REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° ConstanÈ›a Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Hunor, despre creşterea pensiilor: Cred că 15-16% este un procent corect

Hunor, despre creşterea pensiilor: Cred că 15-16% este un procent corect

A.F. 9 noiembrie 2022 | 00:00 571

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marţi seara că i se pare corect ca pensiile să crească cu 15-16% şi că este o datorie morală faţă de pensionari să se găsească soluţii, fiind categoria cea mai vulnerabilă.

Kelemen Hunor

"Eu am abordat din punct de vedere moral (...), fiindcă eu consider că trebuie să faci un efort, ai această obligaÅ£ie morală faţă de pensionari ÅŸi poÅ£i să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaÅ£iei. Sigur că nu mergem la gramaj fin (...), dar un 15-16% poÅ£i să faci, trebuie să găseÅŸti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de '89 ÅŸi după '89 ÅŸi au plătit impozitele, taxele ÅŸi au dreptul la această perioadă mai liniÅŸtită din viaţă", a spus Kelemen la Europa FM, citează Agerpres.

El a negat că ar exista un blocaj în coaliÅ£ie pe această temă, dar a spus că există discuÅ£ii ÅŸi atunci când se vor dezbate bugetul asigurărilor sociale ÅŸi bugetul de stat va fi introdusă majorarea de pensii.

În legătură cu discuÅ£ia privind renegocierea plafonului de 9,4% din PIB prinsă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, Kelemen a precizat că este legată de aÅŸa-numitele pensii speciale, ÅŸi nu de pensiile din sistemul public.

"În 9,4% e greu să te încadrezi ÅŸi cu magistraÅ£ii, ÅŸi cu militarii, ÅŸi cu aviatorii ÅŸi cu diplomaÅ£ii, deci nu ai cum ÅŸi atunci există această presiune permanentă. Sigur, din punctul meu de vedere, trebuie o discuÅ£ie principială, după care poÅ£i să reglementezi orice, chiar ÅŸi în limita de 9,4%, sau poÅ£i să arăţi Comisiei: domnule, avem un principiu, aÅŸa cum aveÅ£i ÅŸi voi ÅŸi au toate statele, aplicăm acest principiu ÅŸi atunci, bineînÅ£eles, eforturile bugetare pot fi asumate. Dar noi, în acest moment, nu avem un principiu: există soluÅ£ii punctuale pentru fiecare categorie din această mare categorie în care sunt încadraÅ£i toÅ£i ÅŸi nu există un principiu clar ÅŸi sănătos", a arătat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a precizat că a propus de mai mult timp să existe un principiu care să îi vizeze pe cei aflaÅ£i în sistemul public ÅŸi care au diferite incompatibilităţi.

"Eu am spus haideÅ£i să stabilim un principiu: cei care sunt în serviciul public ÅŸi ÅŸtim cine sunt în serviciul public ÅŸi au interdicÅ£ii, au incompatibilităţi, că nu toÅ£i au incompatibilităţi, au incompatibilităţi de diferite feluri ÅŸi stau în serviciul public, statul ce doreÅŸte cu ei? După ce au ieÅŸit din serviciul public, au lucrat 20, 30 ani, 40 ani, pe lângă contributivitate mai pune un punct ÅŸi jumătate, două, trei, patru, cinci la pensia lor, recompensând anii petrecuÅ£i în serviciul public ÅŸi cu toate incompatibilităţile. Cine sunt? MagistraÅ£ii, cu incompatibilităţile cele mai dure, militarii, poliÅ£iÅŸtii, politicienii, diplomaÅ£ii, politicienii aleÅŸi ÅŸi, atunci, bineînÅ£eles că dacă ai luat o decizie toată lumea merge pe acea decizie. Contributivitatea este baza, fiindcă ÅŸi ei contribuie la Casa de Asigurări, după care dai sau nu dai un punct. PoÅ£i să spui că nu dai niciun punct nimănui în plus, asta este viaÅ£a, ai ales o meserie, ai ales o carieră, plăteÅŸti pensia pe contributivitate. Sau poÅ£i să spui, cum spun marea majoritate a statelor membre, peste contributivitate îÅ£i mai dau un punct, un punct ÅŸi jumătate, două puncte. Åži atunci e ok. Dar pensia nu poate să fie mai mare decât salariul de bază în timpul serviciului", a susÅ£inut Kelemen.

El a făcut referire ÅŸi la vârsta de pensionare, precizând că ar trebui să existe o penalizare pentru cei care ies la pensie la 48 sau 50 ani, aÅŸa cum se întâmplă ÅŸi cu restul pensionărilor anticipate.

"Åži mai este o chestiune: când te pensionezi ÅŸi când primeÅŸti pensia asta ocupaÅ£ională, fiindcă dacă tu ai voie să ieÅŸi la pensie la 48 ani, la 50 ani, după 25 ani de muncă ÅŸi aici este o discuÅ£ie foarte aprinsă, atunci nu este echitabil să iei la 48 ani, la 50 ani o pensie ocupaÅ£ională, să te angajezi înapoi, de foarte multe ori la stat, de unde să mai iei un salariu. Åži aici nu e vorba de dreptul la pensie, e vorba de a da o penalizare, fiindcă ÅŸi eu, dacă ies la 60 ani în loc de 65, până când îndeplinesc vârsta de pensionare am niÅŸte penalizări. Deci din acest punct de vedere un principiu sănătos trebuie acceptat pentru toată lumea", a spus Kelemen Hunor.

El a menÅ£ionat că în luna august a propus să se elaboreze o nouă lege pentru cei care sunt în serviciul public, dar nu poate spune când se va lua o decizie în acest sens.

"Eu în august am spus: haideÅ£i să facem o nouă lege pentru cei care sunt în serviciul public ÅŸi au incompatibilităţi, nu spunem pensii speciale, spunem pensii ocupaÅ£ionale. Fiecare categorie are un capitol separat, ÅŸi magistraÅ£ii, ÅŸi diplomaÅ£ii, ÅŸi poliÅ£iÅŸtii ÅŸi toÅ£i, ÅŸi aplicăm acest principiu ÅŸi cu anexele necesare în lege. Sigur, era această consultare cu Banca Mondială, am văzut primele propuneri, aÅŸteptăm de la Ministerul Muncii să vină ÅŸi să ne prezinte în coaliÅ£ie ce decizie trebuie să luăm. Åži aici, domnul ministru Budăi (Marius Budăi, ministrul Muncii) a fost un partener corect ÅŸi extrem de dinamic în această perioadă, a văzut toate variantele, dar eu nu pot să vă spun când vom lua o decizie", a afirmat Kelemen.

Întrebat dacă va fi timp pentru adoptarea legii până la 31 decembrie, vicepremierul a răspuns că trebuie găsit timp, pentru a nu depăşi termenul din PNRR.

"Va fi timp, trebuie să găsim timp, de fiecare dată spun că orice decizie amânată, la un moment dat, când trebuie să o iei, va fi, eventual, uÅŸor greÅŸită, fiindcă nu ai cum, în ultima clipă, să vezi toate nuanÅ£ele. Dar sunt convins că vom lua decizia înainte să intrăm în acest termen din PNRR, fiindcă nimeni nu se joacă din fondurile din PNRR pentru dezvoltare", a mai spus vicepremierul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O zdreanta infecta, la fel ca toti politicienii Romaniei!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272