REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Haos în Croaţia, după introducerea monedei euro

Haos în Croaţia, după introducerea monedei euro

Valentina CAMARA 4 ianuarie 2023 | 00:00 973

În primele două zile lucrătoare după introducerea monedei euro în Croația, au avut loc o serie de creșteri de preţ, relatează presa din această ţară.

Andrej Plenković

Comercianţii spun că au urmat indicaţiile guvernului

Oamenii se plâng de creșterile masive ale prețurilor. Rețelele de socializare sunt pline de diverse exemple de numeroase creșteri de preț după introducerea euro, fie că este vorba de magazine sau diverse servicii precum saloane de coafură şi taxe de parcare.

Majoritatea reclamațiilor au în comun faptul că preţurile s-a rotunjit în sus, pentru a deveni un euro întreg. De exemplu, dacă ceva a costat 13 kune (1,75 euro), este posibil ca preţul să fie rotunjit la doi euro.

Pe Reddit a fost deschis luni un grup, unde sute de oameni scriu despre creșterile de preț și dau numeroase exemple. “Tunsarea bărbaților la o frizerie locală era 60 de kune (8 euro). Am fost acum câteva zile şi spunea că va rotunji până la 10 euro, pentru a fi mai ușor atât pentru clienţi, cât și pentru frizeri”, scrie un utilizator. “Cafeaua cu lapte în cafeneaua în care am fost toată viața a sărit de la 12 la 15 kune (de la 1,6 la 2 euro)”, spune un alt utilizator.

Premierul croat Andrej Plenković a convocat o întâlnire pe această temă cu miniștrii competenți și cu autoritățile de inspecție.

“Introducerea euro nu este un motiv pentru creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor”, a spus Plenković.

La întâlnirea lui Plenković cu miniștrii și șefii Administrației Fiscale, Administrației Vamale și Inspectoratului de Stat, s-a convenit ca ministrul Economiei, Davor Filipović, să invite la o întâlnire reprezentanți ai lanțurilor de retail.

În acelaşi timp, comercianţii arată însă cu degetul spre guvernanţi. Martin Evacic, preşedintele Asociaţiei Magazinelor din Croaţia, a declarat înainte de întâlnirea de la Ministerul Economiei:

“Comercianții nu au crescut prețurile, ci le-au rotunjit în sus, conform regulilor de rotunjire, așa cum a transmis guvernul în liniile directoare. Nu a existat o creștere de preț în magazine. De fapt, cred că aproape toți retailerii au refuzat să accepte noile liste de prețuri de la furnizori, iar furnizorii au acceptat inițiativa noastră astfel încât să nu existe o creștere a prețurilor”, potrivit fanatik.ro  .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La fel a fost si la macaronari...plangea neamul lu mandolina ca i-au sarit preturile!
1
0
E mai bine sa stam in banca nostra, sa dispara ue, te obliga sa le dai lir pe tava tot ce ai bun in tara, controleaza tot zacaminte naturale , agricultura , energie trebuie sa depindem de ei
1
1
asa s.a intimplat peste tot. croatii erau mai boschetari decit noi,dar le.au dat austriecilor port la mare.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212