REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.3° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23.3° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Hipotensiunea ortostatică și leziunile măduvei spinării

Hipotensiunea ortostatică și leziunile măduvei spinării

Replica API 21 decembrie 2021 | 00:02 1009

Hipotensiunea ortostatică este o afecțiune caracterizată prin scăderea tensiunii arteriale după ce ați stat în picioare sau v-ați ridicat prea repede.

Mai exact, apare atunci când tensiunea arterială sistolică (tensiunea arterială când inima se contractă) scade cu cel puțin 20 mmHg sau tensiunea arterială diastolică (tensiunea arterială între bătăile inimii) scade cu 10 mmHg în 3 minute de la trezire.

Deși oricine poate face hipotensiune ortostatică, este semnificativ mai răspândită în rândul pacienților cu leziuni ale măduvei spinării cervicale și toracice înalte. Nu numai persoanele cu accidentări sunt susceptibile, ci și cei cu spondiloze cervicale cu îngustarea canalului, discopatii severe și hernia de disc cervicale și toracale mai vechi.

În timp ce stenoza lombară provoacă de obicei durere, stenoza cervicală este adesea sursă de amețeli și dereglări ale tensiunii arteriale, fie hipotensiune, fie hipertensiune sau tensiune oscilantă. Nervii ciupiți pot provoca dureri de cap și pierderea echilibrului. Pe măsură ce corpurile osoase vertebrale se degradează, amețelile devin din ce în ce mai frecvente fiind asocaite cu fluctuații ale tensiunii arteriale.

Vertebrele din partea superioară a cefei se află într-o zonă critică în care trunchiul cerebral, partea inferioară a creierului, este implicată în reglarea tensiunii arteriale. Afectarea funcționalității și integrității vertebrelor cervicale, în special a celor mai înalte poate avea efect asupra reglării tensiunii arteriale. Chiar dacă aveți hipertensiune arterială și o tratați, va puteți confruntă cu instalarea hipotensiunii ortostatice în acest context.

În cazul lovirii și accidentărilor, hipotensiunea se instalează mai frecvent în primele două săptămâni după o leziune a măduvei spinării.

La ridicare, persoanele cu hipotensiune ortostatică prezintă adesea simptome precum:

- Amețeli

- Ameţeală

- Vedere afectată

- Leșin

- Slăbiciune musculară

- Pierderea temporară a conștienței

- Dificultăți de respirație

Toate aceste simptome sunt caracteristice fluxului sanguin redus către creier.

Cum se poate gestiona tensiunea arterială scăzută după o leziune a măduvei spinării

Tratamentul pentru scăderea tensiunii arteriale după leziuni ale măduvei spinării se concentrează pe intensificarea circulației și reducerea acumulării de sânge în brațe și picioare.

Cele mai bune modalități de a gestiona hipotensiunea ortostatică și de a crește tensiunea arterială după leziunea măduvei spinării includ:

Nu te ridica brusc

Dacă te ridici și începi brusc să te simți dezorientat, stai sau întinde-te din nou până când amețelile dispar. Probabil te-ai ridicat prea repede.

Cel mai simplu mod de a evita amețelile cauzate de scăderea tensiunii arteriale după o leziune a măduvei spinării este să vă ridicați gradual. Ideal ar fi, atunci când stați întins, pe canapea sau fotoliu, să mențineți picioarele sprijinite și ridicate pe un taburete, pentru a sprijini întoarcerea sângelui către inima. În plus, atunci când va ridicați, asigurați-vă că vă sprijiniți de o suprafață stabilă pentru a evita eventuală cădere în cazul amețelii.

Hidratează-te corespunzător

O altă modalitate eficientă de a preveni scăderea tensiunii arteriale dacă suferi de o leziune a măduvei spinării este să bei suficientă apă, sistematic, pe tot parcursul zilei, până la cantitatea de 1,5- 2l, în funcție de greutatea ta. Practic ai nevoie de 35ml/kg corp.

Deshidratarea poate scădea volumul lichidului din organism și poate duce la oscilații ale tensiunii arteriale, care nu fac deloc bine creierului și organismului, în general.

O serie de studii au constatat că apă poate contribui la contracția corespunzătoare a vaselor de sânge prin influență volumului de sânge circulant asupra baroreceptorilor și poate ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Normalizarea aportului de sodiu

Dacă evitați de principiu sarea în alimentație, o ușoară creștere a aportului de sodiu va ajută la creșterea tensiunii arteriale dacă sunteți hipotensiv și suferiți de amețeli.

Cu toate acestea, consumul unei cantități prea mare de sodiu poate fi dăunător (chiar și pentru cei cu tensiune arterială scăzută), așa că încercați să gășiți un echilibru și să nu depășiți 5g de NaCl /zi.

Puteți menține regimul dietetic hiposodat dacă îl preferați sau vi s-a recomandat din cauza unor afecțiuni renale, tratamente cu cortizon sau pur și simplu suferiți de o retenție hidrică, însă poate că ar fi utile anumite gustări mici care ajută la combaterea hipotensiunii arteriale precum nucile, alunele, câteva feliuțe de brânza și măslinele.

Medicația

Pacienților cu leziuni ale măduvei spinării li se pot recomandă medicamente pentru a le crește tensiunea arterială, precum cele vasopresoare care provoacă contracția vaselor de sânge și susținerea circulației, care oferă doar o ușurare temporară și ar putea să nu fie ideale pentru utilizare pe termen lung.

În cazul afectării vertebrelor cervicale și toracale din cauza spondilozei, discopatiilor sau herniei de disc, se recomandă proceduri cu rol antiinflamator, precum fizioterapia și kinetoterapia.

Sportul și mișcarea

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru promovarea unui flux sanguin eficient.

Din cauza durerilor generate de leziunile coloanei, mulți pacienți tind să nu se miște suficient pentru a contracara acumularea de sânge.

Exercițiul nu trebuie să fie intens pentru a fi eficient. Orice fel de mișcare va ajută la îmbunătățirea circulației, așa că încercați să efectuați câteva mișcări la fiecare două ore.

Mai ales înainte de a se ridică, persoanele cu hipotensiune arterială ortostatică și tensiune oscilantă ar trebui să efectueze exerciții ușoare în șezut pentru a stimula fluxul sanguin, precum mișcarea brațelor, rotiri, extensii, rulări complete ale coloanei, de la cervicală până la sacrum pe o suprafață moale - poate chiar pe salteaua patului, exerciții de rotire a picioarelor, efectuate pe o parte, cu sprijin în cot.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212