REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Hemangiomul hepatic: cauze, simptome și tratament

Hemangiomul hepatic: cauze, simptome și tratament

Replica API 12 iulie 2021 | 00:00 1320

Hemangiomul hepatic este o acumulare a unor vase de sânge la nivelul ficatului. Acesta este o tumoră necanceroasa, care de multe ori nici nu cauzează simptome. De aceea, foarte mulți dintre pacienții cu hemangiom hepatic rămân nediagnosticati, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Hemangiomul hepatic este adesea depistat în timpul unor teste și analize medicale făcute în alt scop. Cu toate că este vorba despre o masă tumorală, hemangiomul nu poate cauza cancer la ficat, tumoră fiind de natură benignă.

Cauze hemangiom hepatic

Nu se cunosc cauzele exacte care determina acumularea vaselor de sânge și formarea hemangiomului. Oamenii de știință bănuiesc că este vorba despre o componentă genetică, ceea ce înseamnă că riscul de hemangiom e mai mare la persoanele care au rude diagnosticate cu o asemenea tumoră.

În cele mai multe cazuri, hemangiomul hepatic apare la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Femeile au risc crescut în comparație cu bărbații, asta pentru că estrogenul alimentează creșterea acestei mase tumorale.

Simptome hemangiom hepatic

De cele mai multe ori, hemangiomul hepatic nu cauzează simptome. Atunci când totuși apar simptomele, acestea sunt următoarele:

Durere în partea dreapta a abdomenului

Senzația de sățietate după consumul unei cantități reduse de alimente

Greață, vărsături

Pierderea apetitului

Complicații hemangiom hepatic

Femeile diagnosticate cu hemangion hepatic sunt expuse riscului de complicații dacă rămân însărcinate, asta pentru că nivelul mare de estrogen eliberat în organism odată cu sarcina va determina creșterea hemangiomului.

Uneori, însă foarte rar, hemangiomul de dimensiuni mari poate cauza simptome precum durerile abdominale, greață și balonarea.

Totodată, și medicamentele pe baza de hormoni precum anticoncepționalele pot cauza complicații în caz de hemangiom hepatic.

Diagnosticare hemangiom hepatic

Având în vedere că hemangiomul hepatic nu cauzează simptome, acesta rămâne deseori nediagnosticat până la finalul vieții. Alteori, este diagnosticat întâmplător, în timpul unor analize făcute în alt scop.

Teste imagistice precum ecografiile, tomografia computerizată sau RMN-ul pot scoate la iveală hemangiomul hepatic.

Tratament hemangiom hepatic

În general, hemangiomul hepatic nu necesită tratament, ci doar monitorizare. Dacă, însă, hemangiomul este foarte mare și provoacă simptome, poate fi necesar tratamentul chirurgical. Metodă chirurgicală folosită este aleasă în funcție de localizarea și dimensiunile hemangiomului, precum și de preferințele pacientului și medicului sau.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea hemangiomului, cea pentru îndepărtarea unei întregi zone din ficat (care include și hemangiomul), precum și intervenția care presupune oprirea fluxului sanguin către hemangiom sunt proceduri folosite pentru tratarea acestei probleme hepatice.

Radioterapia este o altă metodă de tratament ce poate distruge hemangiomul, însă este rareori folosită, întrucât există variante mai eficiente și cu mai puține efecte secundare.

Îngrijirea ficatului la pacientul cu hemangiom hepatic

În cele mai multe cazuri, hemangiomul hepatic nu cauzează simptome și nu necesită tratament. Medicul va monitoriza, însă, pe tot parcursul vieții evoluția hemangiomului, astfel încât să se asigure că dimensiunile acestuia nu se modifică semnificativ. Imediat ce observă simptome precum greață, varsaturile ori durerile abdominale, pacientul diagnosticat cu hemangiom hepatic ar trebui să meargă la medic.

Sunt foarte importante, de asemenea, și grijă și atenția oferite ficatului. Alimentația echilibrată, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate este una sănătoasă pentru ficatul tău. Consumul de alcool se recomandă să fie moderat, iar greutatea ar trebui să se păstreze în limitele sănătoase – asta înseamnă că indicele de masă corporală nu ar trebui să ajungă niciodată la 30 (indicele de masă corporală 30 indică deja obezitate de grad I).

Un stil de viață sănătos și activ, o dietă echilibrată, vizitele regulate la medic precum și atenția acordată propriului organism vor reduce riscul de complicații hepatice. Hemangiomul hepatic este cea mai frecvența tumoră de natură benignă la nivelul ficatului, așa că un asemenea diagnostic nu ar trebui să te sperie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272