând cont că eliminarea pensiilor speciale este jalon asumat de România în PNRR, citează stiripesurse.ro.

Grindeanu susține că e normal să existe un regim special pentru anumite categorii care se pensionează, dar trebuie eliminate anomaliile:

„E normal să existe regim special la câteva categorii, polițiști, militari, chiar și partea care ține de justiție, dar nu e normal să fie aceste discrepanțe. (...)

Au fost cazuri în care au intrat în magistratură pentru o lună de zile doar ca să ia acea pensie și după o lună s-au întors în avocatură. Să fim serioși, asta e o chestiune care să nu fie reglată? Mi-aș dori să existe într-un final acea chestiune care ține de contributivitate, dar pot să accept că există o zonă specială, dar nu foarte largă”.

Val de pensionări în justiție

Reluarea discuțiilor despre eliminarea pensiilor speciale a dus la o situație fără precedent în justiție: în ultima sa ședință, de joia trecută, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de pensionare a 60 de magistrați.

Judecătoarea CSM Andrea Chiș, care se va pensiona începând cu 7 ianuarie 2023, la finalizarea mandatului de membru al CSM, a spus, în ședința Consiliului că pentru magistrați protestele în stradă din 2017-2018 au fost o gură de oxigen, însă încrederea pe care oamenii o aveau în justiţie a fost ștearsă de subiectul pensiilor speciale - o "pastila otrăvită".

"A fost o gură de aer faptul că populația țării ne-a susținut în stradă în anii 2017-2018. Din păcate, a durat puțin, pentru că în spațiul public s-a aruncat imediat pastila otrăvită a veniturilor și a pensiilor noastre, mai mari decât ale omului mediu, pentru că și munca pe care o desfășurăm este complexă și implică multă responsabilitate. A fost de ajuns ca să nu ne mai simțim respectați, ca să simțim și mai acut conflictul, nu doar din sala de judecată, ci și la modul general, din societatea pe care o servim.

Ceea ce pentru mine și cel mai probabil și pentru colegii mei devine tot mai greu gestionabil este instabilitatea statutului, imprevizibilitatea adoptării unor acte normative ce țin de statutul nostru, pe fondul inflamării societății. Acesta este motivul pentru care am decis momentul la care am depus cererea de eliberare din funcție", a afirmat judecătoarea Chiș în ședința CSM.

Ea a spus că voia să se pensioneze la finalul lunii noiembrie, dar a făcut-o acum pentru că nu a mai știut cum să își răspundă "la incertitudinile aruncate în spațiul public" și pentru că a vrut să tragă "un semnal de alarmă, alături de ceilalți colegi, pentru a readuce celelalte puteri la masa dialogului și la modelele noastre de bune practici, transparență și previzibilitate".

Mai mult, Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. În documentul obținut de Economedia, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ei muncesc magistrati mai mult in comparatie cu alti romani pe dracu,parlamentari ajunsi la putere in Romania intrun timp sau altul stiinduse aproape toti hoti au dat o groaza de legi favorabile celor din justitie pentru ca atunci cand uni dintre ei fosti guvermanti sau demnitari romani dar si oameni de ai lor ajung la tribunal judecatori sa le dea astora pedepse cu suspendare sau sa ii faca scapati,practic parlamentari romani au mituit judecatori cu bani de la buget"adica cu bani romanilor"asta este tot si parlamentari daca tot le-au dat lege pentru pensii speciale"sau de serviciu spunetile cum vreti imporatant este ca astia incaseaza bani de la bugetul de stat altfel decat restul romanilor pentru care pensia se calculeaza dupa contributivitate" magistratior le-au mai dat si celor din institutiile militarizate ale Romaniei si si-au dat si lor,adica tocmai astia care din 1990 pana astazi au jefuit Romania au acum suprapensii fata de restul romanilor care au doar pensii calculate dupa contributia la casa de pensii.
1
0
Eu nu stiu de ce se tot plang magistratii ca muncesc foarte mult si ca au nevoie de pensiile acelea uriase, când , de fapt, toti oamenii muncesc f mult, fiecare pe meseria lui. Pensia nu trebuie sa fie mai mare decat salariul si atat. Când fiecare partid care ajungea la guvernare si-si batea joc de legile justitiei, magistratii (cei mai multi) nu ziceau nimic, erau orbi la tot ce-i inconjura, si acum vor pensii mai mai decat salariul. Sa fie sanatosi. Sa se schimbe pentru totdeauna aceste inechitati.
3
0
Sa fie calculate toate pensiile la fel, normal ca tmagistratii vor avea o pensie mai mare ca au platit la cas la salariile la care le au avut dar nu e posibil sa ia mai mare pensie decat salariul
2
1
Paradoxul romanesc - tara monitorizata MCV cu magistrati platiti regeste !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272